Hoppa till innehållSportbladet

Dagens namn: Ingegerd, Ingela

Fansen firade vilt: ”Fotbollen betyder allt här”

Publicerad 2022-12-19

BUENOS AIRES. Vild feststämning och gatufest i Buenos Aires efter att guldet blev argentinskt. Fotbolls-VM har fört samman ett mycket splittrat land i ekonomisk och politisk kris.

– Vi förtjänade det här! Nu känner jag mig euforisk, säger Sandra Lucchesi.

Festliga argentinare har gett sig ut på Buenos Aires gator för att fira guldet på söndagseftermiddagen. Tusentals och åter tusentals stod nära varandra och sjöng de argentinska fotbollssångerna timmarna efter finalen.

– Vi förtjänade det här! Nu känner jag mig euforisk! Fotboll betyder allt i Argentina för det är det enda som förenar oss, säger Sandra Lucchesi, 49.

Argentina är ett djupt splittrat land politiskt och den ekonomiska krisen driver fler och fler människor in i fattigdom.

Men runt stadens centrum, obelisken, dansar nu argentinarna sida vid sida i vitt och ljusblått. Sedan landet vann fotbolls-VM 1978 har traditionen varit att fira de nationella hjältarna och guldet på den bredaste avenyn i centrum, Avenida 9 de Julio.

– Inom fotbollen betyder politisk position och parti ingenting, säger Sandra Lucchesi, som såg matchen i lägenheten med sin man Ariel Lucchesi och 20-årige dottern Ludmila Lucchesi innan hon rusade ut.

– Vilken lycka, vilken glädje. Fotboll samlar alla argentinare. Det lyfter oss ur den depression landet befinner sig i, säger Veronica Coronel, som har tagit med sina två söner till den enorma gatufesten.

Men det är inte bara den ekonomiska krisen och inflationen på runt 100 procent som har orsakat huvudvärk för argentinarna i år. Den här månaden drabbades landet av ännu en skandal när vicepresidenten Cristina Kirchner dömdes till sex års fängelse för korruption, vilket både hon och presidenten förnekar.

Men det är glömt i dag. Delfina Pyznar, som firar med sina vänner, är bara glad nu, säger hon.

– Fotboll är allt för oss. Det finns glädje, spänning, lycka, allt. Det tar oss bort från den ekonomiska och politiska krisen vi befinner oss i, och det är så bra, säger hon.

Valeria Díaz.

Fick lida

Medan många såg matchen på hemmaplan var det fullt upp på restaurangerna och kaféerna i centrum under finalmatchen. Små grupper såg matchen på mobiltelefoner längs gatan. Valeria Díaz och hennes pojkvän Julian Hernandez var bland dem som fick plats inne på Alma-kaféet precis utanför obelisken.

– Jag brinner inombords. Det här är det största som kan hända mig i mitt liv, säger Valeria Díaz, som sa att hon led igenom andra halvlek och den avgörande straffläggningen.

– Messi förtjänade det här mer än någon annan, säger Hernandez, som började gråta när Argentina vann.

Bakom dem inne på kaféet satt en grupp på fyra vänner. De torkade bort många tårar under den avgörande matchen.

– Jag är full av adrenalin. Mitt hjärta hoppar ur bröstet på mig, säger Laura Grighini.

Vännerna var inte födda mär Argentina vann VM 1986 men de känner att det äntligen var deras chans att få uppleva ett VM-guld och en historisk fest i staden.

– Fotboll betyder allt i vår argentinska kultur, säger Yamile Barbich.

Victor Cohen, 53, såg matchen med sin familj, som han hade tagit med på semester från USA. Cohen har en argentinsk pappa, men är född i USA.

– Det här betyder allt för mig. Det här är den stora gloria. Jag är här för min pappa som är död och min bror som också är död, säger Cohen som alltid känt sig argentinsk.

– Det finns ingen annan plats i världen jag vill se finalen än här i Buenos Aires. Argentina till döden, skriker han.

Hyllar Messi

Efter söndagens final stängdes ett område som täckte 15 gånger 20 kvarter av för trafik i centrala Buenos Aires. Gatufesten kring obelisken i centrum uppstod för första gången under fotbolls-VM 1978. Då kontrollerade en blodig diktaturregim Argentina och det var förbjudet att samlas i stora grupper. Men glädjen över att vinna VM-matcher var för stor, och argentinarna strömmade till obelisken.

Platsen har också använts för att samlas för tröst, som när den store fotbollshjälten Diego Maradona dog 2020.

– Messi har förtjänat att vinna det här i många år. Han är en legend. Det här är det bästa som kan hända, säger José Carnete, som firade segern med vänner i Buenos Aires.

– Det här är riktigt stort. Argentina är ett av världens allra bästa länder någonsin. Jag är så stolt, det här är fantastiskt, säger 18-årige Alexander Alvarin.