Dagens namn: Jenny, Jennifer

BLÅGULA CHOCKEN

Publicerad 2013-03-09

Pias nya taktik: Mäktig offensiv – de första tio minuterna: ”De blir stressade...”

ETTAN KOM, TVÅAN KOM... ...och sexan kom. Sveriges damlandslag i fotboll utklassade Island med 6–1 i Algarve Cup. En av anledningarna – förbundskaptenen Pia Sundhages nya knockout-taktik. Här jublar bland andra Antonia Göransson (11), Kosovare Asllani (9) och Lotta Schelin (8).Foto

ALBUIFEIRA, PORTUGAL. Här är experimentet som ska ge Sverige en chockerande offensiv.

Pia Sundhage har just infört en taktik som bland annat grundas på matchuret och en hemlig signal.

– Jag vet inte om det kommer funka på EM men vi måste pröva, säger förbundskaptenen.

Sverige slog Island med 6–1. Målen flödade mellan minut tio och sextiofyra, därför kan det verka svårt att plocka ut avgörande sekvenser.

Men bakom offensiven döljer sig strikta taktiska mönster.

Med start i mötet med Kina i onsdags testar Sverige en sorts chockanfall i början av matcherna. Vid avspark skickas en långboll mot Lotta Schelin, som mot Island började ute till vänster för att snabbare hinna framåt. Från vänsterhörnet av planen måste svenskarna stöta högt tills de vinner bollen och sedan enbart passa framåt.

”Tar slut ganska fort”

Passningarna ska inte gå på kropp utan i djupled så att motståndarbackarna tvingas rusa hemåt.

Låter det rörigt? Oprecist?

Här kommer finessen: den frejdiga taktiken gäller i tio minuter.

Exakt. Sedan signalerar Pia Sundhage till innermittfältaren Caroline Seger som för vidare informationen till de övriga i laget.

– Det är mycket intensivare och går inte att göra längre än tio minuter. Då tar man slut ganska fort, säger Seger.

Mot Kina skapade Sverige tre chanser första tiominutersperioden. Mot Island kom tre nya, varav den sista ledde till Kosovare Asllanis 1–0-mål.

”Inte förberedd”

Caroline Seger tycker sig märka att motståndarna rubbas mentalt av intensiteten.

– Nu har vi provat i två matcher och fått ganska bra utdelning. De blir väldigt stressade. Man är inte förberedd på att vi ska komma i en så intensiv press. I början av matcher vill man gärna hålla i bollen och känna på den. Får man inte tid för det blir man osäker, säger hon.

Pia Sundhage är nöjd med utdelningen hittills. I två matcher har experimentet pågått, men hon hoppas att det är brukbart fram till sommarens EM.

”Psykologiskt”

– Jag vet inte om det kommer funka där men vi måste pröva. Tycker vi om det? Vilka situationer får vi? Ibland kan det bli hafsigt, ibland svårt att komma tillbaka till vårt spel efter tio minuter, men det är bra psykologiskt när det fungerar, säger hon.

Helt perfekt klaffade inte taktiken i går. En liten detalj råkade bli fel.

– Det blev faktiskt elva minuter. Jag vet inte varför, säger Sundhage.

SÅ FUNGERAR SUNDHAGES 10-MIN-KNOCK

1. Under matchens första tio minuter frångår Sverige sin ordinarie taktik för att i stället satsa hårdare framåt. Det sker redan från avspark, där Lotta Schelin i går inte började i mittcirkeln utan ute till vänster. Bollen lyftes direkt på anfallaren för att spelet skulle börja högre upp.

2. Alla spelare har ett krav på sig: spela aldrig bakåt. Enstaka sidledspassar kan förlåtas, men i princip alla passningar ska gå framåt.

3. Passningar mot anfallare ska inte gå på fötterna, utan bakom backlinjen, så att de får inleda matchen med att springa hemåt. Detta har stor psykologisk betydelse, tror Pia Sundhage.

4. Vid bollförluster ska spelarna nästan överdriva ivern att vinna tillbaka den. Bollraggandet sker i ett tempo som spelarna inte hade orkat mycket längre än den bestämda tidsperioden. ”Det är mycket intensivare och går inte att göra längre än tio minuter. Då tar man slut ganska fort”, säger Caroline Seger.

5. Taktiken ska avblåsas exakt efter tio minuter och sker genom att Sundhage – om ingen annan ledare vikarierar på uppgiften – meddelar Carolina Seger som sprider vidare informationen.