Samtidigt föll Helsingborg borta mot Gefle med 1–2.

Förlusten innebär att allsvenskt avancemang nu är långt borta.

Superettan har varit ovanligt tät under säsongens gång, med kort avstånd mellan större delen av toppen och botten.

Helsingborg, som åkte ur allsvenskan så sent som förra året, har blandat och gett resultatmässigt. Under måndagen hade man chans att haka på Trelleborg som innehar kvalplatsen i tabellen.

Underläge 0–2 i paus

Men bortamötet med Gefle gick inte som det var tänkt. Deniz Hümmet inledde målskyttet för hemmalaget efter slarv i HIF-försvaret.

Den ledningen utökades en kvart senare genom Adam Bergmark-Wiberg till 2–0.

– Vi behöver förbättra allt, sa tränaren Per-Ola Ljung i halvtid till C More.

I den andra halvleken var Helsingborg visserligen det bättre laget men mäktade bara med en reducering i slutminuterna genom Edwin Gyimah.

Förlusten innebär att allsvenskan nu är långt borta för skåningarna, som har elva poäng upp till Olof Mellbergs Brommapojkarna på andraplatsen.

TFF tappade poäng

BP å sin sida jublade nog däremot rejält. Trelleborg, som har nosat på toppen, tappade poäng hemma mot Varberg.

Hemmalaget tilldelades en straff i 76:e minuten som Marcus Pode slog in till 1–0 men bara minuten senare fick även Varberg en straff med sig.

Oliver Silverholt förvaltade den säkert till 1–1 vilket innebär att TFF nu har sex poäng upp till andraplatsen.