”Folket har inte vänt landslaget ryggen”

Publicerad 2015-10-06

Karl-Erik Nilsson i stor intervju om förtroendekrisen för Blågult, jakten på Hamréns ersättare och hur U21-laget ska få chansen

Sågningarna av förbundskaptenen Erik Hamrén och landslaget både från experter och vanligt folk har varit hårda.

Supportrar skriver på sociala medier att de inte bryr sig om ­Blågult längre.

Men det tror inte Svenska Fotbollförbundets ordförande Karl-Erik Nilsson riktigt på.

– Jag tycker inte att folk vänder oss ryggen. Det finns många som planerar sina liv efter landslaget, säger Nilsson i stor intervju med Sportbladet.

Karl-Erik Nilsson

Hans kalender är väldigt bokad, men till slut får vi till en träff i 1,5 timme med Svenska Fotbollförbundets ordförande Karl-Erik Nilsson.

Vi träffas på en restaurang i Falkenberg, utmed E6:an. SvFF-ordföranden är på väg till ett möte i Helsingborg under eftermiddagen.

Frågan är vart A-landslaget, som i går samlades i Stockholm inför de kommande avslutande EM-kvalmötena mot Liechtenstein (borta på fredag) och Moldaven (hemma på måndag) är på väg?

– Jag vet att det här är mycket färskvara. Direkt efter matchen mot Österrike var vi stukade. Det kommer ny energi till kommande samling. Rimligen ska vi ha väldigt goda chanser att ta sex poäng och då kommer vi med ett starkare självförtroende i ett playoff. Möjligheten finns fortfarande att ryssarna kan tappa poäng, även om jag inte tror det. 

Är inte kraven väldigt lågt satta på svenska landslaget om segrar mot Liechtenstein och Moldavien är vad som krävs för att få tillbaka självförtroendet?

– Det är ju de lagen vi möter. Vi har inte så mycket att välja på. Det är klart att man ska ha höga förväntningar på landslaget, men man får inte glömma att landslaget var obesegrat fram till de två senaste EM-kvalmatcherna. 

Hur stöttar du Erik Hamrén?

– Dels direkt under den förra samlingen men också med ett samtal ett par dagar efter att han hade kommit hem. Dessutom har jag vid flera tillfällen sagt att vi har fullt förtroende för Erik och landslagsledningen. Det är ett oerhört utsatt uppdrag han har. 

Vad i kritiken mot Erik Hamrén kan du ha förståelse för?

– All kritik bygger på att man har en uppfattning. Det kan jag inte recensera, men folk kanske inte har hela bilden. I grunden är ju engagemanget fotbollens styrka. Att folk tycker om taktik och laguttagning förekommer ju i varenda fotbollsförening. Samtidigt är det en person som har ansvaret och Erik har vårt fulla stöd. 

– Det hemskaste hade ju varit om ingen hade brytt sig om hur landslaget spelar. Det hade varit ett mardrömsscenario, att det hade varit tyst. 

Förlorar miljontals kronor

På sociala medier är det väldigt många som uttrycker att det är precis vad som händer nu. Att de inte bryr sig om landslaget längre.

– Jag tror inte riktigt på det. Får vi positiva resultat i de två närmaste matcherna kommer det vara ett väldigt tryck efter biljetter för att följa landslaget i ett playoff i november. När vi blir klara för EM kommer det vara ett väldigt tryck för att få följa oss på plats i Frankrike. Det finns många som planerar sina liv efter landslaget.

– Nej, jag tycker inte att folk vänder oss ryggen. Men enskilda markerar sin frustration och det har jag förståelse för. De vill se andra resultat.

Ett avancemang till slutspelet i EM eller VM är värt 25–30 miljoner kronor netto för SvFF vars ekonomi är hårt pressad efter missade mästerskap och kostsamma förluster i Friends Arena. SvFF har tvingats till besparingsprogram och personal har sagts upp. 

Måste SvFF skära ned ytterligare om ni missar EM?

– Nej. Däremot är det inte bra om en organisation inte har resurser för utveckling. Då kanske vi måste skapa resurser på ett annat sätt och det kan få konsekvenser. Skulle det bli en lång räcka av år där vi inte är med i slutspelen så kommer det påverka.

Erik Hamréns avtal går ut i december. Han leder landslaget över ett eventuellt EM. Hur långt har ni kommit i sonderingarna kring efterträdare?

– Inte alls långt. Vi för interna diskussioner hur vi ska ha det i framtiden, men vi utvärderar inget förrän vi är färdiga. Det är givet.

”Du får inga namn”

Det måste väl pågå sonderingar om potentiella efterträdare när Erik Hamrén faktiskt kan sluta om ett par månader?

– Vi sitter naturligtvis inte med armarna i kors. Men säsongen måste spelas klart. Sedan ser vi hur vi ska ta det här vidare. Erik har vårt fulla stöd och förtroende. 

