Hoppa till innehållSportbladet

Dagens namn: Mikael, Mikaela

Klubbledaren efter dödshoten: ”Ingen vågar säga något”

Publicerad 2017-04-29

Bilderna har inget med artikeln att göra

Polisen har varnat om kriminella krafter inom fotbollen.

Nu har en klubbledare blivit utsatt för dödshot, rapporterar GP.

– Men ingen vågar säga något, för man är rädd för både sitt och andras liv och hälsa, säger mannen, som vill vara anonym, till tidningen.

Följ ämnen

Sportbladet har tidigare rapporterat om att kriminella krafter uppges försöka ta sig in i fotbollsvärlden. Polisen ska de senaste månaderna ha fått uppgifter från flera olika källor inom den organiserade brottsligheten om att personer försökt tjäna pengar på spelaraffärer.

– Det är en nationell problematik. Man pratar om att ”äga” fotbollsspelare, sa kriminalkommissarien Fredrik Gårdare tidigare.

Utpressning

Enligt polisen handlar det om att kriminella krafter tagit sig in på marknaden i syfte att ”äga” spelare genom hot, mutor och utpressning.

I mars gick polisen ut och varnade klubbarna i Svensk Elitfotboll (Sef) och vissa klubbledare uppges känna oro kring de kriminella krafterna.

Nu har en av ledarna, som vill vara anonym, blivit dödshotad, rapporterar GP.

– Ingen vågar säga något, för man är rädd för både sitt och andras liv och hälsa, säger han till tidningen.

Nystartad grupp

Enligt GP ska mannen ha fått ta emot dödshot efter att han hamnat i konflikt i samband med en spelares klubbyte.

Nu har polisen, enligt GP, tillsatt en särskild grupp som, under ledning av Fredrik Gårdare, jobbar mot den organiserade brottsligheten inom fotbollen.

Ett välkommet inslag, menar den anonyme ledaren.

– Jag tycker det är jättebra, men de behöver ta hjälp av folk som verkligen är insatta. Jag vet mycket, men jag vill inte råka ut för mer skit. Jag vill gärna sätta åt de här jävlarna, men jag vill inte figurera för då vet man ju inte vad som händer.

GP: Hur länge har det pågått?

– Det är säkert fyra, fem år. Men ingen vågar säga något, för man är rädd för både sitt och andras liv och hälsa. Vi har ett helsike med det här. Vi försöker snacka med våra unga killar, men de blir hjärntvättade och släpper allt annat eftersom de blir lovade guld och gröna skogar. Och det hålls tyst om det fastän alla som är i närheten ser vad som händer. Det är inte bra för fotbollen och inte för ungdomarna.

Enligt Fredrik Gårdare pågår brottsligheten inom fotbollen i hela landet – och på många nivåer. Han berättar att såväl unga talanger som etablerade proffs – precis som klubbledare och olika agenter – har råkat ut för de ”kriminella rådgivarna”.

Gårdare berättar också att han inte utesluter att spelarövergångar kan komma att utredas som brott.

Följ ämnen i artikeln