Därför togs vi av polisen
Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2008-06-30
När landslaget samlades i Stockholm 22 maj inleddes den intensiva period som alla väntat på – EM. Här får ni 26 mästerskapsdagar ur Robert Lauls perspektiv. En resa bland pistoler, ringdanser, lyxhotell och hårda bussgolv.
22 maj
Handbollshall –vårt mediecenter
?Det svenska EM-äventyret inleddes inför uppskattningsvis 2000 entusiastiska svenska fans på Nösnäsvallen i Stenungsund. Ingen Zlatan (cupfinal med Inter), en Ljungberg som bara joggar och en Linderoth som testas, men med en Henrik Larsson tillbaka i sin första landslagsträning på två år. Det är Henke-kaos och Henke-hysteri, men annars handlar det mest om Sveriges skadebekymmer. Förbundet har gjort om en handbollshall till mediecenter, det påminner om en sovjetisk kongresshall men bjuder goda arbetsmöjligheter, och under den första presskonferensen frågar jag Lagerbäck:
Med tanke på att Tobias Linderoth inte spelat match sedan november, finns det någon möjlighet att han kan vara konkurrenskraftig till EM med tanke på hur lite speltid han kommer med?
– Ja, jag tror det. Om vi lägger upp träningen på ett bra sätt, vilket jag anser att vi gör, så tror jag att den möjligheten finns, sa Lagerbäck.
23 maj
Sex sekunder av Zlatan-tystnad
?Vi sitter på en presskonferens på Nordiska Akvarellmuseet i Skärhamn. Vi är ett tjugotal journalister och på podiet sitter Lagerbäck, Roland Andersson, landslagschefen Lasse Richt och presschefen Thomas Saleteg. Alla journalister vet att Zlatan fått ett bakslag i sin rehabilitering, men ledningen är ovetande eftersom de haft teambuilding i skärgården.
– Vi har varit helt offside i dag så vi vet inget om vad som inträffat utanför vår egen lilla värld, sa Lagerbäck.
Efter en stund tröttnar Mats Härd på GP på att inte få något klart besked av herrarna på podiet:
Är det ingen av er som är nyfiken och kan sticka iväg och ringa Zlatan så vi får reda på vad som har hänt?
Frågan följs av sex sekunders total tystnad (sex sekunder är ganska lång tid i sådana här sammanhang) innan Lasse Richt svarar:
– Det är klart att vi ska ta reda på det, men om vi gör det nu eller lite senare…just nu sitter vi här.
Dagarna som följer tränar Sverige. Rosenberg skadar sig lätt.
26 maj
Varför spelade Bakirciuglü?
?Exakt vad tanken med startelvan mot Slovenien var är fortfarande en gåta. Kennedy Bakricioglü och Marcus Allbäck spelar i alla fall på topp utan större framgång, det blir bättre fart när Henke Larsson och Johan Elmander ersätter i andra halvlek. Sverige vinner 1–0 efter mål av Tobias Linderoth som gör 45 minuter utan att imponera, men han klarar i alla fall av att spela och det avgör – Linderoth åker med till EM även om det är uppenbart att han inte kommer spela många minuter. Den stora diskussionen efteråt kretsar i stället kring lagkaptenen Fredrik Ljungberg. ”Chippen” och Sebastian Larsson gör fina insatser på kanterna och Lagerbäck får frågor om han vågar peta sin lagkapten som är halvskadad och i dålig form. Lagerbäck ilsknar till direkt, tycker frågan är idiotisk, men framtiden ska utvisa att han faktiskt aldrig petade sin kapten, trots att Ljungberg spelade långt under sin forna kapacitet.
På tisdagen har spelarna ledigt.
28 maj
Zlatans pistol ger osäker stämning
?Återsamling i Stockholm och den här gången ska alla vara på plats, framför allt är det ju Zlatan alla väntat på och i dag ska han inte bara träna, han ska även ge presskonferens.
