Hoppa till innehållSportbladet

Dagens namn: Bernhard, Bernt

”Har kanske lyssnat för mycket på spelarna”

Publicerad 2012-09-15

Dennerby i stor intervju inför sista matchen som kapten: Kan ha varit otydlig

AVGÅENDE  Thomas Dennerby gör i dag sin sista match som svensk förbunds­kapten när Sverige möter Holland på ­Gamla Ullevi i Göteborg.

Han tar adjö i dag och ger sig självt godkänt, trots bara en medalj på fem mästerskap.

En detalj ångrar Thomas Dennerby, 53, från sin tid som förbundskapten för damlandslaget.

– Jag tog för många inputs från olika håll och har kanske lyssnat lite för mycket på spelare och andra, säger han.

Hur känner en förbundskapten som kom in på jobbet som hyllad och framgångsrik och sex år senare lämnar med ett ifrågasatt facit till en efterträdare, Pia Sundhage, redan hyllad som en gud som förväntas göra underverk?

Thomas Dennerby bara ler och svaret känns uppriktigt ärligt:

– Jag vet hur det funkar och har inga problem med det. För mig personligen känns det väldigt skönt att känna att jag inte tror att jag hade kunnat göra så mycket saker annorlunda.

– Dessutom fick jag i lugn och ro bestämma mig att jag ­inte ville fortsätta när kontraktet gick ut, säger Dennerby.

Hur påverkade det dig att Lotta Schelin och Caroline ­Seger tidigt gick ut och pratade om att det kunde vara dags för en ny röst?

– Inte alls. De resonerade ju på precis samma sätt som jag gjorde.

Så vilka är dina känslor nu inför sista landskampen (Holland i eftermiddag i Göteborg)?

– Det ska bara bli roligt. Det blir ett värdigt avslut. Vi får träffas och prata med varandra innan vi skiljs åt. Men eftersom jag är jävligt blödig så räknar jag med att det blir vemodigt och känslosamt när domaren blåser av.

När Dennerby tog över som förbundskapten efter Marika Domanski Lyfors sommaren 2005 sågs han som helt rätt person för uppdraget.

”Såg mig som en supervinnare”

Dennerby hade varit assisterande tränare i det Hammarby som vann herrallsvenskan 2001 och ledde sedan Djurgården/Älvsjö till SM-guld två år i rad, 2003 och 2004.

– Jag såg mig själv som en supervinnare när jag klev in i det här. Men när vi åkte ut direkt i gruppspelet i VM 2007 blev självförtroendet lite naggat i kanten.

Då gjorde han ett val, som han med facit i hand, kanske skulle ha valt bort i dag.

– I all välmening och välvilja har jag ofta bjudit in till en dialog. Jag har pratat och lyssnat på många. Det har kanske blivit för många inputs, från spelare, ledare och andra. De har inte gjort något fel, men jag kan ha spridit en viss otydlighet, säger han uppriktigt.

Hade det inneburit ett annat val av spelsystem, andra val i laguttagningen?

– Jag vet inte, men ibland måste man bestämma sig och köra efter en linje och hålla sig till den. En tydlighet.

Var det fel att spela 4–2–3–1 i OS?

– Nej, inte med erfarenheterna vi hade från VM 2011 till exempel. Det växte fram en känsla med spelartruppen att vi hade spelarna till att spela så: vi tyckte att Seger var perfekt i nummer 10-rollen, att Schelin är en världsanfallare som spets.

”Hedvig har varit mest lämpad”

Du har även valt att hänga kvar hårt i enstaka spelar- uttagningar. Du har hållit fast vid Hedvig Lindahl som målvakt och fått hård kritik för det.

– Eventuell kritik där ska jag ha, inte Hedvig, hon har inte tagit ut sig själv, säger Dennerby. Jag har noga tittat på alternativen och pratat med de olika målvaktstränare jag haft i lands-laget genom åren och var och en av dem har alltid kommit fram till samma sak – att Hedvig har varit den mest lämpade.

Vad är det som har saknats som gjort att ni inte nått längre?

– Jag har dragit den korta OS-analysen för spelarna nu inför matchen mot Holland. Den längre varianten redovisar jag på elittränarkonferensen på söndag. En sak är att vi bara hade fem av tio utespelare kvar från VM förra året. Inget lag i yppersta världstoppen klarar av det.

”Men så är det de här jäkla kvartsfinalerna...”

– En annan är att vi måste ta fler tydliga maxlöpningar i svensk damfotboll. Knutet till det är också att vi saknar den naturliga killerinstinkt som de amerikanska tjejerna tycks vara födda med.

– Abby Wambach vet att USA förväntar sig att hon ska spela en avgörande roll och göra mål i de stora matcherna – och hon älskar det. Hon blir ännu bättre då. Det är en vinnar- kultur som vi måste skapa som de har. Elitspelare på den här nivån ska må bra av att ha höga förväntningar på sig, säger Dennerby.

Är du nöjd med ditt facit?

– Vi har tvingats kvala till tre mästerskap och klarat det mer än godkänt. I mästerskapens gruppspel har vi spelat 15 matcher och bara förlorat två, det är väldigt bra. Men så är det de här jäkla kvartsfinalerna med tre förluster!

– Det har varit en del av mitt uppdrag att se till att spelarna är förberedda och avslappnade så att de kan prestera som allra bäst när det gällt som mest – och det har vi inte riktigt lyckats med.

– Totalt sett tycker jag att vi under min tid klarat oss klart godkänt. Jag tycker svenska damlandslaget har en stabil grund att stå på.

Vad ska du göra när du lämnar det här uppdraget?

– Jag får se. Jag har i alla fall insett att det inte är någon risk att jag blir arbetslös. Dels har jag varit tjänstledig från polisen och kan återgå till mitt jobb som kriminalinspektör och jag har fått en del erbjudanden.

Dam- eller herrfotboll?

– Både och, och även från utlandet när det gäller damtränarjobb. Men jag har bett alla att återkomma efter 16 september. Jag får se vad som finns kvar och hur det passar ihop med resten av familjen. Om jag ska ta ett tränaruppdrag ska det vara en riktig elitsatsning. Jag tänker inte bli hobbytränare, säger Thomas Dennerby.

Följ ämnen i artikeln