Frisparksmålen sänkte Danmark

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2010-06-24

Grannlandet utslaget ur VM

Precis som 2002 åkte Danmark ut efter målvaktstavlor från Thomas Sörensen. Han släppte in två till synes billiga frisparkar i den första halvleken. Japan vann till slut med 3-1 och är klara för åttondelsfinal på danskarnas bekostnad.

– Andra får avgöra om det är ett fiasko eller inte, säger Morten Olsen.

Två tunga frisparksmål skulle ta död på den danska drömmen om åttondelsfinal.

Den första frisparken drog Keisuke Honda in med vänsterfoten.

Thomas Sörensen tog ett steg åt fel håll och hann inte tillbaka till ”sitt” hörn. En chock för Danmark som inlett piggt i en match, som de är tvungna att vinna.

Och danskarna hann knappt resa sig innan nästa kalldusch kom.

Felaktig mur

Per Kröldrup drog på sig en frispark strax utanför straffområdet rakt framför mål.

Sörensen regi av försvarsmuren höll inte Lars von Trier-klass, och Yasuhito Endo kunde tämligen enkelt skruva bollen förbi i murens hörn.

– Matchen avgjordes på frisparkarna. Vi visste att de här två spelarna skulle ta frisparkar. Vi blev inte överraskade av det, säger Olsen.

På nytt hade Sörensen gjort enkla misstag som sabbade avancemanget för Danmark. 2002 var det i åttondelsfinalen mot England som Sörensen tabbade sig.

Kompakt japanskt försvar

Danmark jagade reduceringsmål i den andra halvleken, men hade svårt att tränga igenom det kompakta japanska försvaret.

I stället fick de en straff med tio minuter kvar sedan Daniel Agger blivit knuffad.

Tomasson osäker

Jon Dahl Tomasson stegade fram, men slog både straffen och den efterföljande returen osäkert. Som tur var befann han sig tillräckligt nära mål för att snedträffen inte skulle gå utanför och Danmark fick viss kontakt.

Uchida Okazaki skulle emellertid döda matchen helt när han fick öppet mål efter Keisuke Hondas osjälviska framspelning.

– Min roll är att göra mål och att se till att laget gör mål. Jag gjorde det ordentligt. Jag trodde att jag skulle vara gladare efteråt, men vi är inte framme än. Vi tar det steg för steg och fortsätter utvecklas, säger 3-1-målskytten.

Danmark får lämna turneringen som trea i grupp E.