AVSLÖJAR: Permitteras – får behålla stjärnlön
Uppdaterad 2020-03-30 | Publicerad 2020-03-27
Flera storklubbar har permitterat spelare.
Men åtgärden påverkar knappt stjärnornas lön – effekten blir att spelarna går ner max 3 300 kronor.
Sportbladet kan avslöja att Tillväxtverket har ändrat sin bedömning av reglerna till en mer generös tolkning.
AIK, Häcken och IFK Göteborg var först ut av de allsvenska klubbarna att korttidspermittera kanslipersonal och spelare.
Permittering, en slags beordrad ledighet utan att den anställde förlorar jobbet, är idrottens nya begrepp i skuggan av coronaviruset i slutet av mars 2020.
Coronasmittan har gjort att seriespel och tävlingar ställts in och att elitklubbarnas intäkter har störtdykt.
Statlig stöd
För att klubbarna ska kunna sänka sina kostnader och rädda personalen kan föreningen, precis som andra företag och arbetsgivare, söka statligt ekonomiskt stöd via permitteringar av personalen.
Regeringen la fram förslaget i ett åtgärdspaket 16 mars.
Personalen kan permitteras och arbetstiden minskas med 20, 40 eller 60 procent.
Om en anställd, som en allsvensk fotbollspelare, går ned i arbetstid och bara jobbar 40 procent får klubben ett bidrag från staten till spelarens lön på maximalt 26 000 kronor i månaden.
Men spelaren måste också avstå en del av lönen.
Klubbarna, arbetsgivarna och de fackliga organisationerna har tolkat förslaget i regeringens åtgärdsprogram som att en spelare eller anställd behöver avstå 7,5 procent av bruttolönen per månad när man går ned till 40 procents arbetstid.
Samma uppfattning har den ansvariga myndigheten Tillväxtverket haft tills alldeles nyligen.
Ändrade uppfattning
Efter återkommande frågor från Sportbladet till Tillväxtverket ändrade myndigheten bedömningen till en generösare tolkning under torsdagskvällen.
Ingen, vare sig anställd eller spelare, som har en månadslön över 44 000 kronor som är lönetaket i regeringens förslag behöver avstå mer än 7,5 procent av just detta lönetak, det vill säga 3 300 kronor i månaden om man blir permitterad.
Medellönen i allsvenskan ligger kring 100 000 kronor i månaden.
– En fotbollsspelare som tjänar 100 000 kronor i månaden får i stället 96 700 kronor i lön när spelaren permitteras och går ned i arbetstid till att jobba 40 procent. Det är så vi tolkar reglerna nu, säger Tim Brooks, avdelningschef Företag, på Tillväxtverket till Sportbladet.
Avstår bara 3 300 kr/mån
Många av allsvenskans största stjärnor tjänar betydligt mer per månad och enligt den tidigare bedömningen skulle de eller andra höginkomsttagare ha tvingats att avstå 7,5 procent baserat på den faktiska bruttolönen vid en permittering.
Men där har nu myndigheten ändrat sig efter att Tillväxtverkets jurister i detalj gått igenom regeringens proposition 2019/20:132.
En stjärnspelare i fotboll eller ishockey som tjänar 200 000–300 000 kronor i månaden behöver alltså bara avstå 3 300 kronor av sin lön per månad om man går ned i arbetstid (se exempel på vad en permittering betyder i faktarutan).
Samma regler kommer gälla för alla, vanliga anställda i samhället som professionella idrottsutövare i Sverige när arbetsgivaren ansöker om ekonomiskt stöd på grund av kraftigt minskade intäkter orsakat av Coronaviruset.
Stödet som betalas ut från staten till arbetsgivaren blir maximalt cirka 26 000 kronor per anställd och månad. Den anställdes hela lön måste sedan ändå arbetsgivaren betala ut med avdrag för en mindre del som den anställde avstår (max 3 300 kronor för de som tjänar mest).
Det innebär att det största stödet proportionerligt för en klubb/arbetsgivare som permitterar personal ges för anställda som tjänar mindre än 44 000 kronor i månaden.
Klara besked 2 april
2 april röstas det om regeringens åtgärdspaket i riksdagen.
– Exakt hur utformningen av stödet kommer se ut vet vi efter att beslutet är taget i riksdagen, säger Tim Brooks.
Under gårdagen meddelade även Östersund och Örebro SK att de permitterar såväl spelare som personal.
Av SHL-klubbarna har Frölunda och HV71 fattat samma beslut. Malmö Redhawks har permitterat kanslipersonalen.