Anders Svensson en stolpträff från kvartsfinal

OITA

Henrik Larsson gjorde det igen – mål i VM.

Men vad hjälpte det...

Efter Henri Camaras mål i förlängningen var Henke förste spelare att försvinna ut i omklädningsrummet.

- Ibland har man marginalerna med sig, ibland emot sig, sade förbundskaptenen Tommy Söderberg till Sportbladet direkt efter matchen.

Teddy Lucic och Anders Svensson deppar.

Tio minuter och 35 sekunder.

Så lång tid tog det innan Henke spräckte Senegals nolla.

Målet innebar 1–0 för Sverige, hans tredje i turneringen och fjärde totalt i VM-sammanhang.

I gruppspelet mot Nigeria, 2-1, gjorde han båda Sveriges mål, det första på egen hand, skott med högern, det andra på en straff som han själv låg bakom.

Debutmålet kom VM 1994 under bronsmatchen mot Bulgarien. Därmed är bara Kennet Andersson, med sina fem från VM 1994, bättre i den svenska fotbollshistorian när det gäller mål i VM-slutspel.

Upprinnelsen i går var en dubbelhörna. Det började med att Marcus Allbäck försökte skarva strax framför första stolpen, men den senegalesiska försvararen hann först och rensade.

Anders Svensson tog ny sats, och den här gången träffade han rätt.

Henke tog duell med målvakten Tony Sylva, som förlorade, bollen studsade i marken och då hjälpte det inte att lagkaptenen Aliou Cisse stod på mållinjen och försökte rädda.

Tog ledningen

Sen var det många svenska krafter som tog slut.

Senegal lyfte upp sitt spel och dominerade bollinnehavet kraftigt. Under fyra minuter, från 23:e till 27:e matchminuten, agerade Henke dessutom högerytter när Niclas Alexandersson var ute och fick vård för sin huvudskada.

- När Niclas (Alexandersson) blev skadad vände matchen. Då gick de ikapp och tryckte tillbaka oss så att vårt mittfält åkte ned i backlinjen, analyserade Tommy Söderberg efter matchen.

Trots det större defensiva ansvaret fortsatte den svenska anfallsduon att skapa problem för motståndarnas försvar.

Efter 34 minuter gick Henke upp och vann en luftduell. Nickskarven var perfekt till Allbäck som kom farande i djupled. Full fart in i straffområdet där han föll i kamp med Omar Daf, svenskarna skrek efter straff men huvuddomaren Ubaldo Aquino vinkade avvärjande.

Sex minuter in i andra halvlek fick Alllbäck en jättechans, tog avslut, men Sylva stod rätt placerad och kunde rädda. Det var bland det sista han gjorde i går.

Zlatan hade chansen

I den 64:e minuten byttes han ut mot Andreas Andersson.

Bytet höll på att ge omedelbar utdelning. Andersson vann en luftduell till Henke som väggspelade tillbaka. Skottet gick över, Andersson svor.

Sveriges sista chanser under ordinarie speltid hade Zlatan Ibrahimovic som kom in i stället för Niclas Alexandersson.

I förlängningen fortsatte Henke att bjuda på stor underhållning. Mitt i första kvarten snurrade han först upp Lamine Diatta vid hörnflaggan med en tunnel, fortsatte längs sidlinjen mot mål, men stoppades av Cisse.

Det hjälpte inte. Henke var förste spelare av plan. Efter det avgörande målet gick han bara rakt ut i omklädningsrummet medan övriga svenska spelare låg kvar i gräset.