Tände bengal i polisbussen

Uppdaterad 2018-07-25 | Publicerad 2014-09-28

BORÅS. 42 bengaler brändes av inne på Borås Arena.

Men det stannade inte där. En AIK-supporter i 25-årsåldern är misstänkt för skadegörelse mot polispiketen.

– En av de omhändertagna tände en bengal inne i polisbussen, säger kommenderingschefen Johnny Calvin till Sportbladet.

Följ ämnen
IF Elfsborg

Matchen mellan Elfsborg och AIK under söndagskvällen stoppades både inför matchstart och inför den andra halvleken av polisen på plats inne på Borås Arena sedan AIK-klacken tänt bengaler.

– Det var av ordnings- och säkerhetsskäl som vi höll matchen. Röken låg så tät att vi inte kunde hålla koll på om någon blev skadad, säger Johnny Calvin, kommenderingschef hos polisen i Borås.

– En person, troligen från AIK-klacken, blev skadad i ögonen. Personen behövde få sjukvård på grund av röken.

”Bussen blev skadad”

Det finns uppgifter om att AIK:arna visade upp sina bengalerna innan de gick in på arenan.

– Nej, då skulle vi ha tagit hand om dem. De bengaler vi hittade tog vi hand om och de personerna blev omhändertagna enligt polislagen, säger Calvin.

– En av de omhändertagna personerna tände en bengal, som han hade gömt undan på sig, inne i polisbussen.

Vad hände?

– Bussen blev skadad. Han är misstänkt för skadegörelse och han kommer troligen få betala för saneringen av bussen. Personen fick föras över till en annan polisbuss.

Sent på söndagskvällen uppgav det inre befälet hos polisen i Borås, Björn Wehlou:

– Mannen som omhändertogs är delgiven brottsmisstanke om skadegörelse alternativt grov skadegörelse och framkallande av fara för annan.

Vad kan du säga mer om hans bakgrund?

– Han är i 25-årsåldern, en tillrest AIK-supporter från Stockholmstrakten. Mannen fick nyktra till innan ett förhör hölls med honom och därefter släpptes han.

”Gömmer omkring underlivet”

Kommenderingschefen Johnny Calvin:

– 42 bengaler tändes. Visitationen går säkert att förbättra. Men hur stort intrång i den personliga integriteten ska vi acceptera? Människor gömmer ju bland annat saker på sig runt omkring underlivet

Matchens domare, Michael Lerjéus, kunde inte göra så mycket när polisen beslutade sig för att stoppa spelet.

– Jag kan inte göra något annat än ta spelarna av planen. Om det inte stör oss ute på planen så spelar vi vidare. Det har jag en dialog med mina domarkolleger om, men även med spelarna. Under spelets gång var det bara enstaka bengaler och den röken blåste bort med en gång.

– Det som är lite jobbigt för oss domare är att polisen gör olika bedömningar mellan olika städer och distrikt. I Västra Götaland och Skåne har vi fått information om att de har lägre toleransnivå, säger Lerjéus.