Mattias Jonson räddade poäng sent åt Djurgården

Uppdaterad 2011-03-08 | Publicerad 2006-10-25

Tung poängförlust för Örgryte på Gamla Ullevi

Örgryte såg ut att ta tre viktiga poäng i bottenstriden.

Men ett krigande Djurgården ordnade en poäng - med två minuter kvar tryckte Mattias Jonson in 1-1.

– Det är klart att man blir besviken när man tappar en ledning med bara några minuter kvar att spela. Men sett över hela matchen var det nog ett rättvist resultat, sa Örgrytes tränare Sören Börjesson till TT.

Det var skilda förutsättningar när Örgryte tog emot Djurgården på Gamla Ullevi.

Örgryte kämpade för att förnya det allsvenska kontraktet och Djurgården försökte rädda en plats i Royal League. Och det märktes i matchinledningen, då inget av lagen vågade spela offensivt.

Matchen var den tredje på arenan på tre dagar. Dessutom har det regnat kraftigt i Göteborg de senaste dagarna så planen var vattensjuk och söndersprungen.

Passningsspel efter marken var inte att tänka på, så det blev många långa och höga bollar.

– Det är klart att det varit bättre om vi fått spela matchen på Nya Ullevi, men det var lika för båda lagen. Inget led mer än det andra på grund av planen, sade Djurgårdens tränare Anders Grönhagen och fick medhåll av kollegan Sören Börjesson.

Svag första halvlek

Efter 24 minuters spel kom matchens bästa målchans. Örgrytes ytterback Tomaz Jr. kom fram på vänsterkanen och slog ett hårt inlägg mot Marcelinho i straffområdet som var ytterst nära att att slå 1-0 , men Pa Dembo Tourray slängde sig och bröt. Minuten efter blir Marcelinho varnad av domaren Åke Andreasson för filmning. Brassen sökte en straff men föll lite väl tydigt. Efter 35 minuters spel bröt Öis-talangen Ola Toivonen fram och Sölvi Ottesen rev klumpigt ner Öis-anfallaren just utanför straffområdet. Hete Toivonen tog själv hand om frisparken. Men frisparken var dåligt slagen och gick till hörna. Den första halvleken präglades av kamp och 0-0 var helt rättvist.

Almeida inbytt

Örgrytes tränare Sören Börjesson gjorde ett tidigt byte i halvtid. Allt för att få spets på offensiven. In kom ”Superbrassen” Ailton Almeida och ut gick landsmannen Marcelinho som var blek i den första. Men Djurgården skapade bästa målchansen efter fyra minuters spel. Inbytte Niclas Rasck hittade Mattias Jonson i straffområdet. Men den förre landslagsspelare föll i närkampen med Jukka Suaso. Domare Åke Andreasson lät spelet gå vidare, trots stora protester från Djurgårdsspelarna.

Efter 67 minuter stod Dick Last för matchens prestation. Brassen Enrico bröt in i straffområdet och sköt ett hårt skott som Last räddade med en benparad. Returen gick ut till Mattias Jonson som avslutade rakt på Last. Efter stor kalabalik kunde hemmaförsvaret till slut får undan bollen.

I den 70:e minuten stod Öis-backen för en mycket ful tackling på Lance Davids. Domaren Andreasson nöjde sig märkligt nog med att bara dela ut det gula kortet till finländaren.

Händelesrik avslutning

I den 78:e minuten kom Dif:s brasse Quirino in. Men bytet fick motsatt effekt. För två minuter senare kom ett mål som kan visa sig vara ytterst värdefullt för Örgryte. Veteranan Magnus Källander drog upp ett anfall och tog sig ner till kortlinjen i straffområdet där han spelade snett inåt bakåt tilll Almeida som drog till direkt. Tourray stod för en elegant enhandsräddning men var chanslös då Boyd Mwila nickade in bollen från nära håll.

Med två minuter kvar av matchen kom en kalldusch för Örgryte. Andrej Komac drev upp ett anfall och skickade in bolllen i straffområdet. Lance Davids fick kanonträff men Last reflexräddade - men Mattias Jonson var hetast på returen och tryckte in kvitteringen.

– Jag är besviken att vi inte kunde avgöra matchen tidigare, jag tycker att vi skapade fler chanser än Örgryte. Men med tanke på att kvitteringen kom så sent kanske man ändå ska vara nöjd, sa Djurgårdens tränare Anders Grönhagen till TT.

Oavgjort var ett resultat som inget av lagen kan var nöjda med. Allra minst Öis som i och med Östers seger mot Malmö FF är fast förankrat i botten. För Djurgården hägrar fortfarande en Royal League-plats.