Skyttekungen kvalhjälte igen

Uppdaterad 2011-03-10 | Publicerad 2010-06-08

Avdic och Jönsson bakom segern mot Montenegro

Sverige är mycket nära att klara av det första hindret på vägen mot U21-EM i Danmark 2011.

Allsvenske skyttekungen Denni Avdic fortsatte sin succé när han grundlade segern med 1-0 på straff innan Rasmus Jönssons 2-0 i slutminuterna.

– Vi är absolut inte klara. Det är två matcher kvar att spela, säger förbundskapten Jörgen Lennartsson till Viasat Fotboll.

Sverige kan nu definitivt säkra platsen till kvalspelets playoff i nästa match mot Israel. Detta efter en svettig seger i gruppfinalen mot Montenegro.

Trots ett stort spelövertag och en man mer på planen i nästan 60 minuter hade svenskarna otroligt svårt att göra mål. Istället stack bortalaget upp med två ramträffar och var nära att snuva svenskarna på segern.

”Litet minus andra”

– Vi går in lite i deras stillastående spel och bjuder dem på en del kontringar. Vi sade i halvlek att övermod är vår största fiende och att det gäller att behålla fart i bollen och göra 2-0 så matchen är slut. Det klarade vi inte riktigt så det var ett minus i andra halvlek, säger förbundskapten Jörgen Lennartsson.

Men Sverige räddades av den allsvenske skyttekungen Denni Avdic. Efter 12 mål på 14 matcher under våren fortsatte Elfsborg-anfallaren sin målskörd även i U21-landslaget.

Avdic avgjorde senast mot Israel och hade återigen av av huvudrollerna mot Montenegro. 21-åringen förvaltade en straff sedan Rasmus Jönsson gjorts ner i Montenegros straffområde efter drygt 30 minuter.

Trots en kavalkad av målchanser och ett stort svenskt spelövertag dröjde till slutminuterna innan Rasmus Jönsson äntligen kunde stänga matchen med sitt 2-0. Sanningen är att svenskarna ska vara glada att inte Montenegro lyckades ta vara på de chanser som bjöds dessförinnan.

Nära playoff-plats§

– Det var en period där vi tog det lite för lugnt, föll tillbaka lite. Men som tur var redde vi ut det och det var fullt rättvist, säger Jönsson.

Stjärnan Emir Bajrami, som var mycket bra på sin vänsterkant, tvingades dessutom kliva av efter 86 minuter med smärtor i låret.

I och med 1-0-segern har Sverige definitivt spelat bort Montenegro från EM och gör nu upp med Israel om segern i gruppen. Svenskarna har sex poäng ner till Israel inför lagens möte början av september. Blågult måste sedan dessutom förlora mot tabelljumbon Bulgarien om gruppsegern ska gå förlorad.

De tio gruppvinnarna och de fyra bästa tvåorna gör sedan upp i play-off-matcher (hemma-borta) om sju platser i slutspelet i Danmark 2011.