Sportbladet publicerar i dag bilder från en webb-tv-film där Zlatan gör mantelrörelser med en pistol. Vi är lite osäkra på hur stämningen kommer att vara. Den mindre kvällstidningen väljer att avstå från att publicera bilderna på sitt nät för att landslaget ”inte ska störas inför EM”. Men Zlatan garvar mest åt pistol-storyn, gav en lätt känga till de som gjort/lagt ut filmen och konstaterade sedan att det var en – vattenpistol (?). Det sista var väl inte riktigt sant men kul var det och mer behöver egentligen inte sägas.
29 maj
Lagerbäcks order: Bara två tillslag
?Det börjar närma sig. Det kan man märka genom att landslaget stänger sina träningar. I dag får vi se den sista kvarten och det vi får se är ett ganska intensivt tvåmålspel. Lagerbäck har så här långt, på varenda träningspass, konsekvent begränsat tillslagen under spelövningarna, max två är tillåtna. Han vill att Sveriges landslag ska ta nästa steg, att klara av att föra och styra matcher. Å andra sidan kan man fråga sig om träningarna egentligen betyder så mycket. Så här säger Henrik Larsson när jag pratar med honom:
– Detta och allt runtomkring är bara en lång transportsträcka fram tills det smäller. Men man lär sig med åren att man får ha ganska mycket tålamod.
30 maj
Högerkanten ett frågetecken
?Enligt spelarna är konkurrensen om platserna hårdare än någonsin i landslaget. Fler platser är öppna, påstås det. Till exempel blir ”Chippen” ordentligt irriterad på en webb-tv-reporter som ber honom jämför sig själv och Sebastian Larsson.
– Nä, varför skulle jag jämföra oss i detta läget...? fräser han.
Men frågan är hur hård konkurrensen egentligen är vid denna tidpunkt? De flesta är ändå överens om att startelvan till slut blir den här, möjligen med ett litet frågetecken för just högerkanten:
Isaksson
Alexandersson, Mellberg, Hansson, Nilsson
Chippen, Svensson, Källström, Ljungberg
Ibrahimovic, Larsson.
31 maj
Jag dansar ringdans på bröllop
?En dag till genrepet mot Ukraina och Blågult tränar på Råsunda. Jag tittar på träningen, följer presskonferensen och är med i mixade zonen – men jobbar inget denna dag. Kollegan Markus Eriksson gifter sig och jag är bjuden på bröllopet i Västerås. Simon Bank, Michael Wagner och jag dansar ringdans till klockan tre på natten. Med på bröllopet är också förre Blåvitt-spelaren Fredrik Risp som visar sig vara en sympatisk snubbe. Vi nås ändå av kvällens stora nyhet – att det som förväntat blir Henrik Larsson och Zlatan Ibrahimovic på topp mot Ukraina:
Isaksson
Alexandersson, Mellberg, Hansson, Nilsson
S. Larsson, Linderoth, Källström, Wilhelmsson
Ibrahimovic, H. Larsson.
1 juni
Ukrainsk seger – försvaret darrar
?Det ligger alltid en viss förväntan i luften inför ett genrep. Mycket av den kommande tonen i tidningen bestäms av genrepet – kommer vi att vara optimistiska eller oroade? Svaret blir någonstans mittemellan. Sverige förlorar 1–0 mot Ukraina som avslöjar brister i försvarsspelet, mittfältet fungerar dåligt, framför allt svarar Kim Källström för en insats där han slår bort mycket boll. Men i första halvlek har Zlatan, Henke och Chippen ett antal fina offensiva kombinationer. Känslan kan beskrivas som: ”det kan nog blir bra det här – eller inte”. Fredrik Ljungbergs form fortsätter att oroa, den forne världsspelaren byts in i andra halvlek men presterar ingenting.
2 juni
Jag laddar med fyra stockar snus
?Spelare och ledare är lediga igen, denna dag ägnar jag åt att förbereda inför avfärden i morgon. Fotograf Wennman och jag samt gänget från webben åker till Lugano en dag före alla andra, bland annat för att testa Sveriges spelarhotell. Det är en hel del som ska göras inför en månadslång resa. En andra mobiltelefon med schweiziskt simkort införskaffas, bärbar trådlös internetuppkoppling för både Schweiz och Österrike fixas, jag köper fyra stockar snus, tre linnen, två tandborstar och ett paket grönt te. Jag tvättar, packar och städar lägenheten.
