17 år – och hjälte i Manchester United

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2009-04-05

Federico "Kiko" Macheda frälste United i kampen om ligaguldet

Publiken på Old Trafford tror inte sina ögon. 2–2-kvitteringen kom med tio minuter kvar. Och på tilläggstid avgjorde 17-årige debutanten Federico Macheda och gjorde 3–2 mot Aston Villa. Därmed blev Macheda yngste målskytt i Premier League i år.

– Jag har drömt om den här dagen, säger den lyriske italienaren.

Alla vet vad det handlade om. Premier League är på väg att avgöras. Därför var också United-bossen Sir Alex Ferguson gladare än på länge när Manchester United besegrade Aston Villa med 3–2 – efter en blixtupphämtning.

Debutanten avgjorde med magiskt mål

Cristiano Ronaldo gjorde två mål, 1–0 och 2–2. Och Unitedpubliken var nöjda med en poäng efter att Aston Villas norrman John Carew gjort 1–1 och spelat fram Gabriel Agbonlahor till hans 2–1-mål.

Men 17-årige forwardsinhopparen Federico "Kiko" Macheda, född i Italien, gjorde 3–2 på tilläggstid. I straffområdet vände han snyggt bort sin försvarare med en fint och placerade bollen i Aston Villa-målvakten Brad Friedels bortre hörn.

"En dröm att få debutera"

– Att få debutera och göra mål, det är en dröm. Nu måste jag fortsätta så och bara ha kul, säger Macheda som kom in i stället för Nani efter 61 minuter.

Snacka om härlig debut i tävlingssammanhang för 17-åringen i Manchester United! Ferguson och publiken trodde inte sina ögon. Sedan bröt allt ut i vilda glädjescener med drygt 75 00 britter på läktarna.

United upp som serieledare

Segern innebär att Manchester United går upp som serieledare på 68 poäng. Liverpool skuggar en poäng bakom men med en match mer spelad.

– Att vinna är allt som räknas i den här klubben. Det var en chansning, ja vi tar risker, men det är en del av fotbollen. Nu måste han behålla fötterna på jorden, säger United-tränaren Alex Ferguson enligt AP om chansningen att spela Federico Macheda.

Manchester United saknade Rio Ferdinand, Dimitar Berbatov, Wayne Rooney och Nemanja Vidic. Innan Federico Macheda nätade och blev yngste målskytt i ligan i år hade lagkamraten Danny Welbeck rekordet.