Supporterpolisen: Firmornas inflytande växer sig allt starkare

Uppdaterad 2018-07-26 | Publicerad 2014-04-02

Sveriges ledande supporterpoliser är inte överraskade av den tragiska händelsen i Helsingborg. 

Den var resultatet av flera års utveckling åt fel håll.

– Firmornas inflytande har tyvärr fått växa sig allt starkare, säger Patric Grönberg, landets mest rutinerade supporterpolis.

Sedan 1996 har Grönberg jobbat som supporterpolis, först i Stockholm och numera i Kalmar.

– Det som hände i Helsingborg är oerhört tragiskt, men tyvärr är jag inte förvånad. Firmorna har vuxit sig starkare och med det har våldet blivit grövre, säger Patric Grönberg.

Hur har det kunnat bli så?

– De värsta supportrarna och de i deras närhet har inte blivit lagförda i tillräcklig omfattning för det de har gjort. 

”England rätt väg”

Toleransnivån och ribban har höjts i samband med fotbollsmatcher. I skydd av folksamlingen, och i rädslan över vad ett polisingripande kan få för konsekvenser, har man ibland låtit bli att agera mot uppenbara lagbrott.

– Det mest grundläggande behovet är att vi behöver vara fler poliser i samband med matcherna för att kunna ingripa direkt mot individer som bryter mot lagen. Jag pratar inte om punktinsatser, vi behöver de resurserna under en längre tid, säger Grönberg som förtydligar:

– Det är nödvändigt att få ner brottsligheten på matchdagarna, det måste bli lugnare. Den engelska lagstiftningen är rätt väg att gå. Vi behöver tuffare tillträdesförbud, anmälningsplikt, maskeringsförbud och mer kännbara straff för brott i samband med idrottsarrangemang. Det kan man markera i lagstiftningen som något som samhället ser extra allvarligt på. 

”Dåliga ingripanden”

Men Grönberg kräver ­inte bara hårdare tag.

– Man måste ha en förståelse för supporterkulturen från polisens sida, ett bra bemötande och dialog som skapar bra stämning. Det har inte alltid fungerat och lett till dåliga ingripanden.

Gårdagens nya incidenter på Friends i samband med AIK-IFK Göteborg hade kunnat sluta mycket värre.

– De senaste dagarnas händelser gör att riksdag och regering behöver bestämma att de här problemen under ett par år är ett prioriterat område för polisen med öronmärkta pengar samtidigt som lagstiftningen skärps. Det pratas för mycket utan att något händer konkret.

Enkät

  Är du överraskad över de tragiska händelserna i Helsingborg?

  Vad tycker du behöver göras praktiskt för att få ordning på våldet i samband med fotbollsmatcher?

Följ ämnen

Hans Rudolfsson, supporterpolis Stockholm:

– Nej, tyvärr inte. Det är egentligen ett scenario som skulle kunna inträffa vilken högriskmatch som helst, mellan lag som har risksupportrar. Risken finns hela tiden. Det har hänt allvarliga saker genom åren, även om det var länge sedan någon dog.

– Att man inte bör lägga högriskmatcher som premiärmatcher är något vi har tryckt på länge. Det skapar förvisso ett intresse kring fotbollen, men det är också redan väldigt upphaussat med premiären och det är inte särskilt brottsförebyggande att lägga de matcherna som premiärer. Jag tycker vi poängterar det varje år. Det skulle inte göra allt, men det går att begränsa omfattningen.

Gunnar Wirsén, supporterpolis Helsingborg:

– Nej, det är svårt att säga. Det som hände har inte riktigt hunnit sjunka in än. Jag var i tjänst jävligt länge i söndags och sov inte alls bra efteråt. Det tar nog tid innan det sjunker in ordentligt. Jag trodde aldrig att det skulle gå så långt.

– Det är ju inte gjort i ett dagsverke, det är många krafter som måste samverka. Lite ligger på klubbarna och supporterklubborna, men den som funnit en bra lösning på det här hade väl varit professor nu. Lite ligger hos föreningen själv: om någon gör något som maskerad så är det ju föreningen som får betala. Det borde föreningarna vara hårdare på.

Anders Hallesjö, supporterpolis Göteborg:

– Dels är det rätt ovanligt att det går så långt, det har ju bara hänt en gång innan. Men när man använder våld och slåss så finns alltid risken att det går överstyr. Man har ingen riktig respekt. Det brukar vara oskrivna regler att man inte sparkar på den som ligger, men i all form av våld finns alltid risken att det spårar ur och att man går över gränsen.

– Det här med att maskerar sig är ju inte okej, det är ingen trevlig miljö. Varför ska man vara maskerad på idrott? Det finns ju ingen anledning till det. Inom hockeyn får man finna sig i att det är ordning och reda som gäller om man vill ta plats på läktaren. Miljön på läktarna i hockeyn är att man håller på sitt lag: "aldrig hata, bara älska". Lite elakheter är ju inte fel, men just det här grova hatet är ju inte bra.

Björn Persson, supporterpolis Stockholm:

– Nej, överraskad är jag inte. Det har funnits händelser som varit nära dödsfall innan, så jag är absolut inte förvånad. Det var en tidsfråga. Vi har ju folk som haft allvarliga huvudskador som legat och svävat mellan liv och död tidigare.

– I stort håller jag med Björn Eriksson (huliganutredare) helt. Men maskeringsförbudet är en ganska svår fråga, vad är maskering? Drar du för en huva för att det är kallt: är det maskering? Det är en svår fråga. Jag ser svårigheter i den. Men jag tycker inte man ska behöva maskera sig, man borde vara stolt över att man är där för sitt lag och stå för det.

Tomas Rasmusson, supporterpolis Göteborg:

– Det kan jag väl inte säga. Nej, det har ju hänt förut och jag är inte helt överraskad att det skulle kunna hända igen.

– Vi har ett delat ansvar i det där allihop. Det är inte en aktör som ska lösa det här, alla måste dra sitt strå till stacken. SvFF har ett ansvar i att de sätter ett bra spelschema. Att man ser till att inte ha högriskmatcher i premiären med de förväntningar som byggts upp under lång tid. Jag tror att det skulle kunna bli en bra premiäromgång även utan matcherna mellan de här stora lagen. Det hade blivit folkfest ändå. Vi säger det inför varje säsong, vi vill inte ha högriskmatcher i premiärer, under semestermånader eller under avslutningarna – ändå hamnar de där.

Gorgin Shoai, supporterpolis Malmö:

– Magkänslan var att något kommer hända, förr eller senare. Supporter sa inför säsongen att "det här kommer att vara det sämsta året, det kommer hända saker" och han fick tyvärr säga "vad var det jag sa?" direkt. Känslan baseras på hur starka de här sämre supportrarna har blivit.

– Rent praktiskt är det svårt, jag tycker att det ska få mer konsekvenser mot supportrarna. Får det inga konsekvenser så får de göra vad de vill. Har vi våldsamma upplopp på läktarna och polisen har fullt upp så kan matchen fortsätta som vanligt. Det måste få konsekvenser direkt, annars tar inte de sämre supportrarna åt sig. De goda krafterna måste ta över de sämre. De måste säga ifrån: "skärp till er, annars går vi inte på matchen".