Första medaljen i Copa América – på 36 år

Uppdaterad 2011-07-24 | Publicerad 2011-07-23

Överraskande brons för Peru

Peru hör inte till de mest framgångsrika fotbollsnationerna.

Men i kväll var det dags igen.

Laget vann med 4–1 mot Venezuela – och tog sin första Copa América-medalj på 36 år.

William Chiroque och Paolo Guerreros Peru tog hem bronset i Copa América.

Två guld och fyra brons.

Det var Perus enda medaljer på 31 Copa América-turneringar inför årets upplaga.

Alla dessa medaljer ligger dock långt tillbaka i historien. Den senaste framskjutna placeringen kom 1975 då de vann.

Peru effektivare

Men nu har de ännu en medalj att glädjas åt. I kväll vann de nämligen bronsmatchen mot Venezuela på Estadio Ciudad de La Plata med 4–1.

Ett resultat som kanske inte var helt rättvist. Sett över 90 minuter var det Venezuela som hade mest boll och flest skott.

Men Peru var det effektivare laget. Det var de som gjorde målen.

Det första målet kom efter 41 minuter. Peru anföll snabbt och Paolo Guerrero på högerkanten spelade fram till en helt fristående William Chiroque som bara hade att lägga in bollen i öppet mål.

18 minuter in i den andra halvleken var det dags för 2–0. Då var det Guerrero själv som fick näta, då han fick bollen i straffområdet, siktade in sig och distinkt sköt upp bollen i nättaket.

Sen reducering

Venezuela var som sagt under stora delar av matchen spelförande, men då de strax innan 0–2-målet hade fått Tomás Rincón tveksamt utvisad hade de aldrig kraft att komma tillbaka, trots att de med elva minuter kvar av ordinarie matchtid reducerade genom Juan Arango.

Efter det hade de ett par bra chanser, Gabriel Cichero hade bland annat nästan öppet mål efter en frispark, men något till mål blev det inte. Istället säkrade Paola Guerrero bronset då han i den 90:e minuten gjorde 3–1, och på tilläggstid gjorde han sitt tredje mål för dagen, vilket innebar att slutresultatet blev 4–1.

Finalen spelas i morgon. Då möter Uruguay Paraguay.