3 juni
Livet leker på svenskhotellet
?Uppstigning i vargtimmen och skjuts av Wennman och hans förtjusande fru Elin till Arlanda. Ingen trafik, inga köer på terminalen, jag hinner till och med köpa Leif GW:s senast bok. Vi hyr en sexväxlad Passat i Milano, rullar vidare mot det underbart vackra Lugano där Blågult ska ha sin bas. Solen skiner när vi checkar in på spelarhotellet och för webbteven gör vi ett inslag där jag provar hotellet på alla möjliga sätt. Inslaget blir mycket uppskattat och livet leker. På kvällen äter vi middag i solnedgång på en uteservering med fantastisk utsikt.
4 juni
200 väntar på ett svenskt flygplan
?Drygt 200 människor väntar tålmodigt på den lilla flygplatsen i Lugano. Blickarna är riktade mot skyn och de söker efter ett blågult flygplan som ska landa kring 16-tiden denna eftermiddag. Det jublas och vinkas med flaggor när planet landar, det beskrivs i vissa medier som ”hysteri”, men riktigt så farligt är det inte. Däremot får landslaget ett fint välkomnande. Först ur planet och ner på schweizisk mark – landslagschefen Lars Richt. Störst jubel – Zlatan Ibrahimovic. Men ungefär samtidigt som planet landar försvinner solen över Lugano och den kommer inte tillbaka förrän drygt två veckor senare, samma dag som när Lars Lagerbäck håller sin sista presskonferens efter Sveriges uttåg. När Zlatan och kompani gör sin första träning vräker regnet ner över anläggningen Cornaredo. Lagkapten Fredrik Ljungberg höjer temperaturen när han han går till motattack mot en rysk tidning som spridit lögner och falska citat.
– Krigföringen har börjat, säger Ljungberg och det är givetvis en bra rubrik.
5 juni
Bank får hög puls av Henrik Larsson
?Vi har i Sportbladet denna dag beskrivit att Lars Lagerbäck är allvarligt oroad över det svenska mittfältet. Exakt vad han tänker göra åt det avslöjas plötsligt på träningen.
– Sådant här ger mig högre puls än ett träningsslagsmål, säger Bank och jag är beredd att hålla med – en stor taktisk förändring är kittlande.
Förändringen består i att Henrik Larsson kommer få ett lägre utgångsläge när Sverige försvarar, detta för att förhindra bollar in mot mitten. Grekland spelar ju med tre centrala innermittfältare. I försvarsspel ska Sverige alltså spela 4-5-1. På presskonferensen efteråt menar både Henke och Lagerbäck att rollen inte är tänkt åt Larsson utan att alla fick prova på den, men det är det ingen i drevet som tror på. Sveriges nya taktik dominerar nyhetsrapporteringen denna dag.
6 juni
Jag frågar Zlatan – han nobbar igen
?Zlatan Ibrahimovic har inte pratat med Sportbladet sedan 2005. Men i dag gör han det. Han säger:
– Jag pratar inte med Aftonbladet.
Anledningen är att jag bestämmer mig för att ställa en fråga på presskonferensen. Mina kollegor är tveksamma, men jag tycker att situationen börjar bli pinsam: vi har inte försökt på år och dag, nu är det dags, och jag ställer en öppen och helt okontroversiell fråga:
– Zlatan, i morgon börjar EM, vilka tror du vinner och varför?
Men Zlatan blir bara mörk i blicken och svarar att han inte pratar med Aftonbladet.
Däremot säger Zlatan att han gärna ser Fredrik Stoor och Sebastian Larsson i startelvan, ett uttalande som snabbt blir ett diskussionsämne internt i landslaget.
7 juni
Ser träningen från en brandtrappa
?Det är tidig morgon, den svenska träningen är stängd, men jag och fotograf Bardell bevakar den från en brandtrappa på ett intilliggande universitet. Lagerbäck samlar spelarna i den traditionella ringen, men den här gången handlar snacket inte bara om fotboll. På lagkapten Fredrik Ljungbergs uppmaning tar Lagerbäck upp Zlatans uttalanden som skapat oro i gruppen. Han vädjar till spelarna att hålla åsikter om laget för sig själva. Att just detta diskuteras vet förstås inte jag och Bardell där vi står med kikare och teleobjektiv ett par hundra meter bort, i stället är det Markus Rosenberg som avslöjar ”krismötet” när han intervjuas i den mixade zonen efter träningen. Så mycket mer av träningen hinner vi inte se. Vi blir bortkörda av polis samt rapporterade eftersom vi befinner oss på privat område. På kvällen börjar EM.
