Dagens namn: Lennart, Leonard

Domarmiss knäckte Blåvitt

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2008-08-06

IFK Göteborg utslagna med 4–2

Robin Söder gjorde 2–1 till IFK Göteborg och drömmen om Champions League har aldrig varit så levande. En felaktigt dömd straff senare var IFK Göteborgs äventyr i Europa över

Bollen tar på Hjalmar Jonssons huvud.

IFK Göteborg stod för en stark insats borta mot FC Basel, men det räckte inte hela vägen. Schweizarna vann till slut med 4–2, men det var en domarmiss som i slutändan knäckte de blåvita.

Efter 1–1 på Nya Ullevi visste IFK Göteborg att de var tvungna att göra mål borta mot Basel och det var nära att de fick igenom sin önskan efter bara 20 sekunders spel när Tobias Hysén var igenom, helt fri. Kantspringaren visste dock inte hur ensam han var och avslutade stressat och svagt. IFK fortsatte dock att visa mod i offensiven och efter 18 minuter fick de betalt för det.

En drömöppning

Blåvitt kontrade och Niclas Alexandersson spelade fram Pontus Wernbloom. Denne vände in i straffområdet och sköt ett skott som tog på David Angel Abraham och gick i en båge över Franco Costanzo. Därmed var IFK Göteborg inte bara ikapp Basel utan även förbi. En drömöppning.

Slarvigt försvarsspel

IFK Göteborg var det bättre laget i 25 minuter, men när Basel kvitterade i den 27:e genom Benjamin Huggel tog Basel över. Målet påminde mycket om det som Basel gjorde på Nya Ullevi. En lång hörna, men den här gången nickades bollen i en båge över Kim Christensen.

– Vi får inte släppa sådana mål. Sedan gäller det att våga trycka på och vara aggressiva, sa IFK Göteborgs assisterande tränare Teddy Olausson till TV 3 i halvtid.

Han hade då fått se IFK fortsätta skapa chanser , men Basel var ändå närmast ett ledningsmål.

– Disciplinerat försvarsspel och att vi bryter på mitten och ställer om framåt, listade Olausson som nycklar i andra halvlek.

Söders saga fortsätter

Inte ens han hade nog kunnat drömma om en sådan öppning av de avslutande 45 minuterna En miss av Behrang Safari gav bollen till Tomas Olsson. Mittfältaren spelade fram Robin Söder som elegant tog med sig bollen in i straffområdet. Helt fri avslutade han svagt, men tog hand om returen. Via Reto Zannis hand sköt han 2–1 och IFK Göteborg hade ett drömläge.

FC Basel var nämligen tvungna att göra två mål för att gå vidare i Champions League-kvalet. Det såg länge ut som om IFK hade kontroll på matchen. Sebastian Eriksson var riktigt bra på mittfältet, men ett trött IFK Göteborg öppnade upp hela vänsterkanten och det tackade Basel för. Med 20 minuter kvar kom därför den tunga kvitteringen. Scott Chipperfield forcerade in Eren Derdiyoks inlägg.

En domarmiss

Basel var i det nu ny energi. Inte minst genom Chipperfield som hjälpte till att skapa ett rejält tryck mot IFK:s mål. Ändå krävdes det en domarmiss för att hemmalaget skulle kunna ta ledningen.

Efter en hörna gick en hemmaspelare upp i duell med IFK:s vänsterback Hjalmar Jonsson. Nicken tog i bakhuvudet på Jonsson som hade armarna uppe. Domaren dömde för hands. Reprisen visade dock att bollen aldrig träffade Jonssons arm. Jonsson protesterade förgäves och Ivan Ergic var iskall.

Då var det sex minuter kvar att spela och IFK var ett slaget lag. De orkade skapa någon riktigt bra kvitteringschans. Basel kunde sedan kontra in 4–2 och därmed var matchen definitivt över.