AFC upp i serieledning – efter HBK:s kollaps

Solnaklubben körde över ett extremt blekt Halmstad i superettans toppmöte och går upp som ny tabelletta.

– Det här är inte okej. Vi viker ner oss, säger Stojan Lukic till Sportbladet.

Halmstad BK:s sejour i superettan har länge sett ut att bli en kortvarig historia. Västkustlaget har varit ett topplag från start och visat med all tydlighet att man vill tillbaka till allsvenskan så snart som möjligt.

Men efter två raka stjärnsmällar på bortaplan ser en uppflyttning inte riktigt lika självklar ut.

Senast klubben var i Stockholmstrakten var i förlustmötet med Frej som vann i Täby med 5–2 för ett par veckor sedan.

Och i Solna var det återigen öppna svängdörrar i försvaret när Halmstad gästade AFC United.

AFC chockade HBK

Redan efter tre minuter nickade Daniel Jarl in ledningsmålet för hemmalaget med full kraft på Erik Figueroas hörna.

Och bara tre minuter senare small det igen när Othman El Kabir via en HBK-rensning forcerade in 2–0 i öppet mål när bortalagets försvarare minst sagt var på hälarna.

Överkörningen stannade inte där utan efter bara 17 minuter smällde Mohamed Buya Turay en volley i stolpen. I sekvensen efter spelade Othman El Kabir fram Sasa Matic som sköt in 3–0 bakom en uppgiven Stojan Lukic i HBK-målet.

– Vi kommer inte upp i nivå. Vi får en riktigt dålig start och har svårt att komma tillbaka, konstaterar målvakten.

Ett smått chockat Halmstad tog sig samman för ett ögonblick och reducerade genom Markus Johansson som ohotat kunde slå in bollen i mål på Alexander Henningssons inlägg.

Men AFC United skulle få det sista ordet innan halvtidsvilan och hann även med att göra 4–1.

Upp i serieledning

Efter bara 24 minuters spel pekade domaren, helt korrekt, på straffpunkten när Othman El Kabir gick i backen. Poängkungen tog själv hand om straffen och rakade in 4–1 säkert.

– Så som vi beter oss är inte okej. Vi är jättemissnöjda med det här, det känns som vi viker ner oss. Det är något vi spelare måste ta tag i, säger Stojan Lukic.

Efter det avtog den tidiga målexplosionen. Den andra halvleken var långt ifrån lika händelserik som den första och blev mållös.

AFC Uniteds trepoängare innebär att laget nu är tabelletta med halva serien avverkad och petar ned just Halmstad till en andraplats. Sirius kan dock gå om Solna-laget i morgon, men då krävs seger borta mot Assyriska.

Stojan Lukic är dock fortfarande inställd på att gå upp i allsvenskan.

– Jag tror vi har goda möjligheter, bara vi jobbar vidare så ska det lösa sig. Vi är ett topplag nu och det kommer vi vara när vi summerar det här efter 30 omgångar. Alla här tror att vi ska upp, det är målsättningen.

Efter denna omgång väntar ett tre veckor långt uppehåll. Superettan återupptas igen den 23 juli.