Hoppa till innehållSportbladet

Dagens namn: Eugen, Eugenia

’Det är för färglöst’

Publicerad 2015-01-10

Landslaget får hård kritik av experterna – det här vill de förändra: ”Har inte gått bra”

Landslaget har sjunkit ner till plats 44 på världsrankningen efter att under 2014 endast vunnit två matcher – mot Estland och Liechtenstein.

Endast två segrar under 2014 och sämsta placeringen sedan Fifa-­rankningen infördes 1993. I dag inleds landslagsåret 2015 med en ­talangturné till Abu Dhabi för träningsmatcher mot Elfenbenskusten och Finland.

Men hur mår egentligen Blågult?

Med start i dag och en dryg vecka framåt granskar Sportbladet svensk landslagsfotboll – är den i kris eller finns det en framtidstro?

Först ut: Experternas dom

Kritiken är hård när Sportbladet ber fyra av Sveriges tyngsta fotbollsprofiler­ ­bedöma var dagens svenska landslag står:

”Om du tittar resultatmässigt har det inte gått bra senaste tiden”, menar Lars Lagerbäck.

”Det är för färglöst”, ­anser Hasse Backe.

Problem som nämns är konstgräs och tidiga ­utlandsflyttar, brist på tydlighet och spelförståelse.

Landslaget ligger just nu på 44:e plats på Fifas världsrankning. Så lågt har Sverige aldrig varit rankade tidigare. I fjol vann Blågult endast två landskamper (mot Estland och Liechtenstein).

I dag reser ett svenskt landslag bestående av talanger från de skandinaviska ligorna (plus veteranen Johan Elmander, 33) till Abu Dhabi i Förenade Arabemiraten för årets januariturné. Matcher mot Elfenbenskusten och Finland väntar.

Sportbladet har låtit några av Sveriges tyngsta fotbollsprofiler bedöma var Sverige står inför att landslagsåret 2015 ska sparka igång.

”Tydlighet viktigt”

– Det finns en rankning och där ligger vi 44:a. Vi vet att det handlar om att vinna matcher, i fjol vann vi endast två matcher. Jag är ändå rätt säker på att vi tar oss till EM i Frankrike av egen kraft, säger förre landslagskaptenen och Champions League-vinnaren Patrik ”Bjärred” Andersson, 43.

Vad behöver förändras?

– Jag har länge tryckt på hur viktigt det är med tydlighet. Att du vet vad som förväntas av dig, att där finns en klar och tydlig spelidé både offensivt och defensivt. Det är viktigt att spelarna runt Zlatan får ta plats och vågar ta plats. Självklart ska Zlatan involveras så mycket som möjligt i spelet men vi får inte glömma bort att det är fler som gör ett lag, säger ”Bjärred”.

Svensk elitfotboll, Sef, som bevakar de svenska elitklubbarnas intressen efterlyser en diskussion om underlaget i de högsta serierna. Säsongen 2015 spelar nio av 16 allsvenska lag på plast.

– Jag ser ingen sportslig utveckling i att vi är en plastliga, säger sportchefen Stefan Lundin. 

– Jag tror det är väldigt viktigt att vi startar en mycket mer initierad debatt om hybridplaner. Som det är i hela England exempelvis, med lösningar som innehåller både konst- och naturgräs. Så vi inte bara spelar på plast. Vi måste hitta lösningar som gör att vår verksamhet påminner om Europas övriga ligor, säger Stefan Lundin och får medhåll av Patrik ”Bjärred” Andersson.

”Tappat kvaliteter”

– Förutom i Sverige och Norge är det inga elitlag i Europa som spelar på konstgräs. Det tar bort mycket av kampmomentet, du måste anpassa fart och inbromsning i dueller. Det är svårare att operera med längre bollar vilket tar bort mycket av luftspelet. Det kräver ett precist passningsspel med boll längs marken på fötterna. Du diskvalificerar större spelare som släpar runt på fler antal kilo, i stället pratar man om mindre och lättare konstgrässpelare. Det är klart att det blir en omställning när du kommer ut på riktigt gräs, säger ”Bjärred”.