8 juni
Lagerbäck blir ”Lögnarbäck”
?Lars Lagerbäck gör bort sig. Han inleder en presskonferens med kritik mot svensk media som ska ha felciterat Zlatan, trots att 50 bandspelare och tevekameror fångade orden som föll så här.
Tycker du att Larsson och Stoor ska ingå i startelvan (Lars Grimlund, DN)?
– Allt handlar om taktiken vi vill lägga upp. Det är klart att det är två riktigt bra spelare, de är hungriga och nya i laget. Jag hoppas att de får spela, svarar Zlatan.
Lagerbäck hade å andra sidan inget val. Zlatans uttalanden skapade intern oro och för inte få den konflikten vevad i media väljer han taktiken ”anfall är bästa försvar” och öppnar moteld. Men det kostar, av konkurrentens ende krönikör kallas Lagerbäck ”Lögnarbäck” och den beskrivningen kan ingen protestera emot.
9 juni
Hela Sportbladet åker 50 mil i buss
?En dag kvar till EM-premiären mot Grekland. Hela Sportbladets styrka trycker in sig i en buss för att rulla de dryga 50 milen mellan Lugano i Schweiz och Salzburg i Österrike. Efter VM 2006 ändrade Lagerbäck rutinerna, startelvan tas inte ut förrän på matchdag, detta för att den inte ska läcka ut i Sportbladet som avslöjade samtliga fyra startelvor under VM. Därför blir det en gissningstävling under kvällen vilket lag vi ska ha i matchguiden. Det visar sig att vi prickar tio av elva spelare, men under matchdagen kan sportbladet.se först av alla avslöja att Daniel Andersson startar bredvid Anders Svensson på mittfältet.
Startelvan: Andreas Isaksson – Niclas Alexandersson, Olof Mellberg, Petter Hansson, Mikael Nilsson – Chippen Wilhelmsson, Anders Svensson, Daniel Andersson, Fredrik Ljungberg – Zlatan Ibrahimovic, Henrik Larsson
10 juni
Känslan: Vi är i kvartsfinal!
?2–0! Drömmål av Zlatan! ”Sidled” gör succé! Lagerbäcks taktik knäckte Grekland! Sverige gör en strålande match samtidigt som ryssarna förlorar stort mot Spanien (4–1), vi är i kvartsfinal, det är i alla fall känslan. Glädjen bland de svenska spelarna i mixade zonen efter match går att ta på. Trots alla brister som avslöjades i genrepet mot Ukraina har spelet fungerat näst intill perfekt. Till och med Kim Källström håller masken.
– De gjorde en strålande match, vad ska jag säga. Jag får rätta in mig i ledet som alla andra, säger Kim.
Det enda som möjligen oroar är att Grekland var riktigt, riktigt dåliga och att ”Chippen” och ”Alex” blev skadade…men ingen bryr sig om det denna kväll.
11 juni
Jag sover på golvet i bussen
?Bussen tillbaka från Salzburg rullar vid tretiden på natten, jag lägger mig på golvet och sover nästan alla åtta timmar, men det är ett trött Sportbladet-gäng som är tillbaka i Lugano vid lunchtid för att träffa utvilade spelare som flugit tillbaka med specialtillstånd direkt efter matchen. Fokus är nu flyttat till Spanien och frågan är hur Lagerbäck ska ersätta de två skadade spelarna? Sebastian Larsson och Fredrik Stoor är de troliga alternativen.
Kim Källström och Markus Rosenberg bröstar upp sig mot varandra, Rami Shaaban går emellan, media rapporterar om BRÅKET, men den här gången tycker inte ens jag att det är något att skriva hem om. Jag vädrar åsikten på min blogg och får skit av cheferna.
