Dagens namn: Ingrid, Inger

Äntligen Eto'o

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2008-12-14

Messi matchens lirare

Först missade Samuel Etoo en straff sedan avgjorde den förre Real Madrid-spelaren El Clasico.

Han hade väntat i över tre år.

Det såg ut som om han skulle få vänta ytterligare.

Men lördagen den 13 december hittade Samuel Eto'o målet mot Real Madrid igen.

Barcelona vann El Clásico med 2–0 och avgjorde på samma gång kanske kampen om La Liga.

Barcelona-stjärnan Lionel Messi var matchens lirare.

Lionel Messi behövde "bara" vänta i drygt 90 minuter. Sedan fick han jubla tillsammans med Camp Nou. Då chippade matchens store lille lirare in 2–0 till Barcelona och avgjorde matchen definitivt. Kanske avgjorde han den dock redan i den första halvleken. Visserligen lämnade han och resten av FC Barcelona matchen utan att ha hittat nätet. Ändå var det under de inledande 45 minuterna som grunden till segern lades. Då dominerade Barcelona fullständigt mot ett nästan paralyserat Real Madrid som bara kunde svara med kontringar. Det höll sånär på att ändå ge ett oerhört viktigt ledningsmål till gästerna.

Valdes räddning

Holländaren Royston Drenthe rann igenom det något naiva hemmaförsvaret, men helt fri lurades han av Victor Valdes som visade en lucka och när Drenthe sköt var han snabbt där och täckte upp. En oerhört viktig räddning. Tillsammans med Wesley Sneijders skott på volley som Valdes också räddade var det i stort sett allt som Real Madrid hade. Resten ägde Barcelona som rullade boll och som, när Messi hade bollen, gick rakt på mål. Ett hårt kämpande mästarlag höll ändå rent ända och såg länge ut att få med sig åtminstone en poäng.

Dubbelräddning

Inte minst när Iker Casillas visade sig från sin bästa sida. Med drygt 25 minuter kvar att spela höjde Barca nämligen tempot ännu en gång och fyra minuter senare betalade det sig med en straff när Salgado inte hängde med. Skyttekungen Samuel Eto'o klev fram för att spräcka den långa nollan han upplevt mot Real Madrid. Casillas gick dock åt rätt håll och stod för en strålande räddning. Tre minuter senare visade landslagsmålvakten upp sig igen, den här gången med en fantastisk dubbelparad. Särskilt sista räddning på Messis avslut var av högsta klass och i det läget såg det ut som om det kanske var en annan liten stor lirare som skulle bli hjälte. 185 centimeter är inte mycket att skryta med i målvaktsvärlden, men Casillas är van att glänsa ändå.

Tolv poäng

Det krävdes en halvträff för att Real Madrid-målvakten skulle tvingas kapitulera. Carles Puyol gick upp mot två Real-spelare och vann en nickduell. Bollen nådde Eto'o som fri framför mål kunde styra in 1–0. Camp Nou exploderade i blåröd glädje och Real Madrid orkade därefter aldrig lyfta upp spelet tillräckligt mycket för att verkligen hota Barcelonas seger och på övertid säkrades den alltså definitivt när Leo Messi kom fri på Thierry Henrys passning och iskallt chippade in 2–0 bakom en övergiven Casillas.

Segern innebär att Barcelona nu är hela 12 poäng före Real Madrid och möjligheterna att mästarna ska försvara sin titel tycks väldigt små.