Stålvikter för 20 miljoner – Blåvitts fans hoppar vidare
Uppdaterad 2011-03-10 | Publicerad 2010-05-19
Hoppet lever på Gamla Ullevi. Nu monteras drygt 60 ton rörliga stålvikter som ska dämpa vibrationerna när tusentals åskådare hoppar i takt.
Arbetet kostar 20 miljoner kronor och ska vara klart i juli.
Nya Gamla Ullevi kostade omkring 360 miljoner att bygga. Men arenan har haft flera problem efter invigningen för ett år sedan.
I måndags inleddes arbetet med att lägga en ny gräsmatta, i stället för det gropiga, gulgröna fält som fått fotbollsfolket att svära under våren.
På onsdagen började man sätta upp utrustning för att kunna lyfta in och montera rörliga vikter på 16 pelare under den norra ståplatsläktaren. Bakgrunden är att bostadshusen på andra sidan Fattighusån skakat av vibrationer från arenan när IFK Göteborgs hejarklack hoppat i takt.
Fyra ton per vikt
Vikterna ska fungera som vibrationsdämpare, enligt en teknik som bland annat används inom industrin och på kraftverk med stora turbiner. Varje vikt väger cirka fyra ton. De sätts upp på befintliga pelare bakom publiken på nedre ståplats.
– Om folk börjar hoppa i takt, rör sig motvikterna i motsatt takt, säger Jan-Åke Johansson, teknikansvarig på det kommunala fastighetsbolaget Higab, till TT.
Processen regleras av ett sofistikerat styrsystem, och beräknas ta bort tre fjärdedelar av vibrationerna. "Stötdämparna" ska vara på plats och redo när allsvenskan återstartar efter VM-uppehållet.
”Kom inte fram”
Arbetsområdet kommer att spärras av under damlandslagets VM-kvalmatcher i juni, liksom under Örgrytes matcher i superettan.
Under norra delen av Gamla Ullevi består marken av lera till 80 meters djup, och under den några meter av grus och sten.
– Om vi fått information om att fotbollsfans hoppar i takt, hade arenan kanske inte byggts just där. Men det kom inte fram, säger Jan-Åke Johansson.
Higab ville från början bygga en arena för enbart sittande publik. Ståplatserna kom till efter önskemål från supportrarna.
TT