Publicerad 2016-09-02

Jesus frälste Brasilien

Första bortavinsten mot Ecuador på 33 år.

Det kan Brasilien tacka Gabriel Jesus för.

Anfallaren låg i sin landslagsdebut bakom samtliga tre mål för Seleção i den historiska vinsten med 0–3.

Neymar gjorde 1-0-målet i bortasegern mot Ecuador.

Det är inte den mest gästvänliga platsen att besöka, Estadio Olímpico Atahualpa i Quito.

På 2850 meters höjd har Ecuador genom åren ställt till det rejält för flera fotbollsnationer. Fråga bara Brasilien som inte lyckats vinna på bortaplan mot landet sedan 1983.

Men i natt fick den 33 år långa sviten ett slut.

Det såg länge ut att bli ett mållöst möte länderna emellan i den sjunde omgången i det sydamerikanska kvalet. Men i den 72:a minuten sprang Palmeiras anfallare Gabriel Jesus i från sin försvarare och fälldes i straffområdet av målvakten Alexander Dominguez.

Succédebut för Jesus

Fram stegade givetvis nationalikonen Neymar som tidigare i sommar, precis som Jesus, bärgade "Seleçãos" första OS-guld någonsin hemma i Rio.

24-åringen gjorde inga misstag och smällde in 0–1 till hemmapublikens förtret.

En ledning som dubblerades i den 87:e minuten då matchen definitivt avgjordes. Gabriel Jesus klev ånyo fram med en avgörande prestation när han i sin debutmatch i landslaget satte 0–2 på klassisk brassemanér.

Efter en kort hörna hamnade bollen till slut hos vänsterbacken Marcelo som snabbt slog in ett inspel som klackades i mål av Jesus.

Nu väntar ödesmatch

Och som om inte det vore nog.

På stopptid klev den blott 19-årige anfallaren fram igen och tryckte vackert in 0–3 rakt upp i krysset i en brasiliansk omställning.

Därmed säkrades inte bara en sagolik landslagsdebut för Jesus, utan också en extremt viktig seger för brassarna som nu är en poäng efter Colombia i kvalspelet. Poängtapp hade inneburit dyrbar tappad mark och att Brasilien hade varit kvar under playoff-platsen.

I stället ser läget klart ljusare ut då man, med en match mer spelad, tar sig förbi både Argentina och Chile i serien.

Nästa omgång spelas om en vecka. Då tar Brasilien emot Colombia i Manaus.