Jonas Eriksson sågar Var-nyheten i VM
Se händelsen här
Publicerad 2023-07-26
”After review no goal, no offside”, sa den sydkoreanska domaren innan hon rättade sig själv och dömde mål.
Jonas Eriksson är kritisk till att domarna i fotbolls-VM ska berätta om sina beslut i högtalarsystemet.
– Det tillför inget, men kan öka domarnas utsatthet. De är där för att de är bra på att döma fotboll, inte prata i ett högtalarsystem, säger den förre toppdomaren.
Det var efter ett mål av Jennifer Hermoso som skulle betyda 4–0 för Spanien mot Zambia som domaren Oh Hyeon-Jeong förklarade att det inte var mål och inte offside, men ändrade sig direkt.
– No no no, no offside, final decision is goal, ropade sydkoreanskan i högtalarsystemet.
Initiativet att domaren ska berätta om Var-besluten för publiken är nytt för stora mästerskap, men har redan testats i bland annat U20-VM.
”Tillför inget nytt”
Jonas Eriksson, som är på väg till Nya Zeeland för att följa VM med sin dotter, är kritisk till Fifas tilltag av flera skäl.
– Först och främst tillför det absolut inget nytt. Det var i VM 2018 som Var användes för första gången och den grafik som kommer upp på skärmen på arenan är den information vi får av domaren. Ingenting om varför man fattat det ena eller andra beslutet.
Jonas Eriksson lyfter handssituationen mellan Sverige och Sydafrika, när Filippa Angeldahl sköt bollen på armbågen på en motståndare.
– Där vill man veta vilka kriterier domaren har, hur tänkte de där? Jag säger inte att domslutet var fel, tvärtom. Men man vill veta varför. Men det här är bara ett sätt för Fifa att hålla upp högerhanden och säga att nu kommunicerar vi.
Kan domarna istället bli mer utsatta av den här regeln?
– Ja, för risken är att du säger fel. Nu korrigerade hon sig, men säg att man springer därifrån och har sagt fel och blåst mål. Då kan ju de som sitter med konspirationsteorier hemma få ännu fler.
Tror du det kan hämma domaren i sin dömning?
– Definitivt, det är klart att det är så. De är uttagna för att de är bra domare, inte för att de är experter på att kommunicera i en PA-anläggning. Den som klarar det bäst av alla är svenska Tess Olofsson, som talar högt och tydligt, men hon har också en bra röst och talar bra engelska. Om du bara ska säga det här på ditt modersmål inför 80 000 människor är det svårt. På ett språk du inte behärskar är ännu värre. Det blir en ny sak att ta in i dömandet.
Menat att bättre lösningar finns
Jonas Eriksson menar att situationen är långt ifrån optimal på flera sätt. Domaren har hög puls vilket gör det svårare att prata lugnt, framför allt om man är ovan att höra sin röst dunka ut över en hel fotbollsstadium. Han tror det finns andra bättre lösningar.
– Om man ändå vill ha detta, varför låter man inte Var-rummet göra det i så fall? Där sitter fem pers som inte störs av ekot på arenan, inte har hög puls, har ett glas vatten till hands. Varför låter man inte dem göra det? Inom rugbyn är domarens kommunikation är alltid tillgänglig live, det är åt det extrema hållet. Men kanske ska man släppa den en kvart efter en match, så att folk kan få höra hur man diskuterade här? Jag tror att folk skulle lära sig om de fick ta del av detta.