Systemet som hotar hela Premier League

Publicerad 2014-08-16

Styr fotbollseliten och tjänar miljoner: De som styr klubbarna

Manchester United har lagt bud på Marcos Rojo - som Sporting nobbat. Det blev början på ett fullständigt transferkaos.

Marcos Rojo var bara en signatur från att infria sin fotbollsdröm när han fastnade i fällan.

Om Sporting accepterar Uniteds bud på 184 miljoner kronor får de bara 18,5 miljoner kronor.

Gör de det inte riskerar Rojo att inte få spela fotboll på två år.

Nu fruktar Premier League att fonden som styr fotbollseliten är på väg att slå sig in i England.

Följ ämnen

Häromdagen presenterade Daily Mail en sammanställning som visade att portugisiska Porto köpt spelare för 1,5 miljarder kronor och sålt för drygt sju miljarder de senaste tio åren. En ren vinst på 5,5 miljarder. Men trots miljardrullningen som är närmast unik i fotbollsvärlden så lyckas Porto fortfarande inte behålla sina bästa spelare. De är och förblir en säljande klubb – och även det har sin förklaring.

Agenten tog 163 miljoner

För alla de 5,5 miljarderna föll inte ner i Portos egna fickor. Klubben har sedan 2003 jobbat tätt tillsammans med ”superagenten” Jorge Mendes och när till exempel försvararen Eliaquim Mangala i dagarna såldes till Manchester City för omkring 400 miljoner kronor fick Mendes själv, enligt Independent, 163 miljoner samt försvararens förra klubb Standard Liege 50 miljoner.

Det är bara Mendes senaste försäljning från Porto där han själv har ägarintressen i spelaren i fråga. Tidigare exempel är Anderson, Pepe, Ricardo Carvalho, Jose Bosingwa, Paulo Ferreira, Maniche, Bruno Alves och Radamel Falcao.

En tredje ägare är förbjuden i till exempel Premier League men i Portugal är det fritt fram för företag och agenter att köpa in sig i spelare. Systemet har trots allt varit lyckosamt då det hjälper klubbar som Porto att locka till sig enorma talanger de annars inte hade kunnat få för att sedan sälja vidare med vinst både till dem och tredje part. Men det senaste exemplet visar exakt hur snett det kan gå.

Marcos Rojo vann under sommaren VM-silver med Argentinas landslag från sin ytterbacksplats. Nu har storklubben Manchester United identifierat 24-åringen som sin nya mittback och Rojos själv är redan överens om övergången. Han vill till Manchester United – och det kan man kanske förstå.

Rojo har gått en numera inte helt ovanlig väg genom fotbollskarriären. Den inleddes i Juan Sebastian Verons gamla klubb Estudiantes La Plata där den unge talangen fostrades av just Veron under inledningen. 2011 fick ryska Spartak Moskva upp ögonen för talangen och köpte loss Rojo. Omställningen till livet i Ryssland blev dock för stor och redan efter ett år ville Rojo bort.

Följden blev en övergång till portugisiska Sporting Lissabon som betalade 57,5 miljoner kronor för spelaren. Problemet var bara att Sporting inte hade de pengarna. Lösningen stavades Doyen Sports, en privat investeringsfond som inriktat sig på fotbollsspelare.

”200 miljoner är två droppar i havet”

Doyen är registrerat på Malta med portugisen Nelio Lucas som vd. För fyra år sedan kontaktade han två stora men anonyma investerare med idéen att tjäna pengar på att finansiera fotbollsövergångar. Företagets affärsidé går ut på att låna ut pengar till klubbar som inte har råd att köpa spelare för att sedan ta en procentuell del av de ekonomiska rättigheterna till spelaren. Klubbarna får tre år på sig att antingen köpa loss spelaren eller sälja honom vidare.

– Gruppen är uppbackad av privata familjer och vi har enormt många investeringar i en rad olika projekt. Det är så många miljarder i omlopp att 100 miljoner är en droppe i havet. 200 miljoner, det är två droppar i havet, sa Lucas till Bloomberg i maj i år.

Klubben äger spelaren officiellt men står i skuld till Doyen Sports om han säljs – eller om klubben nobbar ett bud. Det är här det blir problematiskt.

2009 skulle anfallaren Falcao lämna River Plate men den finansiella krisen 2008 hade slagit hårt mot den europeiska fotbollen. Porto visade intresse men hade inte den finansiella kraften att få loss Falcao för 36 miljoner kronor. De tog då istället hjälp av Doyen Sports som betalade 55 procent av Falcaos övergång – och samtidigt fick en lika stor del av de ekonomiska rättigheterna.

2011 fortsatte Falcaos karriärsresa – denna gång till Atlético Madrid för den hysteriska prislappen 368 miljoner kronor. Detta till ett Atlético som stod i djup skuld till den spanska staten och var nära konkurs.

