TAKK NORGE!

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2009-08-13

Norges seger tar Sverige närmare VM: ”Jättebra! Nu har vi det i egna händer”

hjälpsamma grannar Norge tog sista chansen att nå VM i Sydafrika när de slog Skottland med 4–0. Samtidigt gynnade det resultatet Sverige i jakten på en mästerskapsplats.

Svensk seger mot Finland.

Men ännu viktigare: norsk seger mot Skottland.

Därmed ökade blågults VM-chanser.

– Jättebra! Nu har vi det i egna händer, säger Kim Källström.

Svenskarna firar segern över Finland.

Norge har haft ett uselt VM-kval.

Men i går tog vårt grannland sin första seger – och det med besked när Skottland tvålades till med förkrossande 4–0 på Ullevål.

Matchen var jämn fram till den 34 minuten när Gary Caldwell åkte ut efter sitt andra gula kort. John Arne Riise drog in den efterföljande frisparken och sen flöt det på. Morten Gamst Pedersen satte punkt för förnedringen med sitt 4–0-mål på stopptid i den andra halvleken.

Spred sig snabbt

Resultatet var också perfekt för Sverige. Vinner Blågult resten av sina matcher finns det nämligen numera ingen risk att man blir sämsta grupptvåa i VM-kvalet och därmed missar playoff.

Slutresultatet från Ullevål spred sig snabbt mellan de svenska spelarna.

– Vi som satt vid sidan i andra halvlek fick höra det av en av ledarna, berättar Anders Svensson.

– Det är ett jättebra resultat.

Lagkaptenen Daniel Majstorovic:

– Verkligen skönt! Det var dubbla vinster i dag.

Flera av de svenska spelarna har spelat med norrmän.

– Nu ska jag fixa fram Höilands nummer och sms:a honom, säger Majstorovic om sin gamle Malmö FF-kompis.

”Får skicka ett sms”

Johan Elmander känner Blackburn-proffset Morten Gamst Pedersen, som satte punkt för förnedringen i går med sitt 4–0-mål.

– Vi har träffats några gånger. Jag får väl skicka ett sms till honom, säger Elmander.

Viktor Elm spelar ihop med landslagsmittfältaren Christian Grindheim i Heerenveen.

– Kul att lillebror kan hjälpa storebror, skojar Elm.

Kim Källström var kanske den som var mest optimistisk i går:

– Jag tror att vi fixar en plats till VM, säger han till TV8 och fortsätter till Sportbladet:

– Nu har vi det i egna händer och vet vad vi har att göra.