Bollfrågan som engagerar: ”Känns lite gammalt för 2020”
Förbundskapten bland de som vill se förändring
Publicerad 2020-08-21
För tre år sedan fick herrallsvenskan en gemensam ligaboll.
Men i damallsvenskan tvingas spelarna fortfarande spela med olika bollar i olika matcher – vilket skapar sämre förutsättningar.
– Jag lider lite med spelare och tränare, säger förbundskaptenen Peter Gerhardsson.
– Att ena matchen spela med en ballong för att andra matchen spela med en sten, känns lite för gammalt för 2020, säger FC Rosengårds målvakt Zecira Musovic.
Det har spelats rekordmånga damallsvenska matcher under kort tid, hela elva omgångar under en och en halv månads tid.
Det innebär att det blivit flera byten av underlag på kort tid, men också flera olika bollbyten.
Till skillnad mot herrsidan, där allsvenskan och superettan började spela med en gemensam ligaboll (Select) 2017, spelas högsta damligan fortfarande med respektive klubbars olika bollar.
För damlandslagets förbundskapten Peter Gerhardsson är detta en fråga som engagerar och han tror att det är en småtekniskt detalj som är viktig för fotbollens utveckling framöver. Han är övertygad om att det skulle innebära en trygghet i alla situationer på planen.
Ramlar ibland mellan stolarna
– Jag lider lite med spelare och tränare att hela tiden byta underlag och att man till det också gör det med olika bollar. I herrallsvenskan tog man bort det för ett par år sedan och om herrsidan gjorde det så tänker jag att damsidan också borde få de förutsättningarna, men tyvärr ser det ut så, säger Gerhardsson.
– Pratar man med spelare och tränare så är alla överens där. Men det är nästa instans som driver den typen av frågor och sådana detaljfrågor ramlar ibland mellan stolarna.
I damallsvenskan spelar de tolv lagen med sex olika bollmärken. I Linköping handlar det om Uhlsport, i Umeå spelas Puma, i Piteå Adidas och i Örebro är det Nikebollar som gäller för att nämna några.
Djurgårdens lagkapten Olivia Schough menar att en gemensam ligaboll är något de önskat länge och att det är något som hon tror kommer gynna alla lag.
– Hade vi alla tränat och spelat match med samma boll hade det varit lika för alla och vi hade inte behövt lägga tid på att lära känna en ny boll varje bortamatch. Bollarna i serien skiljer sig nämligen åt väldigt mycket. Vissa är lätta, andra är hårda eller studsiga och det påverkar oss mer än vad man kan tro, säger hon.
Söndag 15.00: Se Uppsala–Örebro.
Söndag 15.00: Se Kristianstad–Djurgården.
Söndag 15.00: Se Vittsjö–Eskilstuna.
Söndag 18.00: Se Rosengård–Göteborg – med studio från 18.30!
Söndag 19.00: Se Växjö–Linköping.
”Shit vad är detta för boll?”
FC Rosengårds målvakt Zecira Musovic pekar på att greppet, bollbanan och tillslaget är tre saker som fungerar olika för henne med olika bollar. En och samma boll hade höjt proffsigheten i ligan anser hon.
– Det finns många bra bollar på marknaden nu så det är väl räddningen någonstans men vissa matcher som man spelat så tänker man ’shit vad är detta för boll’ eller ’jäklar vad den var hård’. Sen ser man att vissa lag kanske inte har ekonomin att spela med de absolut bästa bollarna. Så det är lite olika typer.
Vad tänker du kring att det inte finns någon gemensam boll än?
– Spontant känner man ’vad väntar vi på?’ Men det är en stor fråga ekonomiskt sett, med ett stort brand som går in. Jag kan tänka mig att det inte är jättelätt löst men det är absolut en fråga som jag hoppas är högt upp på dagordningen och att man diskuterar det.