Hur Ukraina ska stoppa Zlatan i form är en gåta?

Uppdaterad 2012-06-02 | Publicerad 2012-06-01

Michael Wagner på plats och bevakade Sveriges motståndare i EM-premiären

INNSBRUCK. Ge Ukraina lite bättre motstånd och direkt trillar målen in bakåt.

Sverige premiärmotståndare visade åter stor brister i försvaret i 2-3-förlusten mot Österrike.

Ukrainas förbundskapten Oleg Blokhin gjorde två ändringar jämfört med det lag som 4-0-besegrade Estland i början av veckan: in med Metalist Charkiv-målvakten Oleksandr Horjajnov mellan stolparna. Han hade bara en landskamp före dagens match och ut med Sjaktarstjärnan och i vanliga fall mittbacken Jaroslav Rakytskyj till vänster i försvaret där Ukraina haft problem.

Sett till den första halvleken lyckades Blokhin med det bytet. Blodflödet till vänster stoppades – för att förflyttas in i mitten där framför allt Taras Mychalyk hade problem att hänga med Bayern Münchenmittfältaren David Alaba. Och mittbackskollegan Jevhen Chatjeridi spred bollar kors och tvärs.

Vacker frispark

Ledningsmålet, redan i tredje minuten, kom på en vacker frispark av Österrikes Zlatko Junuzovic. Frisparken orsakad av Anatolij Tymosjtjuk som gärna skaver mer än tillåtet på motståndarna.

I andra halvek kom så det förväntade bytet: in med Andrij Sjevtjenko ihop med Dynamo Kiev-kollegan Artem Milevskyj på topp.

Ukraina bestod då av sju Dynamospelare.

Det hände mer i matchen, men det blev inte så mycket bättre. Sheva sprang offside några gånger, men var osynlig för övrigt.

Ukraina kvitterade efter en frispark i muren som nådde Jarmolenko, som i sin tur hittade klubbkamraten Oleh Husiev i 56:e minuten.

Österrike gjorde 2-1 genom Marko Arnautovic, innan samma Ukrainaduo, Jarmolenko och Husiev, slog till igen.

Bäst – genomgående

Jarmolenko fintade och passade vackert, snett inåt bakåt där Husiev från 18 meter placerade in 2-2 i krysset.

I de tre landskamper jag sett med Ukraina de senaste månaderna har denne Jarmolenko, med utgångsposition till höger på mittfältet, genomgående varit Ukrainas bäste spelare.

Det visade han i går igen.

Vad mer att skrämmas av? De giftiga ukrainska distansskotten.

Men annars var Ukraina blekt, väldigt blekt. Sverige har ett bättre lag och bättre spelare på fler positioner.

Helt rättvist, sett till chanser och spel, fick Österrikes och Markus Rosenbergs Werder Bremen-polare, Marko Arnautovic avgöra med ett vackert 3-2-mål i 89:e minuten.

Sverige ställs mot en hemmapublik som stöttar ett svagt lag i EM-premiären.

Och återigen: hur Ukrainas mittförsvar ska få stopp på en Zlatan Ibrahimovic i form är en gåta för mig.