Doyen Sports lånade den gången ut pengar till Atlético så att den spanska klubben kunde köpa spelaren som företaget ägde 55 procent av rättigheterna till. Så långt kunde Falcao ändå skratta hela vägen till banken.

Doyen Sports hade hjälpt honom hela vägen från River Plate till den största europeiska fotbollsscenen och samtidigt gjort anfallaren till en förmögen man. Nu gjorde Falcao succé i Atlético och världens allra största klubbar knackade på dörren. Doyen ville sälja och Atlético släppte Falcao. Men inte till Real Madrid eller Chelsea. Utan till Monaco – en klubb med ett nära samarbete med anfallarens agent Jorge Mendes.

Ingen annan klubb bjöd lika mycket som Monacos 550 miljoner kronor och Doyen Sports ville ha tillbaka pengar för sin investering. Falcao hade inget annat val än att ta erbjudandet och packa sina resväskor för spel i nybygget i Ligue 1.

Kan stoppas från fotbollen i två år

En problematisk sits för Falcao men ändå ingenting mot den fälla Marcos Rojo nu landat i. När Sporting inte hade råd att köpa loss Rojo från Spartak så klev Doyen Sports in och betalade 75 procent av övergångssumman. För att övertala Spartak att släppa talangen och landslagsmannen för bara 57,5 miljoner kronor lovades de i sin tur 20 procent av vinsten om spelaren såldes vidare för mer än 46 miljoner kronor.

När Manchester United i dagarna erbjöd 184 miljoner kronor för Rojo var det därför ingen rolig matematik som väntade för Sporting. Efter att Doyen Sport fått sina 138 miljoner kronor och Spartak de 27,5 miljoner de hade rätt till återstod 18,5 för Sporting själva. Valet de stod inför var alltså att behålla en argentinsk landslagsspelare som gjort succé i VM eller inkassera spottstyvern 18,5 miljoner kronor.

Sporting tackade nej till budet vilket blev början på ett fullständigt transferkaos. Marcos Rojo har nu lämnat in en transferbegäran och vägrar att träna med laget. Doyen Sports kräver i sin tur att Sporting nu betalar dem de 138 miljoner kronor de anser sig ha rätt till för att köpa ut Rojo. Sporting har svarat med att stänga av argentinaren från spel och hota med att låta honom sitta ut de två år som återstår av kontraktet – utan att få spela en enda minut fotboll.

Så vad händer nu? Om inte Sporting accepterar budet från Manchester United, eller själva betalar för Rojo, kommer Doyen Sports att ta klubben till domstol.

”Sporting har rätt att tacka nej till en försäljning av Marcos Rojo, men ska vara medvetna om att de måste ära de bestämmelser och deadlines som skrevs in i kontraktet från första början. Vi kommer inte tveka att använda oss av alla rättsliga åtgärder vi har möjlighet till för att försvara våra intressen och rättigheter”, meddelar Doyen Sport i ett pressmeddelande.

Sporting hävdar i sin tur att de anser sig ha rätt att bryta avtalet med företaget och därför inte kommer att betala några pengar till Doyen.

”Är de som styr klubbarna”

Samtidigt som Doyen Sports förbereder sig för en domstolsförhandling så ritar investeringsfondens strateger på helt andra planer. I maj meddelade fonden att de filar på en affärsmodell för England som ska kringgå FA:s regler mot ett trepartsägande. Planer som oroar Premier League.

– Vi anser att den här typen av affärer hotar ligans integritet, minskar transferinkomsterna till sporten och potentiellt kan skapa ett externt inflytande på spelarnas övergångsbeslut, säger Premier Leagues talesman Nick Noble till Bloomberg.

Spanska klubben Villarreal, som inte valt att följa konkurrenten Atléticos strategi, håller med.

– Vi använder det inte och kommer aldrig göra det i framtiden heller. De här grupperna består vanligtvis av två parter, en som representerar spelarna och en som lånar ut pengarna. Ibland upplever jag det som att det är de som styr klubbarna, säger vd:n Fernando Roig Nogueroles.

Så vilka är det då som styr Doyen Sports och nu har Marcos Rojos framtid i sina händer? Fonden gör allt för att hålla sina investerare hemliga men enligt Daily Mail har superagenten Jorge Mendes sedan starten ägarintresse i Doyen.

Mendes representerar också flera av spelarna Doyen listar som sina på sin hemsida. Bland dem Eliaquim Mangala och Radamel Falcao. Det innebär att Mendes både representerat, ägt, sålt och köpt Radamel Falcao under anfallarens karriär. Fyra bekväma stolar som gett miljoner åt företaget, Mendes och Falcao men samtidigt stoppat målkungen från de prestigemässigt största klubbarna.

– Det är den dyraste spelaren vi jobbat med så här långt. Klubben var nöjd, vi var nöjda, spelaren var nöjd. Alla var nöjda, sa vd:n Nelio Lucas efter Falcaos övergång till Monaco.

Frågan är om Marcos Rojo håller med?

Följ ämnen i artikeln