Hoppa till innehållSportbladet

Dagens namn: Ingegerd, Ingela

Bara två svenskar kvar när spelarna flyr krisen i ryska fotbollsligan

32 spelare och ledare har lämnat efter invasionen av Ukraina: ”Har tackat de som stannar kvar”

Publicerad 2022-03-14

Invasionen och kriget i Ukraina har försatt den ryska ligan i fotboll i en djup kris.

Utländska spelare och ledare flyr, ingen vet vad man spelar för och man diskuterar att inget lag ska behöva åka ur serien.

– De vanliga sportsliga reglerna är redan satta ur spel, säger ryske förbundskaptenen och Rostovs tränare Valerij Karpin.

Följ ämnen
Ukraina

I början av 2010-talet var svenska spelare som Rasmus Elm, Pontus Wernbloom, Kim Källström och Andreas Granqvist stora och mycket välbetalda stjärnor i den ryska fotbollsligan.

Glansen har falnat under de senaste åren. 

Efter den ryska invasionen i Ukraina som inleddes 24 februari är krisen för ligafotbollen större än någonsin.

Jordan Larsson jublar tillsammans med lagkamrater i Spartak Moskva.

Sju svenskar har lämnat

Det ryska landslaget har kastats ut från VM-kvalet (men har överklagat), klubblagen har portats från Europaspelet och 7 mars beslutade Fifa att utländska spelare i Ryssland ensidigt ges rätt att pausa sina kontrakt till 30 juni.

Hittills har 25 utländska spelare, varav sju svenskar, och sju tränare lämnat sina ryska klubblag.

Kvar i Ryssland av de svenska spelarna är tidigare Mjällby- och Djurgårdenmittfältaren Besard Sabovic, 24, som spelade från start för Khimki i 0-0-matchen mot Sotji under söndagen och Jordan Larsson, 24, tidigare IFK Norrköping och Helsingborgs IF, som hoppade in i 75:e minuten i Spartak Moskvas 1-2-förlust hemma mot Krasnodar under gårdagen.

Spartak har hittills inte tappat någon av de utländska spelarna eller ledarna – och enligt klubbens italienske sportchef Luca Cattani ser de, som exempelvis Jordan Larsson, ut att bli kvar.

– De utländska spelarna har rätt att lämna laget, men just nu är alla här. Jag såg ingen med en resväska bredvid sig i omklädningsrummet. Jag såg spelare som var förbannade, för att vi förlorade, sa Cattani till rysk media efter 1-2-förlusten under söndagskvällen.

Lagkaptenen Georgi Dzhikiya fick frågan om han pratat specifikt med Spartaks utländska spelare:

– Vi har pratat med alla. Dom är här. Jag har tackat dem för att de stannar kvar, sa Dzhikiya.

Splittrad liga

Med en närmast total internationell bojkott mot den ryska fotbollen ifrågasätter många vad klubbarna spelar för i den ryska ligan när bland annat inga Europaplatser står på spel.

Ligaklubbarna har dessutom lagt fram ett förslag – tio föreningar på nedre tabellhalvan var för, sex storklubbar emot – att inga lag ska behöva åka ur eller tvingas kvala sig kvar i ryska Premier League den här säsongen. 

23 mars ska det ryska fotbollförbundet ta beslut i frågan.

Så kvar finns att spela om mästartitlarna i ligan och cupen där ett fåtal klubbar har en realistisk chans att nå hela vägen.

I helgens ligaomgång slutade tre av sju matcher 0-0.

Utan degraderingar i ligan flyttas två lag upp och högsta ryska serien utökas till 18 lag nästa säsong. Det diskuteras redan om en ytterligare utökning till 20 lag året efter.

– Det är nödvändigt med fler matcher i ligan. Om ryska lag inte får spela i Europa och landslaget stängs ute så blir det inga internationella uppehåll i ligan och då behöver vi fylla ut med fler inhemska matcher. Det är realiteten just nu och då är en utvidgning av ligan ett måste, säger förbundskaptenen och Rostovtränaren Valerij Karpin till RB Sport.

Frågan är i hur stor utsträckning utländska stjärnor kommer fylla de ryska lagen.

TV-kanaler som haft rättigheten att visa den ryska ligan har slutat att sända matcherna i Spanien, Frankrike, England, Skottland och Portugal.

Enligt affärstidningen Vedomosti riskerar det statliga ryska järnvägsbolaget att tvingas dra ned rejält i finansiering av helägda Lokomotiv Moskva – klubben som var ytterst nära att värva Williot Swedberg för ett rekordbelopp från Hammarby – både inom fotbollen och hockeyn.

Svårt med utländska spelarlönerna

De ekonomiska bojkotterna och sanktionerna ger klubbarna stora problem. 

Många av de utländska spelarna har sina kontrakt skrivna i euro, men den ryska centralbanken har begränsat tillgången till utländsk valuta. Samtidigt har rubeln rasat. 

Från att en euro kostade 40 rubel före den ryska annekteringen av Krimhalvön 2014 har valutan rasat efter de senaste krigshandlingarna till närmare 130 rubel för en euro.

Med ryska banker och företag bannlysta i de internationella monetära systemen blir utbetalningarna av lönerna svårlösta. Utländska spelare som vill skicka pengar till sina familjer i hemländerna får ytterligare svårigheter.

– Med tanke på den generella ekonomiska situationen och kursen på vår valuta så är det inte lätt för någon klubb, men än så länge har alla sponsorer stannat kvar hos oss, säger CSKA Moskvas VD Roman Babajev. Just nu tar vi en match i taget.