DUDEKS MIRAKEL

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2005-05-26

"Han gör inte om det om han så får 10 000 försök"

DUBBELRÄDDNINGEN - SÅ GICK DEN TILL Med tre minuter kvar av förlängningen slår Serginho ett vänsterinlägg. Andrej Sjevtjenko går upp och nickar från sex meter en hård nick ner till höger om Dudek, som kastar sig och lyckas boxa bollen rakt ut. Där följer Sjevtjenko upp och från tre meter drar han stenhårt på volley. Skottet träffar den hand som Dudek reflexmässigt håller upp och bollen går över ribban till hörna.

Mirakelräddningarna påminde om Gordon Banks.

Straffpsykningarna snodde han från Bruce Grobbelaar.

Men själv hyllade den store hjälten sina supportrar.

- Tack vare våra fantastiska fans kunde vi vända och komma tillbaka, säger Jerzy Dudek.

Hold your head up high. And don"t be afraid of the dark, sjöng Liverpoolfansen före matchen i "You"ll never walk alone".

Som son till en polsk gruvarbetare visste Jerzy Dudek vad de menade.

Och han kände igen ljuset i tunneln när han såg det efter Steven Gerrards 3-1 i 54:e minuten på Atatürk-stadion.

Sex minuter senare hade Liverpool tagit sig upp ur gruvan, Xabi Alonso tryckt in 3-3 och Liverpoolfansen kunde sjunga:

At the end of the storm is a golden sky and the sweet silver song of a lark.

I går hette lärkan Jerzy Dudek, och som han sjöng i Istanbul.

Med tre minuter kvar stod den polske 32-åringen, känd för sina enormt snabba reflexer, för en fenomenal dubbelräddning på Andrej Sjevtjenkos nick och efterföljande retur.

- Han gör inte om det om han så får 10 000 försök, säger Sjevtjenko.

Ingen förklaring

Direkt efter matchen i natt jämfördes dubbelparaden med engelsmannen Gordon Banks klassiska räddning på Pelés nick i VM 1970.

Själv kunde Dudek inte förklara hur det gick till.

- Jag har ingen aning om hur jag räddade dem. Det var nog någon där uppe som räddade oss där, säger Dudek.

Planerat

Men när det några minuter senare var dags för straffsparksavgörandet var det en Zimbabwefödd, före detta målvaktsclown/-hjälte i Liverpool som räddade laget och Dudek - Bruce Grobbelaar.

Redan dagen före Champions League-finalen pratade Dudek om att matchen troligen skulle avgöras på straffar och att han funderade på att psyka straffläggaren med hjälp av samma taktik som Grobbelaar använt i Europacupfinalen 1984 när Liverpool vann på straffar mot Roma - ortodoxa rörelser, galen dans och rena clowneriet på mållinjen just i straffögonblicket.

- Det funkar alltid på motståndaren därför att det är bara du och han och den som har starkast nerver vinner, sa Dudek.

Och i går just innan straffsparksläggningen blev han påmind igen:

- Jamie Carragher kom fram till mig och sa "Kom ihåg Grobbelaar och hur han brukade psyka dem, gör likadant".

Hyllade fansen

Det gjorde Dudek och tog tre av Milans fem straffar, vilket troligen var det sista han gjorde i Liverpooltröjan då han ska vara nära en övergång tillbaka till Feyenoord.

Men i går svävade Dudek bara där uppe i the golden sky och hyllade fansen som sjungit fram sitt Liverpool:

- Tack vare våra fantastiska fans kunde vi vända och komma tillbaka. Vi är i himlen nu.