Finnbogason gav nya tränarna drömstart

Publicerad 2012-07-02

Hattrick av islänningen i Hareide/Schwarz första match

Helsingborg fick den nystart som man önskat efter en trög vår.

Nya tränarduon Åge Hareide/Stefan Schwarz inledde med en klar 4–1-seger mot Gefle.

– Tre mål och tre poäng ger oss en bättre position, säger hattrickhjälten Alfred Finnbogason till Canal Plus.

Helsingborg tog ledningen redan efter tio minuter när mittbacken Walid Atta nickade in Erik Edmans väl slagna hörna i mål.

Atta hade siktat in sig. Det blev tredje gången gillt på Edmans hörnor.

Den första nicken touchade en Gefleförsvarare till en ny hörna. Den andra hörnan nickade Atta just utanför stolpen.

Resten av halvleken dominerade Helsingborg utan att för den skull skapa så många vassa målchanser. Bästa läget hade Mattias Lindström vars skott touchade ribbans överkant.

Avgjorde i början av andra

Gefle hade bara ett läge men det var å andra sidan desto bättre. Jonas Lantto drog till på volley i straffområdet men bollen tog i ribban och studsade ut.

I början av andra halvlek gjorde Helsingborg och Alfred Finnbogason på en minut det avgörande rycket. I 49:e minuten slog Erik Edman ett välavvägt inlägg som Finnbogason styrde i mål med pannan.

I 50:e minuten var det dags igen. Rachid Bouaouzan dribblade sig ner mot kortlinjen och slog ett inlägg längs marken som Finnbogason bredsidade i mål från nära håll.

– När jag vaknade visste jag inte om jag skulle spela. Jag har varit sjuk, men värktabletter och te hjälpte, säger islänningen.

Gjorde hattrick

Men Finnbogason var inte färdig där. I 80:e minuten drog han iväg ett långskott, fullbordade sitt hattrick och gjorde ställningen till 4–1. Han är nu uppe i åtta mål totalt.

– Vi spelar mer direkt och attackerar mer när vi får bollen nu. Det fungerade perfekt i dag, säger han om tränarförändringen.

Helsingborg är ett oerhört starkt hemmalag. Sedan säsongen 2010 har laget bara förlorat en match hemma på Olympia (0–1 mot Gais den 2 oktober 2010). Av 37 matcher har laget 25 vinster, elva oavgjorda och en förlust.

– Känns gott. Skönt. Jag är nöjd med laget, det finns mycket talang så det blir spännande, säger Hareide till Canal Plus.