Hoppa till innehållSportbladet

Dagens namn: Orvar

Då: Hemlös – Nu: VM-stjärna

Publicerad 2015-06-27

Englands Fara Williams om tuffa livet på gatan: ’Jag hade fotbollen som motivation’

Fara Williams.

Det är England mot hela Kanada.

Men Fara Williams vet hur man slår ur underläge.

Den rutinerade brittiska mittfältaren var hemlös i hemlighet utan kontakt med sin mamma under ­flera år.

– Jag hade fotbollen. De flesta hemlösa tjejer har ingenting, säger Fara Williams till The Guardian.

Den sena segern mot Norge (2–1) var Englands första någonsin i ett VM-slutspel. Nu väntar hemmanationen Kanada i ett ­kokande Vancouver.

Resan dit har varit lång för de brittiska spelarna.

För Fara Williams ännu längre.

Hon är Englands mest ­rutinerade spelare, men ­livet har inte alltid varit snällt mot 31-åringen.

Förra året berättade ­Liverpoolspelaren för första gången officiellt att hon varit hemlös i sex år när hon var yngre. Hon spenderade tid på gatan, flyttade omkring mellan anonyma härbärgen men upprätthöll skenet utåt. 

– Folk har en uppfattning om vem som ska vara hemlös eller inte. Jag kände att folk skulle döma mig, sa hon till BBC när hon berättade om sin svåra uppväxt.

Fick slita för skor

Fara växte upp med sin ensamstående mor i södra London. För The Guardian har hon berättat om ­mammans slit för att få ihop livet för Fara och hennes syskon. Det krävdes upp­offringar för att kunna köpa ett par fotbollskor.

De stora problemen började när en kvinnlig släkting flyttade in. Relationen mellan henne och Fara skar sig och den då 17-åriga flickan ­kördes ut.

Fara Williams stolthet förbjöd henne att komma tillbaka och den unga fotbollstalangen levde på gatan där hon lärde sig att ­hålla sig på sin kant.

– Jag var rädd den första natten när jag gick förbi hemlösa personer. Liksom alla andra hade jag en uppfattning om hur hemlösa personer ser ut. Jag såg ­killar komma emot mig och jag tänkte: jäklar jag är rädd, berättar Fara Williams för The Guardian.

Fick hjälp av tränare

Fara Williams berättade inte för sina fotbollskompisar om sin hemlöshet. Men sanningen kröp delvis fram när Hope Powell, som senare var förbundskapten för A-landslaget, under sin tid som ansvarig för U 19-laget upptäckte flickans problem. Hope Powell såg till att Fara Williams kom till ett härbärge och gav henne en egen sovsäck.

Inte långt efter det gjorde Fara Williams sin debut i A-landslaget, 2001. Under flera år bodde hon på olika vandrarhem samtidigt som hon etablerade sig i klubblag och landslag.

Det var i samband med flytten till Everton några år senare och tack vare stödet från tränaren Mo Marley som hon kom bort från gatorna.

Försonats med sin mor

Hon fick hjälp med att ­hitta ett jobb och kom på fötter, men själen var fort­farande inte hel.

Hon hade under alla år ­inte haft kontakt med sin mamma.

Trots att modern följt hennes karriär och letat upp hennes telefonnummer tryckte Fara Willams ­gråtande bort de första sms:en.

Vändningen kom efter VM 2011 och nu har mor och dotter en fungerande, fin ­relation.

Men Fara Willams har ­inte glömt bort och hjärtat klappar för andra utsatta unga kvinnor.

Mot alla odds

Med sina egna erfaren­heter som drivkraft har hon engagerat sig i det engelska förbundet för hemlösa.

Hon tränar flickor och unga kvinnor varje vecka.

– Det är hårt för du tycker synd om dig själv (när du är hemlös). Det känns som att ingen finns där för dig. Jag hade fotbollen som motivation, men en del av de här (personerna som hon tränar) har ingen motivation. Jag försöker visa dem att det finns folk som är villiga att hjälpa dem, men att de också kan hjälpa sig själva, säger Fara Williams till BBC.

Fara Williams är i dag en stor förebild för alla unga brittiska fotbollsspelare.Hon har en ledande roll i landslaget som i kväll ska ta sig an hemmafavoriterna Kanada.

Efter matchen mot Norge lyfte förbundskapten Mark Sampson Fara Williams förmåga att dra ner tempot i matcherna.

I kväll i Kanada behöver hon dock dra England framåt, uppåt.

Det är mot alla odds.

Som gjort för Fara Williams.

Följ ämnen i artikeln