Turkiet slog Österrike

Publicerad 2011-03-30

Kampen om andraplatsen bakom Tyskland stentuff – Österrike brände straff

En ångestladdad kamp utspelade sig i går i Istanbul när Österrike gästade Turkiet.

Båda förbundskaptener hade inför matchen talat om vikten av en seger – och de annars ödesdigra konsekvenserna.

Hemmalaget var betydligt starkare och har nu häng på en plats i EM 2012.

Tyskland leder EM-kvalgruppen med 15 poäng. Men bakom favoriterna utkämpas en stenhård kamp mellan Belgien, Turkiet och Österrike.

Under tisdagskvällen valde Tyskland att träningsspela mot Australien, en match de förlorade med 1-2, medan Turkiet och Österrike gjorde upp i Istanbul.

Turkiets förbundskapten Guus Hiddink hade inför matchen krävt en vinst, annars hade chanserna till EM-spel varit små och då hade han sagt upp sig.

Men hans lag levererade mot ett defensivt Österrike.

I matchens 28:e minut betalade Turkiets massiva tryck mot mål av sig. Arda Turan tog sig förbi två försvarare och avslutade säkert.

Efter målet dog tempot i matchen och Österrike försökte att ta sig tillbaka – men utan att lyckas.

Brände straff

Österrike såg inte pigga eller målmedvetna ut mot ett dominant hemmalag.

Men Turkiet började slarva en del med passningsspelet och bjöd in Österrike i matchen, bland annat avlossade Christian Fuchs en häftig frispark som dock parerades av Volkan Demirel i målet.

Avgörandet föll några minuter senare efter att Gökhan Gönül snappat upp en passning från Semih Sentürk och avslutade säkert.

– Vi gjorde mål i första halvlek och det banade vägen för oss, sedan gjorde vi det andra målet. Det här var en viktig seger för oss, säger Guus Hiddink till Goal.com.

Matchen väcktes dock till liv efter målet som alla trodde hade punkterat matchen.

Österrike inledde en sista offensiv och belönades i matchens 85:e minut med en relativt billig straffspark.

Ioanee Maierhofer stegade fram, men gjorde en "Zlatan" och Volkan Demirel kunde rädda komfortabelt.

Turkiet ligger nu trea i gruppen, en poäng efter Belgien, men Hiddinks mannar har en match mindre spelad.

Osäker framtid

För Österrikes del innebär nederlaget mot Turkiet att drömmarna om medverkan i EM 2012 mer eller mindre är döda.

Didier Constantinis lag har inte mött gruppettan Tyskland ännu.

Inför matchen spekulerades det i att Didier Constantin skulle få sparken från sitt uppdrag vid ett nederlag.

– Resultaten hittills ser inte bra ut, men det viktigaste är kontunitet, säger förbundets president Leo Windtner till Wienerzeitung.

Förbundskaptenen sitter kvar tills vidare, men drömmen om Polen och Ukraina tycks vara över.

För Turkiet är den plötsligt greppbar efter en stark insats.