12 juni
Stängd träning talar för Elmander
?Jag bevakar den stängda träningen och inser att Lagerbäck kommer att köra med Johan Elmander till höger på mittfältet, inte Seb Larsson. Till vänster i backlinjen finns Mikael Dorsin – men beror det på att Nilsson ska flyttas tillbaka till högerbacken eller på att Nilsson inte tränar denna dag? Det återstår att se.
13 juni
Freddie muttrar på Wagners fråga
?Lagerbäck har öppnat för att vila vissa spelare mot Spanien, men det är en dimridå som är lätt att genomskåda – ingen förbundskapten vilar spelare innan ett avancemang är fixat, det vore tjänstefel. På sista presskonferensen inför Spanien-matchen är det en kaxig förbundskapten som menar att Sverige ska spela sitt vanliga spel mot Spanien och inte ge bort matchen frivilligt genom att backa hem. Lagkapten Fredrik Ljungberg har fått dålig kritik efter sin insats i premiären och får frågan av Sportbladets Wagner hur långt han har till toppformen:
– Enligt europeiska medier gjorde jag en bra match mot Grekland, muttrar Ljungberg men de medierna letar vi fortfarande efter.
14 juni
”Alla heter Pepe i Madriiiiiiiiid”
?Lundh på fotbollskanalen.se hinner först med startelvan, men det handlar om minuter:
Andreas Isaksson
Fredrik Stoor, Olof Mellberg, Petter Hansson, Mikael Nilsson
Johan Elmander, Anders Svensson, Daniel Andersson, Fredrik Ljungberg
Zlatan Ibrahimovic, Henrik Larsson.
Genom att möta Spanien med en högersida bestående av Fredrik Stoor och Johan Elmander dödar Lars Lagerbäck en gång för alla myten att han är en feg förbundskapten. Det är en startelva som osar av självförtroende och stämningen i Innsbruck är på topp, stan är gul och blå. ”Alla heter Kostas i Aten” har bytts ut till ”Alla heter Peppe i Madrid” och inte ens Torres tidiga 1–0-mål på en fast situation knäcker Sverige denna dag. Zlatan Ibrahimovic kvitterar genom att först vicka undan Sergio Ramos med höften, sedan skjuta bollen via Casillas och i mål. Sverige gör en av sina bästa halvlekar nånsin, men när ”Ibra” byts ut i paus på grund av smärta i knäet faller spelet. Ett fruktansvärt antiklimax mot slutet då David Villa utnyttjar Petter Hanssons tunga fötter och gör 2–1 på övertid. Det visar sig dock att målet inte spelar någon större roll, Sverige behöver ändå klara minst oavgjort mot Ryssland som besegrar Grekland med 1–0. Men chansen till svensk gruppseger är borta.
15 juni
Arsjavin? ”De har så svåra namn...”
?Dags för en ny helvetesresa, i gryningen lämnar vi Innsbruck med bilar och kör de knappa 40 milen tillbaka till Lugano. Förbundskapten Lars Lagerbäck ägnade presskonferensen efter matchen åt att skälla på domaren Pieter Vink samt anklagade Spanien för att vara osportsliga och attacken dominerar dagens tidningar tillsammans med Zlatans skada. Kommer han verkligen till start mot Ryssland? Hur som helst, trots förlusten och Zlatans skadebekymmer råder optimism i det svenska lägret, att misslyckas med att ta en poäng mot Ryssland finns inte.
– Normalt ska vi slå dem, säger Lars Lagerbäck.
– Jag hörde något om att deras storstjärna ska vara tillbaka, tyvärr kan jag inte namnet på honom, säger Johan Elmander om Andrei Arsjavin.
– De har så svåra namn att uttala…, säger Anders Svensson.
– Den här killen, sjuan – jag har svårt att memorera deras namn så jag hoppas att jag inte uppfattas som respektlös – påminner väldigt mycket om Arsjavin, fortsätter Lagerbäck.
”Den där sjuan” heter Dmitri Torbinski och avgör senare kvartsfinalen.
16 juni
Shopping på Luganos gator
?Sverige kastar om i upplägget och ger alla spelare en helt ledig dag: ingen träning, ingen mixad zon.
