Straffdramat: Sverige utslaget ur EM

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2009-06-26

0–3 blev 3–3 – men England slog ut Sverige på straffar och spelar EM-final

England ledde med 3–0 i semifinalen i U21-EM. Men Sverige vände till 3–3 efter två mål av Marcus Berg och ett av Ola Toivonen. Den blågula drömmen tog sedan slut när England vann straffläggningen.

Matchen kunde inte ha börjat på ett sämre sätt för Sverige: England gjorde 1–0 redan efter 53 sekunder. Martin Cranie fångade upp James Milners hörna och skickade in bollen i mål via Emil Johansson som försökte stoppa bollen på mållinjen. De svenska spelarna såg chockade ut. Publiken likaså.

Hart motade Toivonens frispark

Men efter ett par minuter hade såväl spelare som publik skakat av sig baklängesmålet och Sverige spelade omgående upp sig. Med publiken i ryggen skapades ett par heta chanser redan under den första kvarten. Efter sju minuter hade Ola Toivonen ett bra läge på frispark från cirka 20 meter, men Englands målvakt Joe Hart lyckades styra undan skottet.

England straffade Sverige på samma sätt två gånger

Även Marcus Berg hade en fin målchans efter cirka 20 minuter. Men hans nick gick precis ovanför Harts ribba. Efter 27 minuter var det så dags för England att ännu en gång visa hur man beter sig på fasta situationer: Nedum Onuoha höll enkelt undan Rasmus Bengtsson och sköt 2–0 mellan benen på Martin Olsson med ett hårt skott. Och som det inte var nog: efter 38 minuter fångade Lee Cattermole upp ännu en hörna, skickade in bollen i straffområdet och fick se Mattias Bjärsmyr få felträff på en undanrensning och skicka bollen in i eget mål.

Sverige satsar allt i andra halvlek

Till den andra halvleken gjorde förbundskapten Jörgen Lennartsson två byten: ut med Martin Olsson och Andreas Landgren och in med Labinot Harbuzi och Guillermo Molins. Rasmus Elm bytte kant från höger till vänster. Och det gav resultat. Molins spelade fram Marcus Berg som gjorde 3–1 efter 68 minuter. Sedan, efter 75 minuter, smekte Ola Toivonen in en vacker frispark till 2–3. Kvitteringen var ett faktum efter 81 minuter när Marcus Berg gjorde sitt andra mål, Molins slog inlägget och Robin Söder (som bytte av Emil Johansson efter Toivonens mål) klackar fram Berg. 3–3 stod sig matchen ut och även de två förlängningskvartarna blev mållösa. I straffläggningen var England det starkare laget och i samma stund som Guillermo Molins träffade stolpen åkte Sverige ut.