Stockholmsklubbarna: Vi måste få hjälp av samhället

Publicerad 2011-05-19

Djurgården, Hammarby
och AIK i gemensamt utspel

Stockholmsklubbarna har tröttnat på en, som de anser, obefogad kritik mot bristande säkerhet. I ett gemensamt debattinlägg kräver de mer hjälp av samhället att stoppa bråkstakarna.

– Det är bara den onda aspekten som som lyfts fram, vi vill att folk ska börja tänka efter, säger AIK:s ordförande Johan Strömberg till Sportbladet.

AIK, Djurgården och Hammarby vill ha hjälp att stoppa oroligheterna kring fotbollsmatcherna.

Det är på AIK, Djurgården och Hammarbys officiella hemsidor som de tre klubbarna i dag går ut med ett gemensamt debattinlägg där man kräver mer hjälp från samhället att stoppa huliganism och bråk kring matchevenemang. Efter en längre tid med återkommande läktarskandaler, menar klubbarna att man själva helt omotiverat hamnar i skottgluggen.

"Vi har inte suttit stilla utan tagit mängder med initiativ för att bidra till att våra fotbollsevenemang ska slippa huliganism och kriminalitet. Det är nämligen, hör och häpna, mycket dåligt för våra fotbollsklubbar. Vår publikbas består av vanliga människor, av båda könen, i alla åldrar – som vill känna sig trygga när de går på match", går det att läsa i debattinlägget.

– Det fokuserar mycket på poliskostnader först och främst. Jag har aldrig sett någon journalist som har skrivit i vilken form Stockholm Maraton, Vätternrundan eller Vasaloppet bedrivs, säger AIK:s ordförande Johan Strömberg.

– Vem betalar för att polisen ska spärra av hela staden? Och det är ju klart att de organisationerna bedrivs i vinstsyfte.

"Inte möjlighet vara extraförälder"

Klubbarna ifrågasätter vidare hur sportjournalister, krönikörer och medlemmar av tankesmedjor debatterar fotbollens problem. De tre klubbarnas respektive ordförande, Johan Strömberg i AIK, Tommy Jacobson i Djurgården och Kent Hertzell i Hammarby, menar att de inte vill bidra till något "privatjuridiskt" samhälle, genom att ta fram egna regler som står i strid med gällande lag eller att ta över polisens arbete.

"Det vi klubbar önskar hjälp med är att samhällets lagar och regler gällande brottsliga handlingar även ska tillämpas på och runt en fotbollsarena[...]vi har heller inte möjligheter att agera extraföräldrar åt 15-åringar som tar sin första fylla på ett pendeltåg eller en buss på väg till en match långt utanför Stockholm".

– Vi vill inte att brott ska begås på arenorna, vi vill att polisen och åklagarna ska genomföra sitt arbete utifrån samhällets regler, säger Strömberg.

– Men just nu är tillträdesförbudet en trubbig lag då man inte ens får ha ett dataregister för att kunna identifiera huliganerna.

Klubbarna menar att man driver på en "att-göra-lista" för att komma tillrätta med problemen tillsammans med myndigheterna.