– För att ladda om batterierna, heter det.
Zlatan och ”Chippen” tar med ett gäng till Milano, Anders Svensson och Johan Elmander leder var sitt gäng som driver omkring i Luganos shoppingstråk. Vi gör samma sak och spelarna blir irriterade när vi fotograferar dem.
Lagerbäck håller i alla fall presskonferens och vi får även prata med ”rysspionen” Göran Göransson som menar att Sverige bör kunna utnyttja bristerna i den ryska defensiven.
– Jag vet inte om deras försvarsspel blivit så mycket bättre. Hiddink har bytt en spelare i backlinjen, men jag tycker fortfarande att det finns intressanta delar i deras försvarsspel som vi ska kunna utnyttja. Men det talar jag inte om här vad det är, säger ”GG”.
17 juni
”Alla heter Ivan i Moskvaaaaa...”
?Tillbaka i Innsbruck och om staden var gul och blå inför mötet med Spanien är det ännu galnare den här gången. Lokalradion rapporterar att 60 000 supportrar är på plats i staden och majoriteten är svenskar. På krogarna sjunger man ”Alla heter Ivan i Moskva” och precis som bland spelarna råder optimism, såväl bland supportrar som i svensk media. Johan Flinck har varit Sportbladets utsände för att bevaka Ryssland och när vi planerar matchdagstidningen säger jag åt honom:
– Måla inte upp dem som några världsstjärnor nu!
Flinck lyder mitt felaktiga råd och vi gör en förhandstidning som osar av kvartsfinalskänsla.
Var kom den totala underskattningen ifrån? Mycket bygger nog på att de ryska fansen och de ryska journalisterna själva i efterhand var mest överraskade av allihopa. Guus Hiddinks formtopp lurade alla. Inklusive Holland som trots allt hann bli förvarnade.
18 juni
Zlatan: Villas mål tog kål på oss
?Sportbladet är återigen först med startelvan på nätet, den är utan överraskningar, Zlatan startar trots smärtorna i knäet. Men det är en klen tröst. Direkt när matchen börjar känner vi att något är fel. Vi har knappt sett en rysk supporter på stan, men inne på arenan sätter de ner foten direkt i samband med nationalsången och visar vilka som kommer att låta mest. En enorm Peter den store-flagga vecklas ut och vi möts av budskap om att minnas slaget vid Poltava (då Karl XII föll efter att ha valt fel strategi). Sverige blir totalt överrumplade av ryssarnas fart och individuella skicklighet. Det Sverige som bjöd upp till kamp och stängde ytor mot Spanien är inte på planen denna dag och Sverige är utslagna ur EM. Efteråt levererar Zlatan den mest konkreta förklaringen till kollapsen:
– Målet mot Spanien tog kål på oss. Vi tappade vårt självförtroende där, säger Zlatan i den mixade zonen.
Om spelarna vill – avgå Lagerbäck
?Diskussionen kommer direkt att handla om Lars Lagerbäcks framtid. Inte minst eftersom vissa spelare efter matchen tvekar på om Lagerbäck bör fortsätta. På min blogg skriver jag:
”Han ska inte bort för att Sverige gjorde två bra insatser och en plattmatch i detta EM, han ska inte bort för att han inte bytte in Kim Källström i paus, han ska inte bort för att han och hans spelare underskattade Ryssland. Lagerbäck ska bort om han känner att spelarna vill ha något nytt. Och just nu känns det så. Därför tror jag att Lars Lagerbäck kan komma att avgå självmant inom en nära framtid”.
Så blev det inte, när vi på eftermiddagen är tillbaka i Lugano för den sista presskonferensen hävdar Lagerbäck att han inte gjorde ett enda misstag under EM, att Sverige inte blev överraskade av Ryssland, han delar inte ens ut någon individuell spelarkritik. Ändå visar Uefas statistik att Sverige:
?Hade lägst bollinnehav av samtliga 16 länder.
?Anföll minst av samtliga 16 länder.
?Sköt minst antal skott på mål av samtliga 16 länder.
Man kan fråga sig vad det beror på, om nu ingen gjorde något fel. Normalt slår vi ju Ryssland.