”Farsan kunde ha polisanmält Zlatan”
Möt Trelleborgs tränare inför den allsvenska debuten
Publicerad 2018-04-01
TRELLEBORG. Han har fostrats i MFF, har Lasse Lagerbäck som förebild och föredrar italiensk catenaccio framför possessionfotboll.
Patrick Winqvist verkar vara som klippt och skuren för Trelleborgs FF.
Möt 41-åringen i en lång intervju inför den allsvenska debuten som huvudtränare om bland annat sin vision att bli MFF-tränare, varför han alltid coachar i kortärmat och när Zlatan skallade av näsbenet på hans bror.
Vi sätter oss i ett tomt omklädningsrum, det motståndarna brukar ha, på Vångavallen för att göra intervjun.
Men så håller ju Trelleborgs FF också sina presskonferenser efter matcherna i ett annat, tomt omklädningsrum.
Laget har inget eget samlingsrum och huvudtränaren Patrick Winqvist ingen egen kontorsplats på Vångavallen. Klubbens kansli är på 70 kvadratmeter, vilket kan jämföras med Malmö FF:s faciliteter där bara pressrummet är på 430 kvadratmeter.
Alla spelare i TFF-truppen får inte ens plats i det egna omklädningsrummet längre.
– Det stämmer. Men nu har vi en rätt stor trupp också, säger Winqvist när vi slår oss ner på träbänkarna.
Hade ni velat ha bättre faciliteter eller hade ni tappat något på det?
– Vi hade nog tappat ödmjukhet inför vissa saker. Men det är klart att om vi till exempel hade kunnat äta tillsammans hade vi kunnat vara ännu proffsigare. Men det har vi valt bort. Vi lirar inte i samma division där som alla andra allsvenska klubbar. Vi har i stället prioriterat det medicinska teamet och lyft det mycket sedan jag kom hit.
Winqvist kom till klubben inför säsongen 2015, när TFF just varit en målskillnadsaffär från att åka ner i division två, landets fjärdedivision.
Visionen var att ”på lång sikt komma tillbaka till superettan” och ”hitta tillbaka till den kultur och den fotboll TFF har spelat tidigare och varit framgångsrika med”.
Men han lyckades ta upp TFF till superettan, som man hade rasat rakt igenom 2012, redan första året. Efter en sjundeplats 2016 kvalade man sig upp i allsvenskan i november i fjol. På påskdagen är det premiär mot IFK Göteborg här på Vångavallen.
Gick ni upp något år för tidigt?
– Ja, kanske som klubb. Men jag är hellre här (i allsvenskan). Skulle Trelleborg behöva ta ett steg tillbaka så är ändå föreningen bättre än från början. Då är det ”bara” att studsa tillbaka. Föreningen visade att de tror på det här på lång sikt genom att skriva ett kontrakt med mig till 2020.
Förste allsvenske tränaren fostrad i MFF
TFF har fått en stämpel på sig som ”MFF:s b-lag”. Majoriteten av spelarna har spelat i MFF, tre mil nordvästerut, men de flesta av dem tog sig inte hela vägen till a-laget.
– Vi söker lokala spelare och de flesta duktiga spelare här omkring har varit i MFF som ungdomsspelare. Så det finns en helt naturlig förklaring. Men vi är inte ett farmarlag på så sätt att MFF aktivt har satt många spelare här.
Man har i dagsläget två inlånade spelare från MFF: målvakten Marko Johansson och mittbacken Dennis Hadzikadunic.
41-årige Winqvist själv är fostrad i MFF som tränare. Han började som ungdomstränare i klubben redan 1992 och heltidsanställdes 2002. De senaste säsongerna, fram till januari i år, har han varit tränare i MFF:s akademi bortsett från året som assisterande tränare i Brommapojkarna 2014.
Sedan man säkrade avancemanget till allsvenskan har TFF gått över till att träna på förmiddagarna i stället för eftermiddagarna och då hinner helt enkelt inte Winqvist med att parallellt vara tränare i MFF:s akademi.