Islands förbundskapten Lars Lagerbäck håller med om att utvecklingen gynnas av matcher på samma underlag som i övriga Europa men framför allt tycker den svenska ex-förbundskaptenen att vissa grundläggande kvaliteter har gått förlorade när fokus hamnat på teknik och passningsspel.

– Det finns en trend i Sverige och i många andra länder där spelarnas teknik och passningsskicklighet har utvecklats och förbättrats men där vi samtidigt tappat andra kvaliteter. Kvaliteter som taktiskt skickliga tvåvägsspelare som Stefan Schwarz och Håkan Mild stod för. Sverige och Island måste nog hitta sin egen väg. Det är en dröm och vision att spela som Spanien och Barcelona när de var som bäst men jag tror inte att vi är tillräckligt stora fotbollsländer för att konkurrera där, säger Lars Lagerbäck.

Han får medhåll av Stefan Lundin och Patrik ”Bjärred” Andersson som båda lyfter ett varningens finger för att svenska talanger flyttar utomlands i alltför tidig ålder, och därmed får en allt sämre internationell karriär:

– Det är tuffare utomlands, man måste våga ta plats för att bli accepterad. Det är en stor fördel om man är etablerad när man kommer ut, har levererat över tid i allsvenskan och ett par år i landslaget, säger ”Bjärred”.

Högre krav efter Zlatan

Dagen då Zlatan Ibrahimovic slutar spela fotboll kommer allt närmre, därmed ställs ännu högre krav på det svenska talangarbetet, enligt Sef-sportchefen Stefan Lundin:

– Det kommer ha en stor betydelse för hela vår landslagsverksamhet. Det betyder att vi måste intensifiera utbildningen av spelare. Vi vet redan att vi måste påbörja utbildningen tidigare. Exakt vad det betyder kan vara olika för spelare till spelare. Men de spelare vi tror kan bli den nye Zlatan måste erbjudas fungerande faciliteter, bra tränare och goda förutsättningar i ­tidigare ­ålder, säger Stefan Lundin.

Experternas dom

Lars Lagerbäck, 64, före detta förbundskapten, nu förbundskapten för Island samt expertkommentator på Viasat:

1. Hur mår landslaget?

– Om du tittar resultatmässigt har det inte gått så bra senaste tiden.

2. Vad behöver förändras?

– Där är jag ute på tunn is. Dels brukar Island spela samtidigt och jag ser bara sammandrag av Sveriges matcher. Dessutom bör jag nog vara lite försiktig med att uttala mig om just det.

3. Nio lag spelar på konstgräs i årets allsvenska – positivt eller negativt för svensk fotbolls utveckling?

– Jag har alltid sagt att det bästa är om vi försöker gå i takt med övriga Europa vad gäller underlaget. Om det gick det att ha naturgräs på matcharenorna vore det positivt. Samtidigt har vi klimatet som jag måste böja mig för. Det är en jäkla svår fråga.

4. Vad beror det på att allt färre svenska spelare lyckas som utlandsproffs – om du nu håller med om problemformuleringen?

– Jag köper den, det är fakta, även om vi fortfarande har många spelare utomlands. En förklaring är att sedan bosmandomen har världen öppnats för de stora ligorna. Det blir allt större konkurrens från afrikanska och asiatiska spelare till exempel. Det finns en trend i Sverige och i många andra länder där spelarnas teknik och passningsskicklighet har utvecklats och förbättrats men där vi samtidigt tappat andra kvaliteter. Kvaliteter som taktiskt skickliga tvåvägsspelare som Stefan Schwarz och Håkan Mild stod för. Sverige och Island måste nog hitta sin egen väg. Det är en dröm och vision att spela som Spanien och Barcelona när de var som bäst men jag tror inte att vi är tillräckligt stora fotbollsländer för att konkurrera där.

