Hoppa till innehållSportbladet

Dagens namn: Eugen, Eugenia

Sundhage: Jag vill träna Nordkorea

Publicerad 2014-07-26

Förbundskaptenen: ”Vore spännande”

Pia Sundhages kontrakt med svenska landslaget går ut 31 december 2016.

I SvFF:s podcast ”Heja Sverige” får förbunds­kaptenen frågan vilket lag hon vill träna härnäst – och svarar…

– Nordkorea.

Hösten 2012 tog Pia Sundhage över som svensk förbundskapten efter att ha firat stora triumfer med USA.

Förra sommaren ledde hon Sverige till EM-brons på hemmaplan och hyllades stort.

Men i ett avsnitt av Svenska fotbollsförbundets nya podcast ”Heja Sverige”, som Sportbladet fått ta del av på förhand, berättar Sundhage att hon skulle kunna tänka sig att coacha ett annat landslag.

Och inte vilket som helst.

När programledaren Soran Ismail frågar om Sundhage har något drömlandslag utöver Sverige svarar hon – Nordkorea.

”Ordning och reda”

– För det är ingen människa som kommer in i det landet. Jag har varit där en gång. Jag var där i tre dagar och det var väldigt annorlunda. Man kan prata väldigt mycket samhälle och så där, men jag var på en träning, och på ena planhalvan hade de pojklandslaget och på andra planhalvan ett klubblag med flickor i åldern 14 till 17. Den träningen var riktigt bra. Det var två kvinnliga tränare. Den ena var domare, den andra före detta spelare. Det var ordning och reda, fart och fläkt på passningsspelet – typiskt asiatiskt. Och man ser ju vad som händer med Japan nu till exempel, de får den ena framgången efter den andra. Så Asien och Nordkorea hade nog varit ett riktigt, riktigt bra lag, säger Sundhage i podcasten.

”Inte rimligt”

Sportbladet ber henne utveckla:

– Skulle man få komma in i Nordkorea och få en inblick i den fotbollen vore det spännande. Men det är ju inte rimligt. Landet är ju mer eller mindre stängt, och jag kan inte språket. Men skulle man få komma in där … fotbollen är ju en dörröppnare på många sätt, säger Sundhage.

Förstår du att man som lyssnare reagerar när du säger att du vill träna Nordkorea?

– Det är bra att du reagerar. Men jag tror inte att det är så många som vet att Nordkoreas landslag faktiskt varit med i VM och OS. De har ett väldigt bra lag. Jag vet inte mycket om landet Nordkorea, om hur folket lever där. Men tänk att få komma in under själva fotbollsförutsättningen. Det hade ju varit något alldeles speciellt. Men som jag säger, det är ju omöjligt…

”Världens bästa jobb”

Med tanke på vad Nord­korea är för land, hade du kunnat tacka ja till en jobbförfrågan?

– Det är det som är grejen. Man vet inte hur landet ser ut.

Men om du fått frågan – hade du tackat ja?

– Alltså, det finns många omständigheter att ta hänsyn till för om det skulle bli ett ja eller nej.

Du trivs bra i Sverige?

– Jag har världens bästa jobb. Att få jobba i sitt eget land och få representera och plocka ut de bästa spelarna – det är fantastiskt, säger Sundhage.

Podcasten ”Heja Sverige” med förbundskaptenen Pia Sundhage som gäst finns tillgänglig på Svenska fotboll­förbundets hemsida från och med måndag.

Nordkorea – en diktatur med kärnvapen

Officiellt namn: Demokratiska folkrepubliken Korea (DPRK).

Huvudstad: Pyongyang.

Folkmängd: Drygt 24 miljoner (2008).

Självständighet: 15 augusti 1945 (från Japan).

Officielt språk: Koreanska.

Nordkorea är världens mest slutna land. Det är en kommunistisk diktatur styrd av Kim Jong-Un som är sonson och son till de två tidigare ledarna Kim Il-Sung och Kim Jong-Il.

Landets militär uppges bestå av 1,1 miljoner soldater. Samhället är militariserat och människorna strikt övervakade.

I februari 2005 gick Nordkorea officiellt ut med att de har kärnvapen. Landet är i konflikt med USA och Sydkorea. Enligt nyhets­byrån Yonhap har Nordkorea under 2014 gjort ett 90-tal testskjutningar.

Nordkoreas censur anses vara den värsta i världen. Landet har en total avsaknad av yttrande- och religionsfrihet. Det finns ingen tillgång till internet och andra medier som tv och radio är under total statlig kontroll.

2013 uppgav FN:s högsta kommissarie för mänskliga rättigheter att 200 000 nordkoreaner hålls fångar i läger där de torteras, tvingas till slavarbete, våldtas och avrättas. Människorättsorganisationer uppgav då att cirka 40 procent av fångarna dör på grund av bland annat undernäring och tortyr.

Källor: Landguiden, Nordkoreaguiden, SVT, TT, Svenska utrikesdepartementet.

Följ ämnen i artikeln