HOPPET LEVER

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2009-06-10

Sverige krossade Malta med 4–0 – VM-hoppet inte ute

Det började med trasiga nerver. Men slutade i blågula glädjescener: hoppet om VM-slutspel i Sydafrika nästa sommar lever efter att Sverige körde över Malta med 4–0.

– Det här kommer bli en kamp. Det är fyra matcher i höst och vi ska kämpa om andraplatsen, säger förbundskapten Roland Andersson i Viasat.

Det var ett ruggigt nervöst Sverige som inledde ödesmatchen mot Malta i Göteborg. Seger var ett måste i VM-kvalet – men Sverige bjöd Malta på flera superchanser under den första kvarten. En storspelande Andreas Isaksson räddade Sverige.

Källströms nickmål gav förlösande effekt

Men så kom Kim Källströms förlösande 1–0-mål efter 22 minuter. Vänsterbacken Behrang Safari slog ett inlägg som Rasmus Elm drog i ribban på volley. Källström nickade sedan in bollen i mål. Sedan gick allting mycket, mycket fort:

52) Återigen var Kim Källström inblandad. Han slog en precis hörna som mittbacken Daniel Majstorovic nickade i mål fram till 2–0.

56) Rasmus Elm klackar fram Zlatan Ibrahimovic som – äntligen – hittade rätt i landslaget igen och loppsköt in 3–0.

58) Ett superfint anfall avslutades med att Zlatan kom fram på vänsterkanten och hittade in till Marcus Berg med en boll i straffområdet. Groningens målspruta gjorde inget misstag och bredsidade in 4–0.

Busvisslingarna byttes mot jubel

I halvtid, vid ställningen 1–0, busvisslade publiken åt de svenska spelarna. Men i andra halvlek hade buropen bytts ut mot uppmuntrande sånger. Krossen av Malta var ett faktum – och drömmen om VM-slutspel i Sydafrika nästa sommar lever fortfarande.

– Tre poäng känns bra. I andra halvlek var det klasskillnad och det hade kunnat ramla in 4-5 bollar till, utan problem, säger Roland Andersson i Viasat.

Vad tycker du om den senaste tidens kritik?

– Vi är pressade att vinna matcher, det är alla som har sådana här jobb. Men jag bryr mig faktiskt inte så mycket om vad andra tycker.

I andra halvlek gjorde Lars Lagerbäck en rad byten: bröderna Elm och Marcus Berg klev av. Sebastian Larsson, Tobias Hysén och Samuel Holmén kom in. Både Hysén och Larsson hade bra målchanser utan att lyckas sätta dit den.