Smedberg ledde Blåvitt på segerväg

Publicerad 2016-08-12

Vann inför viktiga Europa-matchen

Martin Smedberg-Dalence spräckte nollan mot Falkenberg.

Martin Smedberg-Dalence löste upp IFK Göteborgs nervknutar med sitt ledningsmål mot Falkenberg. Sedan ordnade Emil Salomonsson 2–0 på straff mot det väl kämpande bottenlaget i ett höstlikt regn.

Falkenberg hade petat sin ordinarie målvakt Otto Martler efter hemmaförlusten med 0–5 mot Jönköping i förra omgången. Hallänningarnas mål vaktades i stället av 23-årige Alexander Lundin, som också stod i tre allsvenska matcher under våren.

Samtidigt hade Falkenbergs tränare Hasse Eklund predikat försvarsspel för sina spelare inför mötet med IFK Göteborg. Eklunds lag ligger sist i serien, med flest insläppta mål och har nu också sin lagkapten David Svensson borta med en skadad handled.

Chansfattigt

Första halvlek blev mållös. Göteborg hade 65–35 i bollinnehav, men skapade inte en enda het målchans mot ett väl samlat Falkenberg, som dessutom kontrade hyfsat vasst. Tobias Hysén och Sören Rieks var tillbaka i Blåvitts startelva som anfallsduo, utan att få gjort så mycket.

– Det går på tok för sakta när vi spelar fotboll, sade en missnöjd Emil Salomonsson, högerback i IFK Göteborg, till C More i paus.

Men en kvart in i andra halvlek gick det undan. Billy Nordström slog ett bra inlägg, Tobias Hysén nickskarvade och Martin Smedberg-Dalence gjorde 1–0 med ett hårt skott som studsade in via en försvarare. Smedberg var pigg från sin högerkant, och hade också haft ett av Göteborgs bästa lägen i första halvlek.

Falkenberg hade flera chanser till kvittering, men i 82:a minuten fick Blåvitt straff när Tobias Hysén gick omkull. Emil Salomonsson förvaltade den till 2–0, och Göteborg fick sin förväntade seger.

Europa-kval nästa

Nu går båda lagen vidare mot viktiga uppgifter.

Nästa motståndare för IFK Göteborg är azeriska Karabach, som kommer till Gamla Ullevi på torsdag för första matchen i det avgörande playoff-spelet till Europa League.

Falkenberg siktar mot det allsvenska bottenmötet på hemmaplan mot Gefle – men får då klara sig utan mittfältaren Christoffer Carlsson, som blev utvisad i 85:e minuten efter två varningar.