Malmö FF är Sveriges främsta talangfabrik tillsammans med Brommapojkarna.
– Men har MFF:s ungdomsverksamhet fostrat någon allsvensk huvudtränare tidigare, undrar Winqvist smått retoriskt.
Vi kommer inte på någon. Winqvist är nog den första.
– Kredd till Malmö att man lyckats med det, säger tränaren som på nära håll följt, och inte sällan tränat, alla de talanger som fostrats i MFF de senaste 25 åren.
Vill bli profet i sin hemstad
Han är uppvuxen i MFF:s vinnarkultur där ungdomslagen vinner mycket mer än de förlorar och i Trelleborg har han varit med och avancerat två serier på tre år. Bortsett från året i BP, då man slutade sist i allsvenskan, har alltså Winqvist mestadels vunnit matcher under alla sina år som tränare. Under fem år i MFF:s äldsta ungdomslag, 2009–13, vann han till exempel SM-guld tre gånger med U21, U19 och U17.
Som nykomling i allsvenskan med era resurser lär ni förlora betydligt fler matcher än ni förlorar – hur tror du att du kommer att reagera på det?
– En av lärdomarna i BP som jag tog med mig var att man uppskattar vinsterna mer. Nu är det givet att vinna i MFF. Där finns de som varit med de senaste åren och bara vunnit. Jag försöker skapa en vinnarkultur här utifrån de förutsättningar vi har. Det är en utmaning.
Han skulle självklart vilja bli a-lagstränare i MFF en dag.
– Men det är inte mitt enda mål här i livet, att jag skulle ha uppnått nirvana om det skulle inträffa.
Men är det en målsättning du har?
– Nja, mål man sätter upp ska man kunna påverka själv.
Är det en dröm då?
– Nja, jag drömmer väldigt lite. Men det är en vision kanske. Om jag gör allting rätt kanske jag står där en dag som profet i min egen hemstad.
”Norling är väldigt speciell”
Förebilderna som tränare heter Lars Lagerbäck, Roland Andersson och Thomas Sjöberg.
Den sistnämnde – som spelade flera år i MFF på 1970-talet, gjorde mål mot Brasilien i VM 1978 och var tränare för MFF ihop med Roland Andersson när Zlatan Ibrahimovic debuterade i a-laget – bildade Winqvist tränarduo med under några år kring 2010 när de tränade MFF:s U19-lag ihop.
– Jag fick lära mig mycket om fotboll av Thomas. Jag imponeras av det Lars Lagerbäck har gjort – och Roland. Sedan betyder det inte det att jag spelar fotboll på samma sätt. Utan det handlar mer om deras sätt att jobba och hur de är som personer och ledare.
Winqvist är nog en av väldigt få allsvenska tränare som har Lagerbäck som förebild numera.
– Många har Mourinho, Capello och dem som förebilder. Men jag vet ju inget om dem. Jag ser vad de försöker åstadkomma för fotboll på planen men det är inte realistiskt för mig.
– Sedan har jag förebilder bland dem jag konkurrerar med också. Jag försöker plocka det bästa, det som passar mig. Jag kan inte göra exakt som som Graham Potter eller Magnus Pehrsson.
– Rikard Norling fick jag äran att jobba ganska nära i Malmö. Han är väldigt speciell – på alla sätt och vis. Men det finns grejer i Rikards sätt att jobba som jag kan ta från. Sedan försöker jag bygga min egen profil.
Gillar italiensk fotboll
Vilken fotboll tycker du är roligast att titta på?
– Jag tycker egentligen om italiensk fotboll i grund och botten, det här försvarsinriktade. Hur man löser uppgifter trots att motståndaren har bollen mest. Jag kan också tycka om de lag som är skickliga offensivt. Men jag har svårt för att följa det här rent possessioninriktade spelet.
Där skiljer du dig nog också från många allsvenska tränare, som verkar vara väldigt inriktade på possessionfotboll av upptaktsträffen att döma?
