Uppdaterad 2011-03-09 | Publicerad 2007-10-04

Storseger med 5–1 mot Heerenveen

René Makondele gjorde ett mål för Helsingborg.

Vilken drömkväll, HIF!

Helsingborg avancerade till Uefacupens gruppspel via 5–1 mot holländska Heerenveen.

– Fantastiskt. I dag visade vi att ett mindre bra lag kan nå Europacup-spel, säger Henrik Larsson till Viasat.

Av turbulensen kring HIF märktes intet på Olympia. Hemmalaget kom till spel mot Heerenveen med 3–5 i baken. Ett mycket svårt utgångsläge i kvalreturen som innebar att HIF var tvingat att vinna med minst 2–0 för avancemang.

– Vi har en chans att vinna med 2–0, men det kräver hårt jobb, sa tränaren Stuart Baxter till Sportbladet före matchen.

Det blev bättre än så. Redan tidigt stod det klart att Helsingborg skulle vända på steken – ordentligt.

Drömträff

HIF bjöd på en fantastiskt fin första halvlek. Som så många gånger förr visade Henrik ”Henke” Larsson vägen. Henke, sin vana trogen på rätt ställe, prickade in 1–0 i 19:e minuten.

Efter dryga halvtimmen fick Andreas Dahl drömträff från 25 meter och bollen letade sig in i krysset.

Helsingborg nöjde sig dock inte med 2–0. Samme Dahl lyfte in ett perfekt inlägg som en ohotad Omotoyossi kunde knoppa in i halvlekens slutskede.

Tre mål upp

Andra halvlek hade knappt kommit i gång när René Makondele släckte holländarnas Uefacup-drömmar genom att bredsida in 4–0.

Ett närmast paralyserat Heerenveen, med skyttekungen Afonso Alves i spetsen, hade ingenting att sätta emot.

Med tio minuter kvar hängde femman i luften. Henke Larsson friställde Adama Tamboura med en utsökt passning. Men målvakten Vandenbussche hann precis avstyra. Det spelade ingen roll. På den efterföljande hörnan kom 5–0 genom Razak Otomoyossi, hans andra mål för kvällen.

Med bara minuterna kvar fick Heerenveen ett tröstmål genom Gerald Sibon.