Hoppa till innehållSportbladet

Dagens namn: Simon, Simone

”Inställningen direkt pinsam”

Publicerad 2013-02-06

Härstedt (S) riktar hård kritik mot idrottsministern efter spelskandal

Den europeiska polisbyrån Europol tror att Sverige har varit drabbat av uppgjorda fotbollsmatcher.

Nu riktar Kent Härstedt (S) hård kritik mot idrottsministern Lena Adelsohn-Liljeroth (m) för att hon hindrar en gemensam EU-lag mot riggade matcher.

– Det är direkt pinsamt att Sverige har den inställningen vi har, säger Härstedt till Sportbladet.

Kent Härstedt (S).

För två dagar sedan höll Europol en presskonferens i Haag där resultatet av en gigantisk utredning presenterades. En skrämmande bild målades upp: enligt Europol ska ha 380 fotbollsmatcher på alla möjliga nivåer, inklusive Champions League, EM- och VM-kval, ha varit uppgjorda.

”Inte likt Sverige”

Exakt vilka matcher det rör sig om avslöjades inte. Men Rob Wainwright, chef för Europol, tror inte att Sverige är undantaget från fusket.

– Med tanke på omfattningen skulle jag vara förvånad om inte svenska matcher var inblandade. Den svenska ligan kan, liksom alla andra ligor, utsättas för manipulation, sa Wainwright till SVT.

Det har under en längre tid diskuteras om en EU-lag för att stoppa spelfusket, men idrottsministern Lena Adelsohn Liljeroth har hittills motsatt sig förslaget. Enligt henne är uppgjorda matcher inte något problem i Sverige.

Kent Härstedt, suppleant i Europarådets svenska delegation, tycker att den hållningen är förkastlig. För en månad sedan deltog han i ett seminarium i Bryssel där spelfusket diskuterades och enligt Härstedt var idrottsministerns sakkunnige kallsinnig till en gemensam lagstiftning.

– Jag måste säga att det är direkt pinsamt att Sverige har den inställningen som vi har. Det känns inte alls likt rättssamhället Sverige som i normalfallet går längst fram. Nu går vi längst bak, säger han.

Härstedt tycker att det är naivt att tro att spelfusket inte existerar i Sverige och tar upp spelskandalen som nystades upp i Finland häromåret som ett exempel.

– Det finns inget skäl att inte ta den här problematiken på allvar, det vore mycket märkligt om Sverige är en skyddad ö i Europa eller Världen. Istället för att sätta oss på tvären borde vi gå i bräschen för att stävja den här typen av problematik.

Utredning väntar

På tisdagskvällen svarade Lena Adelsohn på kritiken via mejl till Sportbladet.

Idrottsministern skriver att ”Sverige bedöms i dag vara förskonat från uppgjorda matcher” men att regeringen i förebyggande syfte gett Lotteriinspektionen i uppdrag att utreda förekomsten av spelfusk.

”På internationell nivå välkomnar vi att EU kommer att delta i ett pågående konventionsarbete. När vi får Lotteriinspektionens redovisning och när ett mer konkret förslag till konvention finns på bordet kommer Sverige att ta ställning till vilka insatser som behöver att göras”, skriver Lena Adelsohn Lilje­roth.