Tycker du att det finns starka kandidater när det behövs en ny förbundskapten?

– I många organisationer har man svårt att se vem som är den givne nye att ta över, men det finns flera som skulle vara väldigt lämpade att vara förbundskapten för A-landslaget. 

Vilka tränare är du imponerad av?

– Eftersom frågan är relaterad till den här diskussionen vill jag inte ge mig in på saker som bara skapar spekulationer. 

– Det finns dugliga kandidater. Vi är inte oroliga. Men du får inga namn.

”Ska akta sig för att dribbla”

När Hamrén i fredags presenterade EM-kvaltruppen fanns John Guidetti med samtidigt som flera andra av guldmedaljörerna från sommaren U21-EM saknades. I en intervju med Sportbladet menade bland annat U21-lagkaptenen Oscar Hiljemark att ”Svensk fotboll har ett ansvar att ta hand om de spelare man skolat fram och som var med och vann EM. Förbundet utser en förbundskapten som kan välja att ta med två eller tio U21-spelare...”.

Hur ser planen ut för att dra nytta sportsligt av U21-landslagets EM-guld?

– När man har kommit så långt att man har passerat U21 åldersmässigt gäller det att prestera i sitt klubblag så att man blir tillräckligt attraktiv för A-landslaget. Många av spelarna har redan sett att det bär – att de klarar sig i högsta internationell konkurrens. På det sättet bär de med sig självförtroende när de kommer till sina klubbar, presterar och kan ta nästa steg till A-landslaget, som är väldigt stort att ta. 

– Det är så det måste gå till. Vi har ingen en specifik talangtrupp som vi kan kalla hem spelarna till.

Ett alternativ för att få med fler U21-spelare skulle ju kunna vara att ta ut något större A-landslagstrupper?

– Det är ingen diskussion vi har fört och framför allt inte nu när vi är i ett läge med en exceptionellt viktig tävlingsfas. Nu gäller det att ta sig till EM och då ska man nog akta sig från att dribbla med olika försök och projekt.

”Var en skärmytsling”

A-landslaget och Erik Hamrén skapade inte bara rubriker på grund av de dåliga resultaten under det förra EM-kvalet.

Vid en presskonferens svarade lagkaptenen Zlatan Ibrahimovic journalisten Olof Lundh:

”När det går bra och svider i dina ögon, njuter jag ännu mer. Precis som när jag spelar fotboll. Det blir en extra kick när du får ont i magen, det är det bästa”.

– Det var inget bra ordval. Det är både Zlatan och alla andra medvetna om. Det hanterades av oss genom både Erik Hamréns, Håkan Sjöstrands och Niklas Bodells kommentarer.  

Tycker du att de markeringarna var tillräckligt tydliga?

– Det här var en skärmytsling i samband med en presskonferens. Vår huvuduppgift är att fokusera på den kommande matchen. Vi kan inte lägga för mycket energi på en sådan händelse. Det är gjort och hanterat och sedan får man gå vidare. Det är inte den sista skärmytslingen mellan intervjuad och intervjuare. Det kommer ske även i framtiden. 

Har du tagit upp det med Zlatan?

– Jag har inte pratat med Zlatan personligen om det, men jag är övertygad om att frågan har diskuterats med honom. Det är jag helt övertygad om. 

Finns det inte ett stort symbolvärde i att du som högste representant och som vald av medlemmarna direkt uttalar dig i en fråga som gäller landets i särklass störste spelare och landslagets lagkapten?

– Vi har en otroligt noggrann uppdelning hos oss i förbundet för att det ska fungera. Är det saker som sker i vårt löpande arbete så har vi generalsekreteraren Håkan Sjöstrand som är alldeles utmärkt att ta den dialogen. Styrelsens ordförande, det vill säga jag, har en annan roll. Jag ska tala om de övergripande frågorna, jag ska vara talesperson för svensk fotboll i våra prioriterade ämnen, det som är styrelserelaterat och de internationella frågorna.

– Det fanns en tid när jag började när media ringde om allt, och då menar jag verkligen allt. Vi kan inte ha det så 2015. Vi vill vara en modern organisation och då är det rimligt att man har en arbetsordning att förbundets ordförande har ett ansvar och förbundets chefstjänsteman har ett annat. På det sättet jobbar de allra flesta professionella organisationerna. 

Men SvFF är ju organisationen för Sveriges största folkrörelse. Då kan man väl inte jämföra sig med och jobba som börsnoterade bolag?

– Även Sveriges största folkrörelse måste ha en arbetsfördelning som är rimlig och som fungerar. Alla som vänder sig till SvFF får svar. Men det kan inte alltid vara SvFF:s ordförande som ska svara. 

SvFF framstår inte som blodfattigt, för profillöst och rädda att stöta sig med den överlägset störste stjärnan?

– Tvärtom! Det är viktigt att en modern organisation kan profilera sig genom flera profiler. Det kan inte bara vara ordföranden som ska profilera förbundet och svara på frågor.