Sportbladets experter: Hamrén får underkänt

Publicerad 2012-06-21

Bank, Niva & Laul kritiska när de summerar Sveriges EM

Sveriges EM tog slut redan efter två matcher.

Och även om hedern räddades något efter avslutningen mot Frankrike är domen hård.

Mest kritik får förbundskaptenen Erik Hamrén:

– Ett underkänt mästerskap, säger Simon Bank.

Följ ämnen
Fotbolls-EM

Vi ställde fem frågor till Sportbladets krönikörer Simon Bank, Erik Niva och Robert Laul:

Hur betygsätter du Sveriges EM?

SIMON BANK:

Betyg: 1 av 5 plusBetyg: 1 av 5 plus För första gången i mästerskapshistorien var Sverige utslaget redan före sin sista match – det är klart att det inte är godkänt. Extra irriterande eftersom vi trots allt såg glimtar av vad det här laget kan prestera, både mot England och Frankrike.

ERIK NIVA:

Betyg: 1 av 5 plusBetyg: 1 av 5 plus Det kan aldrig bli godkänt att vara utslagna redan efter två matcher, och det kan ingen snygg slutseger ändra på.

ROBERT LAUL:

Betyg: 2 av 5 plusBetyg: 2 av 5 plus vilket betyder godkänt. Det är inget bra betyg men det är ungefär vad man kunde förvänta sig. Sverige tog tre poäng i en svår grupp, jag hade inte räknat med mer och jag tycker att spelarna gjorde ett bra jobb i de två matcher där Sverige ställde upp med vettiga startelvor.

Vilken enskild händelse blev mest betydelsefull för Sveriges slutresultat?

SIMON BANK:

Ironiskt nog – hela resan hit. Allt hattande med olika uppställningar spillde över på EM, i den fatalt misslyckade laguttagningen mot Ukraina och problemen defensivt som levde kvar mot England.

ERIK NIVA:

Danny Welbecks engelska segermål. Det var ju där det tog slut. Hade vi bara fått med oss ett kryss från den matchen hade vi haft hoppet med oss in i slutomgången, och både historien och nutiden har visat oss att vad som helst kan hända i ett sånt läge.

ROBERT LAUL:

Jag säger nog ”Chippens” inhopp mot Frankrike. I en match där den defensiva organisationen fungerade och spelarna var lugna och trygga i sitt passningsspel hoppade ”Chippen” in och erbjöd ett djupledshot vilket förändrade hela matchbilden och starkt bidrog till Erik Hamréns största triumf som förbundskapten. Plus att Sveriges EM gick från fiasko till godkänt.

Hur betygsätter du Hamréns insats i hans första mästerskap?

SIMON BANK:

Betyg: 1 av 5 plusBetyg: 1 av 5 plus Han har gjort mycket som är bra, vädrat ut en del misslyckade delar av Lagerbäcks ledarskap – men också avgörande misstag på ett sätt som vi måste sätta frågetecken för. Ett underkänt mästerskap, med vissa bitar som är värda att tro på.

ERIK NIVA:

Betyg: 1 av 5 plusBetyg: 1 av 5 plus En förbundskaptens betyg blir i regel detsamma som hans lags, och inte heller här är det möjligt att hissa upp det till godkänt. Till premiärmatchen tog Hamrén ut ett lag som var både obalanserat och för orutinerat. Dessutom gick han in i turneringen utan att ha dragit de nödvändiga lärdomarna från träningsmatcherna. Han borde verkligen ha prioriterat att sätta grunderna i försvarsspelet.

ROBERT LAUL:

Betyg: 1 av 5 plusBetyg: 1 av 5 plus som är underkänt. Jag tycker att förbundskaptenen är underkänd som inte gav sina spelare bästa förutsättningarna att lyckas genom konstiga laguttagningar och mycket experimenterande, i synnerhet då under genrepen, in i EM och mellan de två första matcherna.

Vilka lärdomar ska Hamrén ta med sig från EM?

SIMON BANK:

1. Spela spelare på rätt positioner. 2. Sätt en defensiv organisation och utgå ifrån den, passningsspelet kommer att fungera ändå. 3. Behovet av djupledsfart är absolut mot bra motstånd. 4. Fortsätt tro på modellen med en offensiv vilja.

ERIK NIVA:

Han bör fundera några varv extra på just det här med balansen. Alla är ju glada över de framsteg vi gjort med vårt eget spel, vårt eget bollinnehav - men det innebär ändå inte att vi kan vinna matcher enbart genom framåtanda och offensiv attityd.

ROBERT LAUL:

Att det är väl optimistiskt att kliva in i en EM-premiär, låt vara mot gruppens svagaste lag, med flera mästerskapsdebutanter på ovana positioner samtidigt som den mest rutinerade (Anders Svensson) sitter på bänken.

Vad blir den viktigaste åtgärden inför VM-kvalet i höst?

SIMON BANK:

Att sätta de defensiva grunderna, och att hitta rätt med Zlatan Ibrahimovics position så att han inte befinner sig 50 meter från mål lika­ ­ofta.

ERIK NIVA:

Det blir ju också ett svar som spinner vidare på de föregående. Se till att få grunden på plats, se till att det kollektiva försvarsspelet fungerar. Det är inga omöjligheter. Redan mot Frankrike såg ju defensiven klart mycket stabilare ut än tidigare, och då ligger också segrarna betydligt mer åtkomliga.

ROBERT LAUL:

Ge fan i att chansa i början, sluta experimentera så våldsamt hela tiden, spela ihop en fyrbackslinje, använd träningarna till att vässa samarbetet på inlägg och hörnor. Samt fundera på om Zlatan Ibrahimovic verkligen ska spela så långt från mål som han gjorde under EM. De få gånger han befinner sig nära motståndarens straffområde blir det i regel farligt.

Följ ämnen i artikeln