5. Hur påverkas landslaget den dagen Zlatan slutar spela, tror du?

– Det blir en utmaning. En sådan spelare kommer att vara saknad både på utanför och planen. Det är tveksamt om vi någonsin får fram en så extremt dominant spelare igen. Samtidigt har andra bra spelare slutat tidigare, och för att använda en klyscha måste laget kliva fram, övriga spelare behöver höja sig några procent för att kompensera det som försvinner med Zlatan.

Stefan Lundin, 59, sportchef Svensk elitfotboll:

1. Hur mår landslaget?

– Naturligtvis påverkas de av resultaten men det behöver innebära att de mår dåligt, att det inte skulle finnas en tilltro till verksamheten. Jag är övertygad att man har en god organisation med erfarenhet och kunskap som tilltron är stor till. Och det är ju inte så att allt har rasat ihop. Om Sverige går till EM kommer diskussionen få en helt annan utgångspunkt. Möjligheterna att lyckas i EM-kval är fortfarande relativt goda, det är det som avgör.

2. Vad behöver förändras?

– Vad som behöver utvecklas framöver är något vi håller på med, det som tar tid, och det är talangverksamheten. Det är som förbundskapten Joachim Löw sa efter Tysklands VM-guld: "Ungdomstränare skapar världsmästare". Nu har vi U17-framgången och U21-landslaget som kvalificerade sig för EM till sommaren men det märks inte i A-landslaget ännu på några år.

3. Nio lag spelar på konstgräs i årets allsvenska – positivt eller negativt för svensk fotbolls utveckling?

– – Jag ser ingen sportslig utveckling i att vi är en plastliga. Jag tror det är väldigt viktigt att vi startar en mycket mer initierad debatt om hybridplaner. Som det är i hela England exempelvis, med lösningar som innehåller både konst- och naturgräs. Så vi inte bara spelar på plast. Vi måste hitta lösningar som gör att vår verksamhet påminner om Europas övriga ligor,

4. Vad beror det på att allt färre svenska spelare lyckas som utlandsproffs – om du nu håller med om problemformuleringen?

– Ja, och jag tror att många flyttar ut alldeles för tidigt. Det blir för kort tid i den nationella elitfotbollen, spelare flyttar ut när de saknar status, när de är talanger. Men det finns mängder av talanger i de europeiska ligorna, det är en extremt cynisk värld och många spelare har en alltför naiv inställning till vad som krävs för att lyckas i Europa. Jag tycker att man måste vänta med att flytta tills man är en färdig spelare, tills man har status, kostar pengar, har de fysiska förutsättningarna och har den spelförståelse som krävs. Man måste mogna som människa innan man kan hantera en mer krävande nivå. De svenska akademiverksamheterna börjar i dag bli riktigt bra men det saknas tilltro till att de utvecklar spelare. Vi behöver få alla att förstå att svenska akademier och elitförberedande verksamheter håller på att bli riktigt riktigt bra. Men det tar tid, det tar ett tag innan det slår igenom.

5. Hur påverkas landslaget den dagen Zlatan slutar spela, tror du?

– Det kommer ha en stor betydelse för hela vår landslagsverksamhet. Det betyder att vi måste intensifiera utbildningen av spelare. Vi vet redan att vi måste påbörja utbildningen tidigare. Exakt vad det betyder kan vara olika för spelare till spelare. Men de spelare vi tror kan bli den nye Zlatan måste erbjudas fungerande faciliteter, bra tränare och goda förutsättningar i tidigare ålder.

Hans Backe, 62, före detta tränare, expertkommentator Kanal 5/C More:

1. Hur mår landslaget?

– Jag saknar något som sticker ut, offensiv genombrottskraft. Försvarsspelet sattes inte direkt på prov under 2014 för motståndet övertygade ju inte heller. På det stora hela taget har det varit för färglöst.

