Hysén missade – då klev Finnbogason fram

Uppdaterad 2018-07-30 | Publicerad 2012-07-09

Den gamle skyttekungen missade chansen att avgöra matchen.

Då steg den nye fram och förstörde IFK Göteborgs segerchanser.

Alfred Finnbogason skruvade in en frispark till 1–1 med fem minuter kvar på Gamla Ullevi.

– En mycket bra prestation, säger Helsingborgs tränare Åge Hareide.

IFK Göteborg

Med mindre än tio minuter kvar fick Tobias Hysén en gyllene chans.

IFK Göteborgs-anfallaren, som redan hade bränt ett friläge i första halvlek, blev helt fri med Pär Hansson. Men avslutet gick rakt på Helsingborgsmålvakten och istället för 2–0 till hemmalaget hade HIF hoppet kvar om en kvittering.

– Han (Hysén) har inget självförtroende i avslutningsfasen, säger Pelle Blohm i Canal Plus.

Tre minuter senare fick gästerna frispark. Alfred Finnbogason – succélånet från Lokeren – lade upp bollen och skruvade runt muren förbi en felplacerad John Alvbåge.

– Det är målvaktens hörn. Han bör vara mycket närmare, säger Pelle Blohm.

Finnbogason (nio mål i årets allsvenska) vann därmed skyttekungsduellen mot Hysén (tre mål).

Och IFK Göteborg misslyckades att vinna för sjunde matchen i rad.

Hemmadominans

IFK Göteborg gjorde annars en bra match. Efter en inledande HIF-dominans tog hemmalaget över totalt och skapade flera chanser.

I slutet av första halvlek kom 1–0 genom Stefan Selakovic som placerade in ett inspel från Emil Salomonsson.

– Vi började bra, sedan släppte vi in Göteborg i matchen. Göteborg ville mycket och var bättre än oss i långa perioder, säger Åge Hareide.

Han gjorde två byten i paus och skickade in Daniel Nordmark och May Mahlangu. Det gav effekt och HIF lyfte upp spelet efter paus. IFK Göteborg fick dock en rad kontringslägen. Duktige Tobias Sana hade ett par avslut, inhopparen Robin Söder prickade stolpen – innan Tobias Hysén fick det stora läget i den 82:a minuten.

– Det var en tuff match. Om du fortsätter fajtas så har du chansen, säger poängräddaren Alfred Finnbogason.

Om frisparken sa han:

– Jag hade en bra känsla och kände direkt att jag ville ta den. Normalt tar målvakten ett steg till höger och då finns en lucka. Lyckligtvis var det mycket folk i bollbanan så målvakten såg den sent.