Domarbasens förslag: effektiv tid i allsvenskan

Uppdaterad 2017-09-19 | Publicerad 2017-09-18

Alla vet att problemet existerar, men ingen vet hur stort det är. I fotbollens tjänst har Sportbladet därför fattat tidtagaruret och tagit reda på saken.

Det här är allsvenskans svarta hål.

Så här mycket tid slukar det.

Följ ämnen

På Gamla Ullevi står spelet stilla medan Francisco Mancilla får vård. Fjärdedomare Alexander Pavlovic meddelar att minst sju minuters tillägg väntar mellan IFK Göteborg och J–Södra.

25 sekunder går innan spelet återupptas, men snart har Mancilla ont igen. Den här gången tar det 2.45 för målvakten att kränga av tröjan, ge den till Tommy Thelin och linka av gräset.

Den vikarierande målvakten verkar nöjd med 1–1 och sinkar spelet vid varje tillfälle som ges. Vid en inspark går det så långsamt att domaren signalerar att han stoppar klockan. Vid nästa går det lika söligt.

Två minuter är försvunna

99.15 blåses matchen av.

Sju minuters tillägg plus ytterligare fyra minuters fördröjning har sammanlagt blivit nio minuters extra matchtid. De två resterande minuterna, på vilka IFK Göteborg kunde jaga ett segermål mot en ovan målvakt, är försvunna.

Är du upprörd?

Troligen svarar du nej, för vi är så vana vid spilld tid att det blivit en icke-fråga. Alla känner till mekanismerna och väntar sig att det ledande laget ska maska eller byta taktiskt i minut 92.

Men det måste inte se ut såhär. Regler kan ändras om viljan finns. Som ett första underlag för diskussionen letade Sportbladet upp ett gammalt tidtagarur och såg om slutet på två fulla allsvenska omgångar: en för damer, en för herrar.

”Inte bra om det diffar för mycket”

Och kanske finns det ett svart hål som gluffar i sig minuter som lagen kunde spela fotboll på. I de berörda omgångarna var bollen i spel i snitt 54 procent av tilläggstiden för damerna och 51 för herrarna.

Mer noterbart var skillnaden mellan enskilda matcher. I ena änden av skalan fanns Örebro–Malmö (herr) som bara rullade boll i 49 sekunder av de tre minuterna (27 procent) och Eskilstuna–Djurgården (dam) med 40 sekunder på två minuter (33 procent). I andra änden placerade sig Sirius–Sundsvall där det stod 1–1 och inget lag riktigt jagade ett avgörande vilket ledde till bolltrillande i över tre av fyra minuter (78 procent).

Bosse Karlsson.

Vi låter Bosse Karlsson ta del av siffrorna. Som domarbas på Svenska fotbollförbundet funderar han ofta över hur maskning kan stävjas. Någon perfekt lösning tror han inte finns, men det är viktigt att inte andra förutsättningar gäller under tilläggstiden.

– Det är inte så att tre minuters tillägg ska vara tre minuters spel, men det ska vara som de andra 45 minuterna där det spelas ungefär en halvtimme. Diffar det för mycket är det inte bra, säger Bosse Karlsson.

”Min personliga åsikt är att...”

När ska domarna stoppa klockan på tilläggstiden?

– Vid byten och skador. Vår inriktning är att en skada är en minut extra tid, så länge den inte tydligt tar två minuter. Byte är 30 sekunder. Men förekommer det maskning ska mer tid läggas på, det är därför vi säger att det ”minst” återstår två eller tre minuter.

Varför inte ha effektiv tid så blir det alltid korrekt?

– Det kan slå väldigt hårt och innebära långsittningar för publiken. I tennis infördes tiebreak och i bordtennis kör man till elva för att korta ner tiden. Publiken måste veta när matchen är slut. De betalar ju parkeringsavgift.

Så hur får vi tre tilläggsminuter att bli ungefär lika långt i alla matcher?

– Maskning förstör mer och mer. Personligen skulle jag gärna se att det var effektiv speltid från minut 85. Det är inte förbundets officiella åsikt men min.

Hur skulle det fungera?

– Vid minut 85 får alla veta om det är sju eller åtta minuter kvar. Det kan också vara slut exakt vid 90. Då skulle alla veta exakt vad som gällde. Det blir inget snack.

Kan Sverige gå i bräschen och införa det här?

– Inte i nuläget. Det behöver lyftas i International board (Ifab, en fristående organisation som ser över fotbollens regelverk) och sedan testas. Vi har en regelgrupp som har i uppgift att presentera nya förslag. I mitten av oktober har vi nästa domarkommittémöte, då får vi se om effektiv tid kommer upp. Personligen ser jag gärna att det diskuteras mer än i dag.