Släpper de in alla målen medvetet?

Publicerad 2012-03-01

Var piskat vinna med nio mål – fick två straffar i 10-0-segern

Bahrain var tvunget att vinna med nio måls marginal mot Indonesien för att gå vidare i VM-kvalet.

Nu utreder Fifa matchen sedan hemmalaget fått spela med en man mer i 88 minuter, fått två straffar och vunnit med 10-0.

– Det kan finnas något bakom det här, säger Fifas vicepresident Prince Ali till AP.

Bahrain var pressat i det asiatiska kvalet till VM 2014. Laget var piskat att vinna med nio måls marginal mot Indonesien, samtidigt som Qatar skulle förlora mot Iran, för att avancera till nästa runda. Ett mirakel krävdes – och var mycket nära att inträffa. Om det nu verkligen var ett mirakel.

”Viktigast att utreda det”

Fifa startar nu en utredning sedan Bahrain lyckats med det exceptionella att tvåla dit Indonesien med 10-0.

– Det viktigaste är att du utreder det om det förekommer misstankar. Det kanske bara är en slump men det kan också finnas något bakom det, säger Fifas vicepresident Prince Ali till AP.

Det är inte bara resultatet, utan en rad märkliga omständigheter, som ligger bakom misstankarna. Redan efter två minuter av matchen fick Indonesien sin målvakt Samsidar utvisad och Bahrain spelade alltså nästan hela mötet med en man mer. Under de första 45 minuterna fick de dessutom två straffar tilldelade av domaren.

Blev ändå utslaget

Som om det inte vore nog kom Indonesien, som redan var utslaget efter fem raka förluster och målskillnaden 3-16, till matchen med ett rejält försvagat lag. Det inhemska förbundet valde att stänga av ett koppel av landslagsspelare som valt att trotsas förbundet och spela i utbrytarligan ”Indonesian Super League”.

Trots storsegern var ändå allt Bahrains jobb förgäves. Qatar lyckades kvittera till 2-2 i den 83:e minuten av matchen mot Iran och slog därmed ut Bahrain ur VM-kvalet.