2. Vad behöver förändras?

– Det kommer ju en av föryngring nu i form av (Emil) Forsberg och (Nabil) Bahoui. Jag hoppas att de matchas in och kan sticka ut. Sedan handlar det om att spelare som spelar mer regelbundet måste visa en större beslutsamhet framför allt offensivt, jag saknar den här genombrottskraften, det ser överlag lite för segt ut.

3. Nio lag spelar på konstgräs i årets allsvenska – positivt eller negativt för svensk fotbolls utveckling?

– Jag tror inte att det är negativt. De flesta konstgräsplaner håller så pass bra kvalitet att det inte ska vara något problem när vi sedan spelar på gräs. Vi efterlyser ju ett högra tempo, ett rappare spel, då är det svårt att se att just konstgräs skulle vara negativt. Jag tror det handlar om andra bitar, vi behöver exempelvis en effektivare försäsong. Eller få matcher fram till mitten av december men att ta de matcherna på allvar, inte byta sex-sju spelare. Alla spelare och tränare tar farterna på allvar, inte bara använder testspelare.

4. Vad beror det på att allt färre svenska spelare lyckas som utlandsproffs – om du nu håller med om problemformuleringen?

– Det kanske helt enkelt är så att det går i cykler. Att vi får fram bra spelare under en tioårsperiod, sedan går det ner, sedan får vi fram bra spelare i en ny cykel.

5. Hur påverkas landslaget den dagen Zlatan slutar spela, tror du?

– Högprofilerade spelare avgör matcher. Det är bara så. Jag har haft sådana spelare i mina lag och det kan gnällas lite om allt möjligt men det är nästan alltid de som avgör till slut. Det är klart det blir kännbart, det är inget snack om den saken.

Patrik "Bjärred" Andersson, 43, före detta landslagskapten:

1. Hur mår landslaget?

– Det finns en ranking och där ligger vi 44:a. Vi vet att det handlar om att vinna matcher, i fjol vann vi endast två matcher. Jag är ändå rätt säker på att vi tar oss till EM i Frankrike av egen kraft.

2. Vad behöver förändras?

– Jag har länge tryckt på hur viktigt det är med tydlighet. Att du vet vad som förväntas av dig, att det finns en klar och tydlig spelidé både offensivt och defensivt. Det är viktigt att spelarna runt Zlatan får ta plats och vågar ta plats. Självklart ska Zlatan involveras så mycket som möjligt i spelet men vi får inte glömma bort att det är fler som gör ett lag.

3. Nio lag spelar på konstgräs i årets allsvenska – positivt eller negativt för svensk fotbolls utveckling?

– Förutom Sverige och Norge är det inga elitlag i Europa som spelar på konsgräs. Det tar bort mycket av kampmomentet, tar bort duellspelet, du måste anpassa fart och inbromsning i dueller. Det är svårare att operera med längre bollar, vilket tar bort mycket av luftspelet. Det kräver ett precist passningsspel med boll på fötterna. Du diskvalificerar större spelare som släpar runt på fler antal kilo, i stället pratar man om mindre och lättare konstgrässpelare. Det är klart att det blir en omställning när du kommer ut på riktigt gräs. 

4. Vad beror det på att allt färre svenska spelare lyckas som utlandsproffs – om du nu håller med om problemformuleringen?

– Innan bosmandomen blev du inte aktuell för utlandet om du inte var en toppspelare i allsvenskan och hade levererat i landslaget. Då krävdes att man kommit långt i sin utvecklingsbana. Under 1980- och -90-talet var det två klubbar som dominerade vilket gjorde att spelarna där utvecklades i sin vardag. Idag är talangerna fördelade på ett stort antal klubbar som erbjuder ungefär samma utbildning. Det är tuffare utomlands, man måste våga ta plats för att bli accepterad. Det är en stor fördel om man är etablerad när man kommer ut, har levererat över tid i allsvenskan och ett par år i landslaget.

5. Hur påverkas landslaget den dagen Zlatan slutar spela, tror du?

– Då får någon annan kliva fram.

Följ ämnen i artikeln