Hoppa till innehållSportbladet

Dagens namn: Dagmar, Rigmor

Han är mannen bakom AIK:s afrikanska stjärnor

Publicerad 2014-07-17

Kwame Karikari, Ebenezer Ofori, Teteh Bangura, Ibrahim Moro, Nahom Ghidey och Lalawele Atakora.

En 46-årig tysk-eritrean från Solna har fått en nyckelroll i AIK.

Sedan ett par år tillbaka jobbar Nahom Ghidey med att underlätta vardagen för de afrikanska spelarna

i klubben.

– Nahom är väldigt viktig för oss, han är vår pappa, säger Kwame Karikari.

Följ ämnen
AIK Fotboll

2010 kom Sierra Leoniern Mohamed Bangura till AIK och gjorde stor succé, året därpå anlände namnen och landsmannen Teteh med samma resultat.

Därefter har AIK fortsatt att blicka mot västra Afrika för att hitta talanger.

I dag finns förutom Teteh även Kwame Karikari, Ibrahim Moro, Ebenezer Ofori (Ghana) och Lalawele Atakora ­(Togo) i truppen.

Förutom sitt ursprung så och att de är någorlunda jämnåriga har ­kvintetten ytterligare en gemensam nämnare: Nahom ­Ghidey.

”Väldigt kärleksfull”

Eller ”pappa Nahom” som Kwame Karikari kallar ­honom.

– Han är en väldigt kärleksfull person. Om man har problem så hjälper han alltid till, det spelar ingen roll vad det gäller, säger Karikari.

Nahom är anställd inom AIK:s fotbollakademi men har även som uppgift att hjälpa de unga afrikanerna i truppen. I anställningen står det att 30 procent av tiden ska gå till det – i realiteten blir det betydligt mer än så.

– Hur mycket tid jag lägger? Åh, Jesus. Det går inte att räkna timmar. Behöver någon något klockan elva på kvällen – då blir det så, säger Nahom.

Tröttnar du någon gång?

– Nej. Eller det finns dagar när man undrar om det ska vara fotboll 24 timmar om dygnet, men sen så tänker jag på att jag älskar det jag gör.

”Inget var som i Afrika”

Vi är på AIK:s träningsanläggning Karlberg. Nahom har följt träningen och småpratar i vanlig ordning med ”sina” spelare när passet är slut. Han beskriver sin yrkesroll som att ”vara AIK, men ändå inte”.

– Spelarna vet att de kan prata om allt med mig, precis allt. Jag är inte som klubben, jag är bara Nahom för dem.

Vad är viktigast för en ung spelare som kommer hit?

– Det enkla. När Kwame kom hit så blev han som min son. En stor son, haha. Han var väldigt ung och det var vinter och väldigt kallt så vi tog hand om honom. Han åt hos oss hela tiden.

Kwame, som då var 19 år, minns tillbaka till mars 2012:

– Jag visste ingenting om mitt nya land, inget var som i Afrika. Nahom hjälpte mig med lägenheten. Hur man städar, tvättar, använder elektriska grejer, fixade internet, handlade mat, visade var man tog tåget, allt sånt. Han tog mig till Ikea där vi köpte saker, det var väldigt snällt.

Vad var svårast?

– Tvätta. Hemma tvättar vi med händerna, här skulle man boka tid och använda maskin. Det fick Nahom visa.

Nahom tycker att det brukar gå ganska snabbt för talangerna att anpassa sig till sitt nya hemland, inte minst för att de har varandra.

– Men det går inte att komma ifrån kylan. De är vana att spela i 30-35 grader, skillnaden känns i hela kroppen. På vintrarna är de ofta sega, sitter i sin lägenhet och vill inte gå ut, inte ens fika med kompisarna. Men det är bara att vänja sig. Efter ett eller två år blir det bättre.

Fotbollsbakgrund

Själv är Nahom född i Eritrea men flyttade till Hannover i Tyskland som sexåring. För åtta år sedan tog kärleken honom till Solna där han nu bor med fru och två pojkar, 16 och 18 år. Med en fotbollsbakgrund från Bundesligaklubben Hannover 96 – Nahom nådde inte riktigt till a-laget – var det naturligt att engagera sig i AIK där han har avancerat hela vägen från knattefotboll till seniorlaget. Att hans arbete är uppskattat fick han ett kvitto på för ett halvår sedan när anställningen förlängdes med tre år.

– Andreas Alm (tränare) och Björn Wesström (sportchef) tycker att mitt jobb är viktigt, det har varit positiv feedback hela tiden. De förstår att om spelarna mår bra så kommer de leverera även på planen, säger Nahom.

Följ ämnen i artikeln