Publicerad 2016-07-30

Hammarby vann krismötet på Gavlevallen

Uppdukat för krismöte på Gavlevallen.

Men nu kan Hammarby andas ut – samtidigt som Gefle är på väg ur allsvenskan.

– Antingen byter man ut chauffören eller så trimmar man motorn, säger Nanne Bergstrand efter 2–0-segern mitt i turbulensen.

Efter 0–3-smällen mot AIK senast talades det om Hammarbys usla försvarsspel – tio insläppta mål på tre matcher – och fans som krävde Nanne Bergstrands avgång.

I Gävle var läget knappast bättre.

Nio förluster på de tio senaste matcherna har gjort att klubben fallit som ett blysänke i den allsvenska tabellen och Gefle var i princip piskat att vinna ”sexpoängsmatchen” mot Hammarby.

Uppdukat för krismöte, alltså.

Stod och sov

Och det dröjde endast tolv minuter innan Hammarby kunde andas ut en aning.

Gefles backlinje stod och sov när Philip Haglund fick smita in bakom dem, ta emot Kennedy Bakircioglüs höga passning och helt fri stöta bollen i mål.

Innan pausvilan kom också 0–2 och samma Hammarbyduo hamnade i fokus. Haglund revs ner av hemmamålvakten Andreas Andersson och Bakircioglü tog till vara på den efterföljande straffen.

Den andra halvleken blev mållös och Nanne Bergstrands val att möblera om i laget visade sig vara ett genidrag.

Nya mittbackar

Richard Magyar och Lars Saetra petades. Ett nytt mittbackspar i David Boo Wiklander och Joseph Aidoo kastades in – och plötsligt höll Hammarby säsongens första nolla.

– Vad man kan göra i en sådan situation som Hammarby är i, det är som en bil: antingen byter man ut chauffören eller så trimmar man motorn.

Och i dag gjorde ni det sista.

– Ja, i dag trimmade vi motorn.

För Gefle är dock läget nattsvart.

Gästrikarna har nu tio (!) poäng upp till säker mark och sju poäng till kvalplatsen med en match mer spelad än Djurgården som möter Kalmar på måndag.

– Vi har inte riktigt medlet i andra halvlek att skapa chanser, säger Gefletränaren Thomas Andersson i en kortfattad intervju med C More.