– Det ska leda till något också. Det är inget självändamål även om jag förstår syftet. Jag skulle också vilja ha bollen så de andra inte får låna den så att tiden går och de tröttas ut. Men jag kan inte spela possessioninriktat i allsvenskan med de förutsättningar jag har. Det kommer inte att funka, för andra lag resonerar också så och de har bättre förutsättningar och bättre spelare för att göra det. Jag får optimera det jag har.
Trelleborgs FF har har aldrig hakat på några trender, förutom det kortvariga experimentet 2001 med dansken Ole Mørk och 4–3–3-fotboll, och kommer inte att göra det inom överskådlig tid heller.
TFF:s profil är att inte profilera sig. Inte särskilt starkt i alla fall, menar Winqvist.
– Många klubbar vill profilera sig och snabbt haka på trender. Vi står kvar när alla stuckit iväg och blivit populistiska. Vi är genuina, lokala, trygga och inte så klatschiga.
Och ständigt i skuggan av MFF?
– Jo, men vi kan ju inte flytta staden längre från Malmö. Det är bara att njuta av att ha Sveriges största och bästa fotbollsförening så nära och ta det som regnar ner från den.
Det känns som du passar rätt bra in som tränare i TFF?
– Det tror de i föreningen och det känner jag själv.
Hos den breda fotbollsallmänheten är Winqvist nog mest känd för att alltid coacha i kortärmat, också i bitande kyla.
Men egentligen fryser du som fan, fast du måste köra vidare med kortärmat för att inte förstöra din hårda image?
– Nej, men det har hänt att jag frusit för att vi inte presterar det som värmer. Men överlag är jag inte frusen av mig. Det är inte bara en grej utan jag står gärna där i kortärmat. Det har blivit ett varumärke men hellre ett varumärke som man trivs med än som man tvingas till.
Är det skrock inblandat?
– Nej, jag är inte skrockfull i det.
Zlatan skallade brorsan
I januari gick Winqvists far Stefan ut i Kvällsposten och berättade att han var den fotbollspappa Zlatan Ibrahimovic pekat ut både i sin bok och i en fransk dokumentär som den som försökte få honom utkastad från MFF som 17-åring sedan han hade skallat Patricks storebror Marcus på en träning.
Pappa Winqvist, som varit såväl polis som elitdomare, dementerade kraftfullt att han försökt få Zlatan utkastad och hävdade att det var en annan förälder som skrev brevet till MFF och drog i gång namninsamlingen för att få bort Ibrahimovic. En namninsamling som Stefan Winqvist inte ens ska ha skrivit på.
Har det här varit jobbigt för dig?
– Nej, inte för mig. Men för farsan, som är en stor vän av rättvisan och upprättelsen. Vi som följt det här på väldigt nära håll och som varit insatta vet vad som hänt. Den sanna historien har förvrängts till en historia som låter ”bättre” och är nästan som en saga. Jag har alltid sagt att den här sagan om Zlatan kommer bara att bli bättre och bättre ju fler år som går. Om 100 år kommer det vara en legend.
– Zlatan är ojämförligt den största fotbollsspelaren vi haft och har betytt så oerhört mycket för Malmö, MFF och svensk fotboll.
– Men den sanna historien här är inte alla jättehajpade på att höra för den gör sagan lite sämre. Min farsa och brorsa vill inte göra sagan sämre, men de vill inte att det här ska bli på bekostnad av deras person, säger Winqvist och fortsätter:
– Farsan är oskyldig. Han har inte gjort någonting. De (Stefan och Marcus) har tvärtom nästan skyddat Zlatan. De hade möjlighet att polisanmäla Zlatan. De hade möjlighet att slå undan benen för honom men valde att inte göra det. Zlatan skallade av näsbenet på min bror. Det var bara en av många grejer som skedde kring Zlatan.
– Ska man straffa eller hjälpa? Malmö valde att hjälpa. De kunde valt att ta det vidare men det ville inte farsan och Marcus. Det tyckte MFF var rätt. Jag tycker också att det var rätt beslut. Det blev bra till slut. Man behöver inte ändra historien. Jag respekterar Zlatan väldigt högt. Det tycker jag att man ska göra, säger Winqvist.