Redan innan onsdagens Champions league-omgång satte igång var det klart vilka lag som skulle gå vidare till åttondelsfinal.

Kvällens matcher kom i stället att handla om Uefacupen – dit såväl Fiorentina som Dynamo Kiev avancerade.

Manchester United och Villarreal från grupp E, Lyon och Bayern München från grupp F, Arsenal och Porto från grupp G samt Juventus och Real Madrid från grupp H var redan klara för åttondelen.

Men i kampen om tredjeplatserna spelades på onsdagen två helt avgörande matcher i Bukarest (grupp F) och Kiev (grupp G).

Hemmalaget Steaua Bukarest, som inför matchen bara tagit en poäng i Champions league-spelet, var piskat att vinna mot gästande Fiorentina för att nå Uefacup-spel. Men målen som krävdes kom aldrig. I stället nickade Alberto Gilardino in 1–0 till Fiorentina på en hörna i den 66:e minuten. Och när Steaua sedan drog på sig en utvisning minuterna senare hade rumänerna inte mycket att sätta emot. I stället blev det italienarna som knep tredjeplatsen.

Även Fenerbache var tvunget att vinna för att få fortsätta Europaäventyret, men det turkiska laget fick tidigt problem borta mot Dynamo Kiev. Roman Eremenko gjorde 1–0 till hemmalaget efter 20 minuters spel – ett resultat som stod sig till slutsignal.

Övriga grupptreor (Ålborg i grupp E och Zenit S:t Petersburg i grupp H) var redan klara innan onsdagens spel, där Ålborg – utan Andreas Johansson i truppen – kryssade mot Manchester United. Carlos Tevez gjorde Uniteds första mål redan i den tredje minuten, men Ålborg kämpade sig in i matchen som till sist slutade 2–2.

Samtidigt förlorade ryska Zenit S:t Petersburg sin match mot Real Madrid, som leddes av nye tränaren Julande Ramos, med 0–3. Där gjorde den svenska domaren Jonas Eriksson Champions league-premiär.

Kvällens övriga matcher: Celtic–Villarreal 2–0 (grupp E), Lyon–Bayern München 2–3 (grupp F), Porto–Arsenal 2–0 (grupp G), Juventus–Bate Borisov 0–0 (grupp H). Olof Mellberg spelade hela matchen för Juventus medan Albin Ekdahl inte var med i truppen.