”Le Carré Magique” leker hem EM

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2008-05-06

1984 – FRANKRIKE

Michel Platini höjer bucklan efter Frankrikes historiska, första EM-guld.

Inför EM 1984 gjordes slutspelet om på nytt. Precis som i Italien senast deltog åtta lag – uppdelat i två grupper. Nytt för det här mästerskapet var att ettan och tvåan i respektive grupp kvalificerade sig till semifinal.

Sköna ”karameller” i kvalet

Kvalet till turneringen innehöll ett par sköna karameller. Bland annat överraskade danskarna med att slå England på Wembley (1-0) och knipa EM-biljetten framför näsan på ”världsmästarna”.

Spanien låg pyrt till inför den sista omgången och var tvunget att slå Malta med elva mål för att knipa en EM-plats från Holland. I halvtid jublade holländarna när de såg att spanjorerna bara hade 3-1. Jublet fastnade där det brukar när det spanska målskyttet mullrade igång ordentligt i andra halvlek – Spanien vann till slut med 12-1!

Ny EM-miss av Sverige

Sverige missade återigen EM efter en snöplig förlust mot Rumänien i den näst sista matchen. Tidigare hade Sverige imponerat och bland annat slagit de regerande mästarna Italien med 2-0.

Frankrike (direktkvalificerat som värdland) Belgien, Danmark, Portugal, Rumänien, Spanien, Jugoslavien och Västtyskland kvalade in till huvudturneringen som, till skillnad från Italien-EM fyra år tidigare, bjöd på en underhållande och offensiv fotboll.

Platini dominerade

Les Bleus imponerade mest av samtliga lag i gruppspelet som man trillade sig igenom obesegrade. En viss Michel Platini gjorde sju mål och var en starkt bidragande orsak till lagets framgångar. Överraskningen i grupp 1 stod Danmark för. Spelare som Preben Elkjær, Jesper Olsen, Frank Arnesen, Michael Laudrup och Sören Lerby blev bara bättre och bättre ju längre turneringen led.

Danskarna förlorade öppningsmatchen mot Frankrike men repade mod, krossade Jugoslavien med 5-0 och slog ett starkt Belgien med 3-2 i den sista matchen och tog sig till semi. Väl där blev det respass mot Spanien efter en dramatisk straffsparkläggning. Spanien satte sina fem straffar och Preben Elkjær blev stor olycksfågel när han brände Danmarks sista.

I grupp 2 missade Västtyskland semifinalen sedan Maceda gjort 1-0 för Spanien i 90:e minuten i den sista och avgörande gruppspelsmatchen. Semifinal-missen var givetvis en stor besvikelse för tyskarna som dominerat den europeiska landslagsfotbollen under flera år.

En av de bästa EM-matcherna någonsin

Semifinalen mellan Frankrike och Portugal har beskrivits som en av de bästa någonsin i EM-historien. Inför en fanatisk hemmapublik i Marseille tog Frankrike ledningen genom Jean-François Domergue i första halvlek men Portugal utjämnade genom Jordão och tog matchen till förlängning.

I den första förlängningskvarten gjorde samme Jordão 2-1 för Portugal. Fransmännen var pressade när den andra kvarten startade men redde ut stormen på ett närmast osannolikt sätt. Med sex minuter kvar kvitterade Domergue och när alla satt och väntade på ett straffavgörande slog Michel Platini in segermålet med minuten kvar att spela.

Spaniens målvakt fumlade

Om det inte hade varit tydligt tidigare så stod det i alla fall klart efter semifinalen – den här turneringen tillhörde Les Bleus.

Efter en mållös första halvlek i finalen slog Platini – vem annars – till i andra halvlek. Den spanske målvakten Arconada fumlade in en frispark från turneringens bäste spelare och när spanjorerna desperat jagade en kvittering stängde Bruno Bellone matchen med sitt 2-0 mål och säkrade Frankrikes första EM-guld någonsin. Det skulle komma ett till – 16 år senare.

Antonín Panenkas iskalla straffchip i finalen 1976.

Marco Van Bastens drömmål mot Sovjet 1988.