1–1 i halvtid mellan Trelleborg och AIK.

Då fick Mattias Moström, 22, chansen.

Och som han tog den – med sina två mål sköt han AIK upp i serieledning.

Mattias Moström, här tillsammans med Nicklas Carlsson.

Ex-allsvenskarna har nu mycket imponerande åtta segrar på nio matcher och är obesegrat sedan den 5 maj.

På Vångavallen i Trelleborg satt det hårt åt. Efter en målmässigt jämn första halvlek, där Arash Talebinejad gav Solnalaget ledningen och Patrik Redo kvitterade, valde Rikard Norling att byta ut Mats Rubarth och satsa på Mattias Moström.

Det lär AIK-tränaren inte ångra.

Moström kom in och sköt 1–2 (en riktig kanon förbi Rickard Rickardsson) efter tio minuter, och 1–3 (en smekning med höger utsida) med kvarten kvar. Två fullträffar som båda lär kandidera till årets mål när superettasäsongen ska summeras.

Trelleborg lyckades få in en reducering på övertid (Alban Jusufi), men kom aldrig närmare än så.

I och med de tre poängen är AIK åter serieledare i superettan, eftersom tidigare ledande Gais förlorade mot Brommapojkarna borta (0–2).

Örebro SK har vaknat och tog i dag tredje raka segern, efter att brassen Ricardo Costa avgjort med kvarten kvar. Jon Lundblad gjorde comeback efter lång tids skada i segermatchen borta mot Brommapojkarna 28 juni och är fortfarande obesegrad i superettan. Han låg bakom ÖSK:s ledningsmål i första halvleken, då han blev fälld i Mjällbys straffområde med elvametersspark som följd. Den satte Fredrik Nordback i nät.

I söndagens fjärde match slog Boden Frölunda, sedan Peter Gitzélov gjort enda målet.

Johan D Lundin (johan.lundin@aftonbladet.se)