Högsta domstolen: domen mot Elfsborgssupportrarna står fast
Publicerad 2020-07-24
Nu är det fastslaget: tre Elfsborgssupportrars firande med spelarna var olagligt.
Högsta domstolen tar inte upp den fällande domen.
– Vi kommer att stöta på fler såna här situationer i svensk fotboll. Det är en tidsfråga innan det kommer upp i rätten igen, säger advokaten Abraham Zeito.
I slutet av januari dömdes tre Elfsborgssupportrar till 30 dagsböter vardera för brott mot ordningslagen sedan de firat ett avgörande mål för Boråslaget mot Kalmar FF tillsammans med spelarna nedanför läktaren förra sommaren.
Domen togs till Hovrätten som avvisade överklagan från supportrarna.
Den ene av dem, Anders Hultin – tidigare ordförande för Elfsborgs supporterklubb Guliganerna – valde att driva ärendet vidare och överklagade även till Högsta domstolen.
Fastslaget: 30 dagsböter
Men under torsdagskvällen kom beskedet att också HD avvisar målet och inte medger prövningstillstånd. Det innebär att den fällande domen om 30 dagsböter står fast.
”Prövningstillstånd får meddelas om det är av vikt för ledning av rättstillämpningen att överklagandet prövas av Högsta domstolen. (...) Högsta domstolen har gått igenom materialet. Det har inte kommit fram något skäl att meddela prövningstillstånd” skriver HD i sitt beslut.
– Min känsla är besvikelse. Jag både trodde och hoppades att Högsta Domstolen skulle tycka att det var en viktig fråga att pröva. Särskilt med tanke på hur läktarkulturen och målfirande mellan spelare och supportrar utvecklats i Sverige, säger Anders Hultins försvarsadvokat Abraham Zeito till Sportbladet.
– Beslutet innebär inte att Högsta domstolen anser att tingsrätten och hovrätten gjort rätt. Beslutet innebär enbart att de inte anser att det föreligger skäl för prövningstillstånd vilket förvånar mig med tanke på att detta aldrig prövats tidigare. Jag tycker så synd om de här killarna, säger Zeito.
Fler polisutredningar?
Försvarsadvokaten menar att den fastställda domen inte heller innebär att polisen i större uträckning ska anmäla och utreda firanden av supportrar som sker i anslutning till planen.
– Det är fortfarande oklart om vad som är tillåtet eller ej. Ska supportrar riskera att dömas för brott om spelare vill fira med dom? Ska de ta avstånd från spelare som vill fira med dom? Hur ska supportrarna agera?
– Jag är övertygad om att vi kommer att stöta på fler såna här situationer och det är min bedömning att det är en tidsfråga innan det kommer upp i rätten igen. Det behövs vägledning från Högsta domstolen och jag får hoppas att det prövas om frågan uppstår igen, säger Abraham Zeito.
Inför rättegången i tingsrätten menade åklagaren Martin K. Svensson tvärt om, att domen skulle komma att bli vägledande för hur polisen agerar framöver:
– Polisen i Borås och de som jobbar med säkerheten kring matcherna tycker att det finns ett värde i hur man ske se på det här agerandet av fansen. Om det är brottsligt så får man agera på ett visst sätt. Om domstolen säger att det är ett ringa fall – vilket jag inte tror – och de åtalade frias så får man hantera de situationerna på ett annat sätt, sa åklagaren.
Uppmaningen: förändra lagen
I ett längre inlägg på Twitter under fredagsmorgonen kommenterar en av de dömda, Anders Hultin, att Högsta domstolen inte tar upp ärendet:
– Nu står det helt klart att, polisen hade rätt. Jag gjorde något alldeles förfärligt när jag kramade spelarna efter 2-1 segern mot Kalmar ifjol, skriver han ironiskt.
– Domen står fast och vi tre är nu dömda, såklart en besvikelse men det förändrar inte mitt supporterskap det minsta. Vad man däremot borde förändra är lagtexten, för jag är helt övertygade om att inte lagen skapades för att straffa genuint glada personer i fall likt dessa, skriver Anders Hultin.